Sałata karbowana - nie tylko zdrowy składnik kolorowych sałatek
Jeśli do tej pory sałata karbowana nie zajmowała w Twoim koszyku zakupowym szczególnego miejsca - zmień to! To nie tylko ładny dodatek do kanapek i sałatek, ale przede wszystkim cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów oraz wielu substancji odżywczych. Jej delikatny, orzechowy smak sprawia, że smakuje doskonale solo, choć równie dobrze czuje się w duecie z drobiem, rybami i serami. Zadbaj o swoje zdrowie i włącz sałatę karbowaną do codziennych posiłków.
Sałata karbowana - jak wygląda?
Sałata karbowana to jedna z odmian jednorocznych sałat siewnych. Charakteryzuje się postrzępionymi liśćmi w kolorze zielonym lub czerwonym. Od momentu jej zasiania do zbioru zwykle upływa około 18 tygodni. Najszybciej plony zbierzesz na glebie gliniano-piaszczystej, żyznej i próchniczej o odczynie obojętnym.
Sałata karbowana ma delikatny, orzechowy smak i jest stosunkowo trwała - może być przechowywana w lodówce nawet przez tydzień.
Wartości odżywcze i właściwości sałaty karbowanej
Sałata karbowana, zarówno czerwona, jak i zielona, jest produktem niskokalorycznym - 100 g zawiera zaledwie 25 kcal. Taką ilość energii spalisz podczas półgodzinnego czytania.
Wśród cennych składników w 100 g sałaty karbowana zielonej i czerwonej znajdziesz:
wapń (160 mg - 20% dziennego zapotrzebowania),
żelazo (1,46 mg - 10% dziennego zapotrzebowania),
potas (369 mg - 18% dziennego zapotrzebowania),
foliany (97 μg - 49% dziennego zapotrzebowania),
witaminę A (119 μg - 15% dziennego zapotrzebowania),
witaminę K (108,6 μg - 145% dziennego zapotrzebowania),
witaminę C (15 mg - 19% dziennego zapotrzebowania).
W sałacie karbowanej znajduje się błonnik. Usprawnia on trawienie pokarmu oraz wchłanianie substancji odżywczych. Pozytywnie wpływa na metabolizm i zapobiega zakwaszeniu żołądka. Dieta bogata w błonnik wydłuża okresy uczucia sytości. Jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy - włącz sałatę karbowaną do swoich codziennych posiłków.
Sałata karbowana jest cennym źródłem żelaza. Sprzyja ono produkcji erytrocytów i tym samym zapobiega rozwojowi anemii. Potas natomiast zapewnia prawidłowe przewodnictwo nerwowe, a także utrzymuje właściwe ciśnienie krwi. Dzięki dużej zawartości wapnia wzmocnisz kości i zmniejszysz ryzyko rozwoju osteoporozy.
Sałata karbowana pomoże Ci zadbać o wzrok i odporność. Wszystko to zasługa witamin A i C. Natomiast dzięki witaminie K poprawisz kondycję układu sercowo-naczyniowego i spowolnisz rozwój chorób nowotworowych. Dzięki folianom (witaminie B9) zadbasz o prawidłowy metabolizm oraz rozwój organizmu. W sałacie karbowanej znajdują się również przeciwbakteryjny i przeciwzapalny chlorofil, antyoksydacyjne flawonoidy, a nawet luteina, która ma działanie m.in. antynowotworowe.
Sałata karbowana - przepisy na sałatki
Sałata karbowana czerwona i zielona zachowują wszystkie cenne składniki odżywcze wyłącznie w postaci nieprzetworzonej termicznie i świeżo po zerwaniu. Warto więc przygotowywać z niej smaczne i aromatyczne sałatki dietetyczne. Mogą być to zarówno sałatka z kurczakiem fit lub serem, jak i potrawy wyłącznie na bazie warzyw i owoców.
Sałata karbowana z sokiem żurawinowym
Składniki:
główka sałaty karbowanej,
250 g żurawiny,
4-5 ząbków czosnku,
3 łyżki oleju sałatkowego,
cukier, sól, pieprz,
2 jajka ugotowane na twardo.
Sposób przygotowania: Zmiksuj 150 g żurawiny z olejem, czosnkiem, pieprzem, solą i cukrem. Dressing wstaw do lodówki, by delikatnie się schłodził. Sałatę karbowaną podrzyj na drobne kawałki i ułóż na półmisku. Całość polej dressingiem i posyp pozostałymi 100 g żurawiny i drobno posiekanym jajkiem na twardo.
Sałata karbowana z serem pleśniowym
Składniki:
główka sałaty karbowanej,
100 g łuskanych orzechów włoskich,
150 g sera pleśniowego,
2 jabłka,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
4-5 łyżek oleju kukurydzianego,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Jabłka obierz i pokrój w drobne słupki i polej sokiem z cytryny. Następnie dodaj je do sałaty karbowanej porwanej na drobne kawałki. Całość połącz z posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Wymieszaj sałatkę i dopraw ją do smaku. Na koniec całość posyp szczypiorkiem.
Sałata karbowana z kurczakiem
Składniki:
główka sałaty karbowanej,
200 g pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 filet z kurczaka,
4 łyżki posiekanej rzeżuchy,
1 łyżka miodu,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Pieczarki pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Następnie posyp je pieprzem i odstaw na kilka minut. W tym czasie usmaż filet z kurczaka na patelni grillowej. Następnie na tej samej patelni wymieszaj miód, ocet winny, wino, sól i pieprz. Sałatę umyj, osusz, połącz z pieczarkami, pokrojonym w kostkę filetem z kurczaka i dressingiem. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj jajko na twardo pokrojone w ćwiartki i rzeżuchę.
- R. Janas, M. Grzesik M, Instrukcja uprawy sałaty (Lactuca sativa L.) na nasiona metodami ekologicznymi, Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2017.
- E. Bienkiewicz i in., Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2015, nr 96 (1), s. 57-63.
- H. Szymanderska, Kuchnia polska, Wydawnictwo REA, Warszawa 2012.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.