Jak rozpoznać zdrowe słodycze?
Słodyczy nie powinno się spożywać zbyt dużo. Nawet jeśli są one zdrowe i przygotowano je ze składników naturalnych i wysokiej jakości, to wciąż podnoszą one poziom glukozy we krwi. Koniecznie trzeba w związku z tym zwrócić uwagę na ich skład, czyli wartość odżywczą, ale też zawartość błonnika. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak przygotować naturalne słodycze i czym zastąpić słodycze, które są niezdrowe, przepisy znajdziesz właśnie tutaj!
Zdrowe słodkości - przepisy
Przygotowując zdrowe słodycze, powinno się pamiętać o zawarciu w nich wartościowych produktów, takich jak naturalne kakao, owoce, miód, orzechy i nabiał. Dostarczają one wspomniany błonnik, witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze. Przyrządzając dietetyczny deser w domu, można też kontrolować zawartość tłuszczu i cukru w ich składzie. Choć może się wydawać, że trudno zrobić zdrowe słodycze dla dzieci (czy też dla dorosłych), przepisy na nie są bardzo proste.
Fasolowe praliny
Składniki:
500 g fasoli adzuki,
250 g suszonych daktyli bez pestek,
50 g wiórek kokosowych do ciasta + 25 g do obtoczenia,
50 g mleka (może być roślinne, np. ryżowe).
Sposób przygotowania:Fasolę mocz przez całą noc, a potem gotuj, dopóki nie stanie się miękka. Daktyle również pozostaw w wodzie na tyle długo, by zmiękły. Następnie zmiksuj ze sobą wszystkie składniki, by uzyskać niemal jednolitą masę. Możesz zmieniać proporcje używanych produktów, ale dopilnuj, żeby ich konsystencja pozwalała na łatwe klejenie i kulanie pralin, co też należy zrobić w dalszej kolejności. Po uformowaniu kulek obtocz je w wiórkach kokosowych i odłóż do schłodzenia do lodówki bądź zamrażarki. Jest to deser wysokobiałkowy, stanowiący bardzo odżywczą przekąskę.
Ryż waniliowy na mleku z mango
Przepisy na zdrowe słodycze zawierają również egzotyczne desery. Smak nie jest jednak jedyną zaletą tego posiłku, ponieważ wykazuje on liczne właściwości zdrowotne. Mango pozytywnie działa na włosy i skórę, korzystnie wpływa też na hormony i ciśnienie krwi. Jest to pokarm sycący, ale przy tym zawierający bardzo mało tłuszczu. Ryż na mleku jest daniem bezglutenowym, a dzięki użyciu mleka roślinnego może być też wegańskim. Czego potrzeba do jego przygotowania? Składniki:
3 szklanki (750 ml) dowolnego mleka - krowiego bądź napoju roślinnego,
1 szklanka (200 g) brązowego ryżu,
2 owoce mango,
3 łyżki miodu,
1 laska wanilii,
Wiórki kokosowe (wedle uznania).
Sposób przygotowania:Wsyp ryż do garnka, zalej go mlekiem, tak, by przykryło go ono w całości i gotuj około kwadransa, dopóki ryż nie stanie się miękki. Kiedy będzie gotowy, dodaj do niego wanilię oraz miód. Umyj mango, po czym jedno z nich zmiksuj, a drugie potnij na bardzo drobne kawałki. Wymieszaj zmiksowane mango z ryżem, by nabrał on smaku tego owocu, a następnie dorzuć do deseru pokrojone mango. Całość posyp z wierzchu wiórkami kokosowymi.
Owsianka o smaku brownie
Wielką zaletą tego deseru jest szybkość jego przygotowania, która zajmuje kilka minut. Jest on sycący, ponieważ jedna porcja zawiera ponad 300 kcal, dostarczając przy tym ponad 21 g białka. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej, wieczorem wstawić do lodówki i zostawić na noc, by zjeść dopiero rano. Wówczas będzie ona bardziej gęsta, choć oczywiście można zjeść owsiankę zaraz po jej przygotowaniu.Składniki:
200 g (1 szklanka) płatków owsianych,
250 ml mleka, najlepiej kokosowego lub migdałowego lub 125 g niskotłuszczowego jogurtu greckiego,
3 łyżki miodu,
2 łyżki kakao,
Kawałki gorzkiej czekolady,
30 g czekoladowej odżywki białkowej.
Sposób przygotowania:Najpierw wymieszaj ze sobą płatki owsiane, kakao, miód, czekoladę i odżywkę, a następnie wymieszaj je z mlekiem lub jogurtem, by składniki dokładnie się ze sobą połączyły. Owsianka jest wówczas gotowa do zjedzenia - możesz to zrobić od razu lub wstawić ją do lodówki. Jak widzisz, deser ten jest naprawdę błyskawiczny, przygotowuje się go nawet bez gotowania! Z tego samego przepisu, wyłączając mleko/jogurt, możesz przygotowa ć zdrowe ciasteczka owsiane!
Pomarańczowa sałatka na każdą okazję
Przepisy na zdrowe słodycze mają tę zaletę, że przygotowywane na ich podstawie desery są bardzo uniwersalne. Dotyczy to również tej sałatki. Składniki:
2 duże pomarańcze,
2 marchewki,
200 g rodzynek,
1 garść daktyli bez pestek,
2 garści orzechów nerkowca.
Sposób przygotowania:Umyj i obierz marchew, a potem obierz ją w cienkie paski przy użyciu obieraczki do warzyw. Umieść ją w misce albo wybranym talerzu. Zalej rodzynki wrzątkiem i odstaw na czas przygotowywania reszty składników. Drobno pokrój daktyle. Obierz pomarańcze, usuń z niej białe skórki i pokrój owoce w drobną kostkę. Podsmażaj ją przez kilka minut, a następnie przełóż na marchewkę. Na tej samej patelni praż przez trzy minuty orzechy nerkowca i dodaj je do sałatki razem z daktylami i rodzynkami. Całość możesz skropić sokiem z pomarańczy.
Budyń z awokado
Składniki:
1 szklanka mleka,
1 dojrzałe awokado,
3 łyżki miodu,
2 łyżki nasion chia,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:Zmiksuj wszystkie składniki poza mlekiem w blenderze, a gdy uzyskają jednolitą konsystencję, dodaj również mleko i mieszaj, żeby całość stała się kremowa. Wtedy przelej budyń do szklanek i odstaw na przynajmniej dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu możesz go posypać płatkami migdałów, kakao, wiórkami kokosowymi lub plastrami banana. Z kolei miód możesz zastąpić naturalnym, bezkalorycznym środkiem słodzącym, jak erytrol czy słodzik stevia. Smacznego!
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.