Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 1 min.

Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?

Paulina Bulek27.05.2022Aktualizacja: 20.06.2023

Kapusta pekińska jest bardzo często podawana do obiadu w formie surówki. Nie każdy jednak wie, że można z niej ugotować różne smaczne dania. Niezrównane są gołąbki z kapusty pekińskiej czy kapusta pekińska na ciepło. Warto poeksperymentować w kuchni i wprowadzić do niej nowe smaki.


przepisy-z-kapusty-pekinskiej-co-można-z-niej-zrobic
pexels

Polecane

sok-z-ziemniaka-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
2 min.
Sok z ziemniaka - na co pomaga? Jak zrobić?
28.10.2021
salata-endywia-jak-ja-przyrzadzic-przepisy
Odżywianie
2 min.
Sałata endywia - jak ją przyrządzić? Przepisy
24.01.2022
biala-fasola-przepisy-na-pyszne-dania-wege
Odżywianie
3 min.
Biała fasola - przepisy na pyszne dania wege
31.10.2021
sok-jablkowy-jak-zrobic-jaki-jest-najlepszy
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z jabłek i dlaczego warto go pić?
27.05.2022
Spis treści
  1. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu
  2. Przepis na duszoną kapustę pekińską na ciepło
  3. Gołąbki z kapusty pekińskiej
  4. Kiszenie kapusty pekińskiej
  5. Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu

Kapusta pekińska smakuje wyśmienicie w formie surówki do obiadu. 

Składniki:

  • 1 mała kapusta pekińską lub pół dużej, 

  • 1 starta na tarce marchewkę, 

  • 1 pokrojone w kostkę jabłko, 

  • 2 mandarynki obrane ze skóry i oczyszczone z pestek, 

  • sól, pieprz, 

  • sok z cytryny, 

  • oliwę z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kapustę posiekaj drobno do miski, posyp solą, by zmiękła. Dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłuszko. Mandarynkę podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do surówki. Dopraw pieprzem sałatkę, polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj jako przystawkę do drugiego dania.

Przepis na duszoną kapustę pekińską na ciepło

Mało osób wie, że kapustę pekińską można przygotować na ciepło. Dobrze sprawdzi się w formie zasmażanej czy też jako bigos. Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich kapustę pekińską na ciepło. 

Składniki: 

  • 1 duża główka kapusty pekińskiej drobno pokrojoną,

  • 2 jabłka pokrojone w kostkę,

  • 3 marchewki starte na tarce, 

  • 1 pietruszka stara na tarce, 

  • 2 cebule drobno pokrojone,

  • koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową, 

  • sól, pieprz, olej z pestek winogron,

  • 2 łyżki mąki.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podduś kilka minut. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę z marchewką i pokrojone w kostkę jabłka. Wlej około pół litra wody i dwie łyżki oleju. Gotuj całość przez mniej więcej 20 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego. Mąką rozpuść w pół szklanki wody. Wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj do kapusty i zamieszaj całość. Ponownie zagotuj kapustę, cały czas mieszając. Kapusta sprawdzi się doskonale jako obiad oraz jako lekka kolacja.

Gołąbki z kapusty pekińskiej

Z kapusty pekińskiej możesz przyrządzić zupę kapuścianą oraz gołąbki, które przygotowuje się bardzo podobnie jak z kapusty białej, a ich smak jest również bardzo dobry. By zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej, nie potrzebujesz wymyślnych składników.

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,

  • przecier pomidorowy,

  • 1 szklanka ryżu sypkiego,

  • 1 cebula pokrojoną w drobną kostkę,

  • około 1 kg mięsa mielonego z indyka,

  • sól,

  • pieprz,

  • olej,

  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:

Kapustę pekińską podziel na liście i umyj. Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kolei liście i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij liście na sitko i zostaw do wystygnięcia.

Ugotuj ryż. 1 szklankę ryżu zalej 2 szklankami wody i dodaj pół łyżki soli. Gotuj ryż do miękkości, aż wchłonie całą wodę z garnka i pozostaw do wystygnięcia.

Cebulę zeszklij na oleju na patelni, a następnie poczekaj, aż ładnie się przyrumieni.

Do dużej miski wsyp ostudzony ryż, mięso mielone i cebulę z patelni. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 jajka, by farsz do gołąbków lepiej się kleił. Wymieszaj masę.

Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oleju. Z ostudzonych liści kapusty odetnij zgrubienia. Nałóż do liści farsz i zawiń. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos na gołąbki. Wymieszaj wodę z przecierem pomidorowym i powstałym sosem polej gołąbki. Zamknij naczynie żaroodporne. Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i piecz gołąbki przez mniej więcej godzinę.

Kiszenie kapusty pekińskiej

Aby urozmaicić swoje menu, możesz przygotować kapustę pekińską kiszoną. Pokrój na ćwiartki kapustę pekińską i ułóż w wyparzonym słoiku. Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek pokrojonego korzenia chrzanu i łodygi kopru. Wszystko zalej ciepłą solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Dodaj 50 ml soku z kiszonych ogórków. Odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na parapet w kuchni. Po mniej więcej 4 dniach kapusta pekińska będzie już ukiszona i gotowa do jedzenia.

Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej

W sklepie możesz znaleźć też czerwoną wersję kapusty pekińskiej. Warto przygotować z niej surówkę, bo jest równie smaczna jak jej biała odpowiedniczka. 

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty pekińskiej, 

  • 1 cebula pokrojoną w kostkę, 

  • 1 puszka kukurydzy odsączoną z zalewy,

  • sól,

  • pieprz, 

  • 1 łyżka majonezu, 

  • 1 ząbek czosnku,

  • 4 łyżki jogurtu greckiego.

Sposób przygotowania: Pokrój kapustę na drobne kawałki. Dodaj do niej cebulę i kukurydzę. Wymieszaj jogurt z majonezem. Dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dopraw go solą i pieprzem. Powstałym sosem zalej kapustę i dobrze wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do połączenia się smaków.

Źródła
  1. L. Hayden, Kapusta dla zdrowia i urody, Bauer-Weltbild Media, 2006.
  2. M. Pieńkos, Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół, SBM Renata Gmitrzak, 2018.
Author Paulina Bulek picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.