Właściwości zdrowotne roszponki
Roszponka to dobre źródło witaminy C, a także beta-karotenu. Jest silnym antyoksydantem, który opóźnia starzenie się skóry, wspiera wzrok i wzmacnia serce.
Właściwości roszponki
Roszponka to zielone warzywo, przypominające sałatę, o ciemnozielonych, niewielkich liściach. Można uprawiać ją niemal na każdym rodzaju gleby, ponieważ nie ma wysokich wymagań. Ładnie komponuje się na talerzu, dlatego coraz częściej jest składnikiem dań. Jej łagodny smak dobrze komponuje się z owocami, białym serem czy wieloma warzywami. Przypadnie do gustu osobom, które szukają sałaty o delikatnym smaku.
Roszponka jest warzywem o niskiej kaloryczności - w 100 g znajduje się około 20 kcal, dzięki czemu może być spożywana przez osoby, które dbają o sylwetkę, a także przez cukrzyków. Zawiera dużo beta-karotenu oraz luteiny, poprawiających wzrok i ostrość widzenia. Beta-karoten jest istotny podczas leczenia chorób serca czy nowotworów. Jeśli chcesz zatem wzmocnić serce, powinieneś często jeść roszponkę.
Po omawianą sałatę powinny sięgnąć osoby spożywające dużo sodu, ponieważ zawiera ona potas, który jest odpowiedzialny za regulowanie ciśnienia krwi, a także zmniejsza obrzęki. Roszponka oczyszcza organizm z toksyn, a napar z niej wspomaga trawienie. Aby przygotować napar oczyszczający, należy zmieszać jarmuż, rukolę, szpinak, roszponkę, buraka, natkę pietruszki oraz pokrzywę. Całość trzeba zalać i przykryć do ostygnięcia.
Roszponka może być stosowana na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Wzmacnia cały organizm, zwłaszcza w okresie przeziębień i przesilenia wiosennego. Warto, by sięgały po nią osoby chcące się uspokoić, zniwelować stres czy lepiej spać. Warzywo mogą spożywać pacjenci z dną moczanową, ponieważ nie wytwarza ono w organizmie dużych ilości kwasu moczowego, który jest niebezpieczny w tej chorobie.
Jakie witaminy i minerały zawiera roszponka?
Poza beta-karotenem i solami mineralnymi roszponka zawiera wiele cennych składników. Można w niej znaleźć witaminy A, C oraz B6. Pierwsza z nich wpływa na cały organizm, poprawia wzrok, a także wzmacnia serce. Spożywając 100 g roszponki, można wypełnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C, a także 150% zapotrzebowania na witaminę A. Witamina B6, która znajduje się w sałacie, pomaga w produkcji czerwonych krwinek, a także wpływa na odporność.
Roszponka zawiera wiele minerałów, takich jak: potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Osoby zmagające się z zaparciami powinny sięgnąć po nią, ponieważ wykazuje pozytywne działanie na żołądek. Może zastąpić zioła na zaparcia, które nie zawsze są smaczne.
Dzięki zawartości witaminy C, a także beta-karotenu roszponka jest silnym przeciwutleniaczem, opóźniającym proces starzenia się skóry. Antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami, poprawiając wygląd cery.
Roszponka w kuchni
Roszponka coraz częściej gości na polskich stołach. Wraz z sałatą masłowa stanowi doskonałą bazę wielu dietetycznych sałatek. Może być podawana na zimno oraz na ciepło. Warto przyrządzić ją w taki sam sposób, jak szpinak - wraz z czosnkiem i śmietaną.
Roszponkę można dodać do owocowo-warzywnych koktajli. Warto ją zmieszać z jabłkiem, malinami oraz pomarańczą.
Omawiana sałata stanowi ciekawy dodatek do dań mięsnych. Dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju kanapkami, a także w różnych sałatkach.
Sałatka z kozim serem i gruszką
Składniki:
4 garści umytej i osuszonej roszponki,
mix kiełków,
1 gruszka,
80 g koziego sera,
20 g pestek dyni,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie: W głębokim talerzu ułóż roszponkę. Na patelni skarmelizuj gruszkę z cukrem, aż do uzyskania ciemniejszej barwy karmelu. Kozi ser porwij na nieregularne kawałki i posyp roszponkę. Dodaj gruszkę oraz kiełki. Całość posyp pestkami dyni. Skrop oliwą z oliwek. Na koniec dopraw pieprzem i solą.
Roszponka dobrze smakuje w towarzystwie pomidorów. Kiedy nie masz czasu gotować, przygotuj bruschettę.
Bruschetta
Składniki:
4 kromki chleba,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 duży pomidor lub 2 mniejsze,
garść roszponki,
pieprz, sól.
Przygotowanie: Opiecz w piekarniku kromkę chleba, posmaruj oliwą z oliwek oraz rozgniecionym czosnkiem. Na górę połóż świeże pomidory, doprawione solą i pieprzem. Posyp świeżą roszponką.
Pamiętaj, że możesz samodzielnie skomponować wiele pysznych dań z roszponką. Wszystko zależy od Twojej kreatywności.
- E. Herbert, Beauty & Food, Wydawnictwo Muza, Warszawa 2015.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.