Jakie są ciekawe przepisy na kapustę pekińską?
Kapusta pekińska jest bardzo często podawana do obiadu w formie surówki. Nie każdy jednak wie, że można z niej ugotować różne smaczne dania. Niezrównane są gołąbki z kapusty pekińskiej czy kapusta pekińska na ciepło. Warto poeksperymentować w kuchni i wprowadzić do niej nowe smaki.
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej do obiadu
Kapusta pekińska smakuje wyśmienicie w formie surówki do obiadu.
Składniki:
1 mała kapusta pekińską lub pół dużej,
1 starta na tarce marchewkę,
1 pokrojone w kostkę jabłko,
2 mandarynki obrane ze skóry i oczyszczone z pestek,
sól, pieprz,
sok z cytryny,
oliwę z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kapustę posiekaj drobno do miski, posyp solą, by zmiękła. Dodaj startą marchewkę i pokrojone w kostkę jabłuszko. Mandarynkę podziel na cząstki i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do surówki. Dopraw pieprzem sałatkę, polej sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj całość. Podawaj jako przystawkę do drugiego dania.
Przepis na duszoną kapustę pekińską na ciepło
Mało osób wie, że kapustę pekińską można przygotować na ciepło. Dobrze sprawdzi się w formie zasmażanej czy też jako bigos. Możesz zaskoczyć swoich gości i przygotować dla nich kapustę pekińską na ciepło.
Składniki:
1 duża główka kapusty pekińskiej drobno pokrojoną,
2 jabłka pokrojone w kostkę,
3 marchewki starte na tarce,
1 pietruszka stara na tarce,
2 cebule drobno pokrojone,
koncentrat pomidorowy lub passatę pomidorową,
sól, pieprz, olej z pestek winogron,
2 łyżki mąki.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podduś kilka minut. Do garnka dodaj pokrojoną kapustę pekińską. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj cebulę z marchewką i pokrojone w kostkę jabłka. Wlej około pół litra wody i dwie łyżki oleju. Gotuj całość przez mniej więcej 20 minut. Gdy składniki będą miękkie, dodaj kilka łyżek passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego. Mąką rozpuść w pół szklanki wody. Wymieszaj, by nie było grudek. Dodaj do kapusty i zamieszaj całość. Ponownie zagotuj kapustę, cały czas mieszając. Kapusta sprawdzi się doskonale jako obiad oraz jako lekka kolacja.
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Z kapusty pekińskiej możesz przyrządzić zupę kapuścianą oraz gołąbki, które przygotowuje się bardzo podobnie jak z kapusty białej, a ich smak jest również bardzo dobry. By zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej, nie potrzebujesz wymyślnych składników.
Składniki:
1 kapusta pekińska,
przecier pomidorowy,
1 szklanka ryżu sypkiego,
1 cebula pokrojoną w drobną kostkę,
około 1 kg mięsa mielonego z indyka,
sól,
pieprz,
olej,
2 jajka.
Sposób przygotowania:
Kapustę pekińską podziel na liście i umyj. Do gotującej się i osolonej wody wrzucaj po kolei liście i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij liście na sitko i zostaw do wystygnięcia.
Ugotuj ryż. 1 szklankę ryżu zalej 2 szklankami wody i dodaj pół łyżki soli. Gotuj ryż do miękkości, aż wchłonie całą wodę z garnka i pozostaw do wystygnięcia.
Cebulę zeszklij na oleju na patelni, a następnie poczekaj, aż ładnie się przyrumieni.
Do dużej miski wsyp ostudzony ryż, mięso mielone i cebulę z patelni. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 jajka, by farsz do gołąbków lepiej się kleił. Wymieszaj masę.
Naczynie żaroodporne posmaruj niewielką ilością oleju. Z ostudzonych liści kapusty odetnij zgrubienia. Nałóż do liści farsz i zawiń. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Przygotuj sos na gołąbki. Wymieszaj wodę z przecierem pomidorowym i powstałym sosem polej gołąbki. Zamknij naczynie żaroodporne. Piekarnik nastaw na 200 stopni Celsjusza i piecz gołąbki przez mniej więcej godzinę.
Kiszenie kapusty pekińskiej
Aby urozmaicić swoje menu, możesz przygotować kapustę pekińską kiszoną. Pokrój na ćwiartki kapustę pekińską i ułóż w wyparzonym słoiku. Dodaj kilka ząbków czosnku, kawałek pokrojonego korzenia chrzanu i łodygi kopru. Wszystko zalej ciepłą solanką przygotowaną w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Dodaj 50 ml soku z kiszonych ogórków. Odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na parapet w kuchni. Po mniej więcej 4 dniach kapusta pekińska będzie już ukiszona i gotowa do jedzenia.
Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej
W sklepie możesz znaleźć też czerwoną wersję kapusty pekińskiej. Warto przygotować z niej surówkę, bo jest równie smaczna jak jej biała odpowiedniczka.
Składniki:
1 główka czerwonej kapusty pekińskiej,
1 cebula pokrojoną w kostkę,
1 puszka kukurydzy odsączoną z zalewy,
sól,
pieprz,
1 łyżka majonezu,
1 ząbek czosnku,
4 łyżki jogurtu greckiego.
Sposób przygotowania: Pokrój kapustę na drobne kawałki. Dodaj do niej cebulę i kukurydzę. Wymieszaj jogurt z majonezem. Dodaj do sosu ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dopraw go solą i pieprzem. Powstałym sosem zalej kapustę i dobrze wymieszaj. Odstaw w chłodne miejsce do połączenia się smaków.
- L. Hayden, Kapusta dla zdrowia i urody, Bauer-Weltbild Media, 2006.
- M. Pieńkos, Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół, SBM Renata Gmitrzak, 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.