Wartości odżywcze rambutanu
Rambutan to owoc pochodzący z Azji, który w większości składa się z wody. W smaku przypomina liczi, jednakże jest od niego słodszy. Pasuje do wielu potraw, zarówno wytrawnych dań obiadowych, jak i orzeźwiających deserów. Regularne spożywanie rambutanu pozytywnie wpływa na organizm.
Jak smakuje rambutan?
Jagodzian rambutan (Nephelium lappaceum) to owoc pochodzenia azjatyckiego. Rośnie na drzewach, jest uważany za najbardziej włochaty owoc świata, ponieważ jego czerwoną skórkę porastają miękkie, zielone włoski, zakończone kolcami. Wygląd oraz smak rambutanu jest porównywany do innego azjatyckiego owocu - liczi. Jasny, bardzo soczysty miąższ ma perłowy odcień. Smakuje kwaskowo, może przypominać polską śliwkę, jednak różni się od niej intensywnym aromatem. W środku owocu znajduje się pestka, która także jest jadalna, ale przed spożyciem należy poddać ją obróbce cieplnej. Czerwona skóra zawiera taninę, dlatego uznaje się ją za trującą i nie powinna być jedzona pod żadną postacią.
Owoce rambutanu mają orzeźwiający smak i są niewielkie, bardzo łatwo zatem zjeść ich dużo. W 100 g zawierają 70 kcal, dlatego nie powinny być spożywane w nadmiarze przez osoby, które dbają o sylwetkę. Codzienne jedzenie takiej ilości jagodzianu pozwala na uzupełnienie aż ⅔ dobowego zapotrzebowania na kwas askorbinowy. Pomimo że większą część owocu stanowi woda, ma on wiele cennych witamin i mikroelementów.
Właściwości rambutanu
Rambutan zawiera węglowodany, tłuszcze, białka i błonnik, dzięki czemu reguluje układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Dostarcza dużo witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, a także opóźnia oznaki starzenia się. Z kolei przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na organizm - zwalczają wolne rodniki i poprawiają płodność u mężczyzn. W rambutanie można znaleźć witaminy z grupy B i witaminę A, która wspiera wzrok, wzmacnia układ immunologiczny.
Omawiany owoc jest doskonałym źródłem wapnia, miedzi, żelaza i fosforu, które pozytywnie wpływają na wiele obszarów zdrowotnych, m.in. na mocne kości i zęby, prawidłową krzepliwość krwi czy produkcję hemoglobiny. Rambutan zawiera dużo potasu i sodu, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie serca, są stosowane w naturalnym leczeniu nadciśnienia krwi, a także poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
Rambutan warto jeść w upalne dni, ponieważ zawiera dużo wody, która zapobiega odwodnieniu, a dodatkowo jest źródłem białka i protein. Jest sycący, może zatem stanowić pojedynczą, pyszną i zdrową przekąskę. Jego liście i pestki wykorzystuje się w kosmetyce. Można z nich zrobić nawilżający balsam do ciała lub rozjaśniającą maseczkę na twarz. Regularne dodawanie rambutanu do sałatki pozwala cieszyć się błyszczącymi i zdrowymi włosami. Surowy i prażony owoc pomaga zachować piękną cerę i zdrowe paznokcie.
Zastosowanie rambutanu w kuchni
Istnieje wiele przepisów kulinarnych z użyciem rambutanu. Najczęściej jest on spożywany na surowo. Można łyżką jeść miękki miąższ, ukryty pod skórką. Warto jednak dodawać go do dżemów, sosów, nalewek czy galaretek. Rambutan doskonale pasuje do wytrawnych dań, a także jako przekąska do wina. W sklepach dostaniemy go w słodkiej zalewie.
Najłatwiejszym sposobem podania rambutanu jest przygotowanie lemoniady, która idealnie sprawdzi się podczas upalnych dni.
Składniki:
1,5 l wody,
garść malin,
garść rambutanu,
świeży miąższ z aloesu.
Przygotowanie: Maliny myjemy, rambutany obieramy ze skórki i wydobywamy ze środka miąższ. Wszystkie owoce kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego dzbanka, dodajemy miąższ z aloesu i zalewamy do pełna wodą. Całość można wstawić do lodówki na godzinę, dzięki czemu uzyskamy bardziej intensywny smak.
Owoce jagodzianu rambutanu można przechowywać w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki utrzymują świeżość nawet do 2 tygodni. W Polsce trudno dostać świeże owoce. Najpopularniejszy jest rambutan w syropie - pasuje do deserów, sosów i dań mięsnych. Półkilogramowa puszka w sklepach z azjatycką żywnością kosztuje około 11-13 złotych. W wielu azjatyckich restauracjach rambutan serwowany jest jako przystawka lub można spotkać go w sałatce owocowej.
- D. Ładocha, W mojej tajskiej kuchni, Wydawnictwo Pascal, Bielsko-Biała 2018.
- K.E.Weyland, Ajurwedyjskie przepisy z lokalnych produktów, Wydawnictwo Vital, Białystok 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.