Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jakie są odmiany sałaty masłowej? Poznaj sposoby jej podania

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 28.09.2022

Jedzenie warzyw jest bardzo istotne dla zachowania zdrowia i szczupłej sylwetki. Poza smakiem zawierają również cenne mikroelementy, witaminy i sole mineralne. Sałata masłowa to najpopularniejsza odmiana sałaty. Jej delikatny smak w łatwy sposób możesz podkreślić śmietaną czy sosem winegret.


salata-maslowa-jakie-sa-odmiany-jak-podawac
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest sałata masłowa i jakie ma wartości?
  2. Spożywanie sałaty masłowej a zdrowie
  3. Odmiany sałaty masłowej
  4. Jak należy podawać sałatę masłową?

Co to jest sałata masłowa i jakie ma wartości?

Sałata masłowa, inaczej nazywana sałatą maślaną lub głowiastą, jest najpopularniejszym rodzajem sałaty w Polsce. Ma miękkie, delikatne i smaczne liście, które można jeść na surowo. Jej uprawa jest prosta, dlatego każdy z nas może zasadzić ją w swoim ogródku lub w doniczce na balkonie. Charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem, dlatego pasuje do wszelkiego rodzaju sałatek dietetycznych. Głowiasta sałata masłowa to cenne źródło witamin A, C i E, a także dużej ilości wapnia i żelaza. W większości składa się z wody, dlatego charakteryzuje się niewielką ilością kalorii - w 100 g tego warzywa znajduje się jedynie 14 kcal.

Regularne spożywanie sałaty masłowej pozwala na obniżenie złego cholesterolu, a także na opóźnienie oznak starzenia się skóry. Zawarte w niej przeciwutleniacze poprawiają wygląd cery, wspierając walkę z wolnymi rodnikami, a także wzmacniają odporność organizmu. Sałata maślana zawiera sporo błonnika, dlatego dobrze działa na układ trawienny, pomagając oczyszczać organizm z toksyn. Ze względu na dużą zawartość wody i delikatne liście nie można jej przechowywać zbyt długo, bo szybko więdnie.

Spożywanie sałaty masłowej a zdrowie

Regularne spożywanie sałaty masłowej ma pozytywny wpływ na zdrowie. Warzywo to jest doskonałym źródłem wapnia, stanowiącym główny budulec kości i zębów, dlatego powinno się dbać o jego prawidłowy poziom we krwi. Spożywając sałatę masłową, możemy poprawić swoją odporność, a także chronić organizm przed zakażeniami wirusowymi i bakteryjnymi. Sałata wykazuje również działanie przeciwzapalne.

Osoby będące na diecie odchudzającej mogą sięgać po sałatę masłową nie tylko ze względu na małą ilość kalorii, ale także niski indeks glikemiczny, na który zwracają uwagę osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność. Ponadto spożywanie sałaty przyspiesza metabolizm.

Odmiany sałaty masłowej

Sałata masłowa jest dostępna w kilku odmianach, wśród których można wyróżnić kilka najpopularniejszych:

  • Bona,

  • Królowa Majowych,

  • Maryna.

Odmiana Bona należy do typu wczesnego, czyli może być uprawiana wczesną wiosną lub latem. Ma delikatne, jasnozielone liście. Jest bardzo odporna na zanieczyszczenia środowiska i nie gromadzi azotanów. Królowa Majowych to najstarsza polska odmiana sałaty masłowej. Charakteryzuje się dużymi liśćmi w kolorze jasnozielonym. Z powodu delikatnych liści trzeba uważać, aby ich nie uszkodzić. Średniopóźną odmianą jest Maryna, która ma twarde, półotwarte główki o jasnozielonych liściach. Istnieje również mniej popularna odmiana Mira, charakteryzująca się zielono-czerwonymi główkami o dużych liściach. W Polsce nie jest bardzo znana, ale jeśli masz możliwość jej spróbowania, to warto przygotować z nią choć jedno danie.

Jak należy podawać sałatę masłową?

Sałata masłowa z racji delikatnego smaku dobrze komponuje się z wieloma daniami. Najprostszym sposobem na podanie sałaty masłowej jest połączenie jej ze śmietaną i octem. Taki dodatek podkreśli wiele dań, w szczególności mięsnych. Warto pamiętać, że sałata ma delikatny smak i bardzo łatwo zgasić go zbyt intensywnymi sosami. Dobrze smakuje w towarzystwie świeżych pomidorów i sera feta. Może być również główną bazą sałatek owocowych, np. tych z dodatkiem jabłka czy gruszki.

Sałata głowiasta sprawdza się jako składnik zielonych koktajli, a także jako warzywo dodawane do kanapek. Można ją spożywać nie tylko na surowo, ale również smażoną oraz kiszoną. Duszona sałata masłowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy ją pokroić i dodać do roztopionego na patelni masła. Całość należy przyprawić solą i pieprzem i dusić pod przykryciem. Można dodać świeżego koperku dla podkreślenia smaku. Sałata masłowa jest źródłem żelaza, dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży.

Sałatę masłową można zmieszać z innymi rodzajami sałat, np. z roszponką, rukolą czy lodową. Razem ich smaki będą uzupełniać się na talerzu. Czasem, jeśli sałata nie jest świeża, ma lekko gorzkawy smak, dlatego podczas przyrządzania potraw warto zwrócić uwagę na stan, w jakim się znajduje. Świeża sałata jest uniwersalnym warzywem, które możesz wykorzystać na wiele sposobów.

Źródła
  1. T. Wilk, A. Płaneta, Mogę schudnąć. Cała prawda o odchudzaniu, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2012.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.