Czy siemię lniane jest dobre na refluks? Jak je przygotować?
Siemię lniane jest znane z właściwości, dzięki którym można złagodzić nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jeżeli cierpisz na refluks, z pewnością docenisz jego działanie. Roślina ta dostarcza wielu cennych minerałów i witamin. Ponadto chroni błonę śluzową żołądka. Zobacz, jak przygotować siemię lniane na refluks.
Refluks żołądkowo-przełykowy
Choroba refluksowa przełyku jest bardzo częstym schorzeniem gastroenterologicznym. W zależności od źródeł podaje się, że cierpi na nią nawet 20-40% populacji (najczęściej występuje w krajach wysoko rozwiniętych) ‒ jest zatem uważana za problem społeczny. Refluks zwykle trwa wiele lat, często nawraca, a nieodpowiednio rozpoznany i leczony prowadzi do poważnych powikłań.
Choroba refluksowa przełyku jest spowodowana cofaniem się (zarzucaniem) treści z żołądka do odcinków przewodu pokarmowego, które są położone wyżej (przełyk, gardło). Jej przyczyny nie zostały dokładnie poznane. Znany jest jednak jej patomechanizm. Przyczynami cofania się treści żołądkowej może być:
uszkodzenie bariery antyrefluksowej (składa się na nią kilka struktur w obrębie przełyku),
wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i żołądku,
nadmierne rozciągnięcie żołądka,
opóźnione opróżnianie żołądka,
zaburzenia motoryki przełyku,
nieprawidłowe oczyszczanie się przełyku,
samoistne i spontaniczne rozluźnianie się dolnego zwieracza przełyku (w prawidłowych warunkach struktura ta zapobiega cofaniu się treści z żołądka do przełyku).
Choroba refluksowa może wystąpić u każdego. Szczególnie podatne są osoby otyłe, stosujące nieprawidłową dietę oraz narażone na długotrwały stres. Jej głównym objawem jest zgaga. Pojawia się też ból w nadbrzuszu i klatce piersiowej, pieczenie w gardle, odbijanie.
Siemię lniane a refluks
Wiele mówi się o tym, aby stosować preparaty roślinne i zioła na refluks. Jednym z nich jest siemię lniane. Są to małe ziarenka pochodzące z lnu zwyczajnego, które po zalaniu wodą przybierają śluzowatą konsystencję. Wytwarza się z nich także olej.
Siemię lniane na refluks jest wykorzystywane od wielu lat. Roślina ta była znana i stosowana już w czasach starożytnych, głównie na dolegliwości ze strony układu pokarmowego (m.in. wrzody żołądka).
Dlaczego siemię lniane na refluks jest dobre? Nasiona siemienia zawierają wiele cennych substancji. Są to głównie:
pierwiastki (magnez, potas, miedź, cynk),
witaminy (B, E, C),
kwas oleinowy,
kwas linolowy,
antyoksydanty (tokoferole),
kwasy tłuszczowe (głównie omega-3).
Dzięki nim siemię lniane łagodzi nieprzyjemne objawy refluksu. Ponadto reguluję perystaltykę przewodu pokarmowego. Jego śluzowa konsystencja sprawia, że pokrywa błonę śluzową żołądka, chroniąc ten narząd przed niekorzystnym działaniem kwaśnego soku żołądkowego.
Jeżeli zastanawiasz się, czy siemię lniane jest dobre na refluks, odpowiedź brzmi: tak. Możesz je spożywać nie tylko w tych dniach, w których odczuwasz nieprzyjemne pieczenie za mostkiem. Nasiona mają jeszcze inne właściwości zdrowotne: regulują poziom cholesterolu we krwi, wspierają układ immunologiczny, a także poprawiają wygląd skóry i włosów.
Jak przygotować siemię lniane na refluks?
Ważny jest sposób przygotowania siemienia lnianego. Na refluks polecany jest kisiel. Przyrządza się go niezwykle prosto: wystarczy, że 1 łyżkę nasion zalejesz 1 szklanką wody i odczekasz, aż napęcznieją. Jeżeli chcesz przyspieszyć ten proces - zagotuj mieszankę, poczekaj, aż wystygnie i zjedz.
Siemię lniane możesz także dodawać do innych potraw. Dobrym pomysłem są koktajle owocowo-warzywne, które możesz przygotować np. ze szpinaku, truskawek, borówek i odrobiny wody lub mleka roślinnego. Przed zmiksowaniem w blenderze dodaj do nich łyżkę siemienia lnianego.
Siemię lniane na refluks możesz kupić w postaci całych ziaren lub zmielonych. Dobrze jest wybierać pierwszy rodzaj produktu. Nasiona w takiej formie dłużej zachowują swoje właściwości. Siemię lniane kupisz w aptece lub sklepie zielarskim.
Nie tylko siemię lniane na refluks - jak jeszcze walczyć z chorobą?
Pamiętaj, że refluks jest chorobą, która wymaga leczenia. Lekarz może zlecić Ci przyjmowanie leków, które zmniejszają wydzielanie soku żołądkowego. Oprócz tego musisz zmienić swój styl życia. Stosuj odpowiednią dietę, unikaj alkoholu i papierosów oraz dbaj o to, aby utrzymywać prawidłową masę ciała.
Jedz tylko lekkostrawne produkty. Unikaj pokarmów, które mogą nasilać zgagę (są to m.in. owoce cytrusowe, warzywa strączkowe i cebulowe, czekolada, ostre przyprawy, tłuste dania). Nie jedz w biegu i unikaj objadania się na noc. Lekką kolację powinieneś zjeść najpóźniej 2-3 godziny przed położeniem się spać. Pij także odpowiednią ilość wody (niegazowanej).
- M. Korzonek, A. Dziergas, M. Kuczyńska, Choroba refluksowa przełyku (GERD) - problem wciąż aktualny, „Forum Medycyny Rodzinnej” 2014, t. 8, nr 5, s. 201-210.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.