Przepisy na dania z awokado. Jak zrobić guacamole, kanapki oraz dania fit?
Awokado to owoc polecany osobom dbającym o zdrowie, a także tym, które mają zbyt wysokie ciśnienie oraz cholesterol. Jego właściwości zdrowotne pomagają na wiele chorób, takich jak nadciśnienie czy problemy ze wzrokiem.
Polecane
Jak można jeść awokado?
Awokado to owoc, który zawiera wiele cennych wartości odżywczych, dużo silnych przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, C, A oraz E. Jest zalecane kobietom w ciąży, ponieważ dostarcza cennego kwasu foliowego. Dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom złego cholesterolu, a za sprawą potasu obniża ciśnienie krwi. Codzienne spożywanie niewielkiej ilości awokado na śniadanie to sposób na zachowanie zdrowia.
Awokado można jeść na wiele sposobów – dodać do sałatki, zrobić pastę albo koktajl. Warto pamiętać, że awokado zawiera tłuszcz roślinny, przez co jest najbardziej kalorycznym owocem i dlatego trzeba kontrolować spożywaną ilość. Średniej wielkości awokado ma około 450 kcal.
Jeśli nie masz doświadczenia w jedzeniu awokado, musisz wiedzieć, że ono bardzo szybko dojrzewa. W ciągu jednej doby z twardego owocu staje się bardzo miękkie, gotowe do spożycia. Wiele osób ma różne sposoby na to, aby zjeść awokado. W celu przygotowania dania z awokado należy przeciąć je wzdłuż, wyjąć pestkę i miąższ łyżeczką. Przepisy z awokado są bardzo proste, dlatego warto znać ich przynajmniej kilka.
Przepis na guacamole
Guacamole to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Jego smak jest bardzo charakterystyczny. Dzięki limonce często jest dodawane do pikantnych, meksykańskich potraw. Przepis na guacamole jest bardzo prosty, wystarczy kilka składników. Jeśli masz dojrzałe awokado, to wykorzystaj je na zrobienie pasty na kanapki. Miąższ z awokado wyjmij ze środka za pomocą łyżeczki i rozgnieć widelcem na gęstą papkę. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki oraz sól i pieprz. Jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak, wykorzystaj drobno posiekaną papryczkę chili i liście świeżej kolendry. Pasta z awokado to dobry pomysł na pożywne śniadanie. Guacamole pasuje do meksykańskich taco, kukurydzianej tortilli czy kanapek z dodatkiem świeżego pomidora.
Tradycyjne guacamole składa się z dojrzałego awokado, limonki i soli. Jeśli jednak masz ochotę na urozmaicenie przepisu, nie bój się eksperymentować w kuchni. Możesz dodać do pasty czerwoną cebulę, pomidory czy jalapeño.
Kanapki z awokado
Najszybszym sposobem na śniadanie z awokado jest przygotowanie kanapki. Możesz ją zrobić na kilka sposobów. Jednym z nich jest pasta z awokado. Wystarczy, że dojrzałe awokado rozgnieciesz widelcem i połączysz z ulubionymi składnikami. Dodaj do niego pomidorki koktajlowe, cebulę oraz przyprawy, a uzyskasz pyszną pastę. Możesz również połączyć awokado z tuńczykiem z puszki czy inną rybą. Jeśli awokado nie jest jeszcze bardzo miękkie, warto obrać je ze skórki, pokroić w plasterki i ułożyć na kanapce wraz z jajkiem ugotowanym na twardo albo ulubionym warzywem. Korzystaj z warzyw sezonowych, ponieważ można z nich tworzyć wiele smacznych przepisów.
Przepisy na fit dania z awokado
Awokado na stałe wpisało się w różne diety. Mimo że zawiera tłuszcz roślinny, przez co jest kaloryczne, chętnie spożywają je osoby dbające o linie. Awokado można jeść na wiele sposobów, w tym na ciepło. Jedną ze smaczniejszych propozycji jest awokado zapiekane w piekarniku z jajkiem. Dodaj czosnek, przyprawy, tarty, żółty ser i zapiekaj w piekarniku w 200 stopniach.
Jeśli nie masz dużo czasu, a chcesz zjeść zdrowy posiłek, to postaw na sałatkę z awokado. Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy, że obrane awokado pokroisz w kostkę, połączysz z ulubionymi warzywami i zjesz z pieczywem.
Kolejnym pomysłem na śniadanie z awokado jest smoothie. Do blendera wrzuć pół obranego awokado, jabłko, pół pomarańczy, kilka liści szpinaku, dodaj miód, 4 łyżki płatków owsianych i wlej szklankę mleka roślinnego. Wszystko dokładnie zblenduj. Gotowy koktajl spożyj od razu po zrobieniu, ponieważ awokado ma tendencję do brązowienia.
Awokado to bardzo uniwersalny owoc, który znalazł zastosowanie w wielu daniach, zarówno w tych na słono, jak i na słodko. Doskonale nadaje się jako sos do makaronu. Najlepiej, jeśli połączysz go z czosnkiem, brokułami i orzechami, a całość zblendujesz.
Z awokado możesz stworzyć wiele fit deserów. Jednym z nich jest przepis z awokado, banana i kakao. Składniki wymieszaj razem, dodaj miód, i gotowe. Możesz zjeść samodzielnie, jak i użyć jako dodatek do naleśników. Przekąski z awokado to dobry wybór na wszelkiego rodzaju spotkania z przyjaciółmi.
- M. Makarowska, D. Musiałowska, Insulinooporność. Szybkie dania, Wyd. Feeria, Łódź 2017.
- H. Thomas, Awokado, Vivante, Warszawa 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.