Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Co to jest sacharyna? Czy ta substancja jest szkodliwa dla zdrowia?

Sylwia Brodniewska 25.05.2022Aktualizacja: 29.09.2022

Sacharyna jest jedną z najdłużej stosowanych syntetycznych substancji słodzących. Kiedyś, z powodu wysokich cen cukru była doskonałym jego zamiennikiem. Dzisiaj najwięcej osób stosuje ją w postaci słodzika, ale swoje zastosowanie ma także w dżemach, napojach czy alkoholach. Sacharyna jest 500 słodsza od cukru, dlatego już niewielka jej ilość pozwoli cieszyć się słodkim smakiem potraw.


sacharyna-co-to-jest-czy-jest-szkodliwa-dla-zdrowia
pixabay

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest sacharyna?
  2. W jakich produktach występuje sacharyna?
  3. Czy sacharyna jest szkodliwa dla zdrowia?

Co to jest sacharyna?

Sacharyna jest syntetyczną substancją słodzącą, która jest 500 razy słodsza od zwykłego cukru, więc jeśli chcesz mieć zdrowe jelita, utrzymywać niższą wagę i mniej słodzić, to lepiej wybrać słodzik. W smaku charakteryzuje się metalicznym posmakiem, który nadaje słodyczy połączonej z gorzką nutą, dlatego jako dodatek do żywności zawsze występuje w towarzystwie innych substancji neutralizujących posmak. Nie zawiera ona kalorii, dlatego może być stosowana jako zamiennik białego cukru, w szczególności dla osób odchudzających się, a także dla cukrzyków. Sacharynę można zamiennie stosować ze słodzikiem stevia lub innym o zerowej lub niskiej kaloryczności. Sacharyna została dopuszczona do przemysłu spożywczego, ma nadany numer E954. Dzienna dopuszczalna dawka wynosi maksymalnie 5 mg na każdy kilogram masy ciała. 

Z wyglądu sacharyna jest podobna do cukru, dobrze rozpuszcza się w wodzie i ma postać białego proszku z dodatkiem niewielkich kryształków. Można ją podgrzewać bez utraty jej właściwości.  W sklepach można ją znaleźć pod nazwą słodzika, w postaci małych, okrągłych pastylek. Ma długą datę przydatności do spożycia i można ją podgrzewać, gotować, a nawet mrozić, dlatego często jest wykorzystywana w kuchni. Sacharyna nie metabolizuje się w ludzkim organizmie, jest w całości wydalana wraz z moczem.

Można wyróżnić trzy sole sacharyny:

  • sodową,

  • potasową,

  • wapniową.

Każda z nich różni się od siebie pod względem chemicznym oraz zastosowania w żywieniu człowieka. 

W jakich produktach występuje sacharyna?

Słodzik E954 jest dopuszczony do spożycia, dlatego znajduje się w wielu produktach dostępnych niemal w każdym sklepie. Wśród nich można wymienić:

  • słodkie napoje,

  • alkohol,

  • desery i produkty mleczne,

  • dżemy, powidła, marmolady,

  • wyroby cukiernicze,

  • suplementy diety,

  • gotowe sosy,

  • pieczywo, wafelki, 

  • produkty przeznaczone dla diabetyków.

Sacharyna jest także stosowana jako zamiennik cukru, czyli możesz ją dodać samodzielnie do posłodzenia kawy czy herbaty. Przed spożyciem jakiegoś produktu spożywczego warto zapoznać się z etykietą, ponieważ łatwo przekroczyć dzienną zalecaną dawkę tego słodzika. Często występuje w produktach “light”, żywności przeznaczonej dla osób odchudzających się. Jest ona również dodawana do produktów dla sportowców, odżywek białkowych, smarowideł czy napojów. Jeśli trenujesz i zdrowo się odżywiasz, pamiętaj, że produkty dla osób aktywnych fizycznie nie są całkowicie pozbawione kalorii, dlatego należy je traktować jako urozmaicenie diety, a nie jej podstawę. 

Sacharyna to nie jedyna substancja słodząca, którą mogą stosować osoby odchudzające się lub niespożywające cukru. Mogą one również używać erytrolu, ksylitolu czy sorbitolu. W ciastach i deserach mogą być stosowane słodziki, jak aspartam czy cyklaminian sodu. Nie wszystkim jest łatwo zastąpić czymś słodycze, w szczególności osobom, które nie wyobrażają sobie nie zjeść czegoś słodkiego do kawy. 

Czy sacharyna jest szkodliwa dla zdrowia?

Jeśli spożywasz jakiekolwiek dodatki do żywności, ważne jest, aby nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Nadmierne spożycie sacharyny może wywołać działania niepożądane, takie jak reakcje alergiczne czy też problemy z przewodem pokarmowym, jak biegunka, wymioty, bóle brzucha. Długotrwałe stosowanie produktów z sacharyną powoduje zwiększenie stężenia mocznika we krwi, białkomocz oraz inne dolegliwości, które są powodowane przez alergeny pokarmowe

Sacharyna nie powinna być spożywana przez kobiety w ciąży, ponieważ może przenikać przez łożysko i kumulować się w tkankach. Nie powoduje ona próchnicy, jednakże dzieci oraz osoby starsze również powinny unikać produktów z dodatkiem tego słodzika.

Obecnie trwają badania czy spożywanie sacharyny może powodować raka pęcherza. Badania zostały przeprowadzone jedynie na szczurach, jednak należy pamiętać, że mocz człowieka różni się pod wieloma względami od moczu zwierzęcia. Sacharyna jest uznana za bezpieczny konserwant, dlatego w dozwolonych ilościach może być spożywana przez osoby dorosłe. 

Źródła
  1. A. Witczak, Z. Sikorski, Szkodliwe substancje w żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2020.
  2. Z. Gaciong, Niskokaloryczne substancje słodzące : rola i korzyści, Czasopismo Praktyka Lekarska, Kraków 2012.
  3. L. Melcombe, Dobry cukier : słodzimy naturalnie : rafinowane i sztuczne słodziki zagrożenie dla zdrowia, tłum. P. Jankowska, Fundacja Źródła Życia, Budy Zasłona 2014.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.