Jak wykorzystać stewię i erytrol do zrobienia pysznych słodyczy bez cukru?
Zastąpienie białego cukru erytrolem lub stewią to sposób na obniżenie kaloryczności deserów i innych potraw. Istnieje wiele przepisów na słodycze bez cukru, które są tak samo pyszne, jak te tradycyjne. Spożywanie bezcukrowych słodyczy jest zdrowe! Najlepiej, jeśli wykonasz je samodzielnie w domu.
Czy diabetycy mogą jeść cukierki bez cukru?
Coraz więcej osób choruje na cukrzycę. Pacjenci, którzy słyszą taką diagnozę, często wyobrażają sobie, że ich życie bardzo się zmieni, będą musieli zrezygnować z pysznych potraw, w tym ze słodyczy. Wielu zadaje sobie pytanie, czym zastąpić słodycze. Chorując na cukrzycę czy insulinooporność, powinieneś przestrzegać diety i kontrolować poziom cukru we krwi. Nie musisz natomiast odmawiać sobie słodyczy; bez problemu możesz odwzorować zdrowsze przepisy popularnych słodkości.
Zastępując biały cukier erytrolem, diabetycy mogą pozwolić sobie na skosztowanie wielu słodkich rzeczy. Bezcukrowe słodycze nie podnoszą poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu są bezpieczne dla osób unikających spożywania cukrów prostych. W aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością dostępne są cukierki dla diabetyków, słodycze fit bez cukru czy cukierki ze stewią. W smaku są one bardzo podobne do tradycyjnych słodyczy, dlatego z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu.
Popularnym sposobem na wyeliminowanie słodyczy z diety jest detoks cukrowy, który polega na zaprzestaniu jedzenia słodkości przez tydzień, dwa tygodnie lub cały miesiąc. Odzwyczajenie organizmu od słodyczy może przełożyć się na uzyskanie szybszych efektów odchudzania.
Domowej roboty słodycze bez cukru
Najzdrowsze są słodycze bez dodatku cukru, w tym fruktozy. Można je bez problemu samodzielnie przygotować w domu. Najłatwiej wykonać wszelkiego rodzaju ciasteczka na bazie orzechów, płatków owsianych i aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy wanilia. Zamiast cukru z powodzeniem możesz użyć miodu lub soku jabłkowego. Słodkości nabiorą wtedy głębszego i bardziej wyrazistego smaku. Chcąc upiec popularny sernik czy szarlotkę, zastąp cukier słodzikiem stewią. Dzięki temu obniżysz kaloryczność ciasta, a po jego spożyciu nie nastąpi duży wyrzut glukozy we krwi.
Jeśli poszukujesz słodyczy fit bez cukru, możesz spróbować nieoczywistych połączeń. Jednym z nich są wegańskie słodycze, takie jak brownie czekoladowe z buraka, białe ciasto fasolowe, zastępujące popularne praliny kokosowe, a jagielnik to nowa wariacja sernika. Słodycze bezcukrowe mogą być spożywane przez każdego, ponieważ są znacznie zdrowsze niż tradycyjne, a smakowo zastępują oryginalne łakocie.
Jeśli potrzebujesz eleganckich słodyczy, które sprawdzą się na imprezie czy urodzinach, koniecznie wypróbuj praliny. Te pyszne, małe kuleczki nie tylko dobrze wyglądają na stole, ale również są smaczne.
Największym wyzwaniem okazują się słodycze bez cukru wykonane z czekolady. Na rynku dostępnych jest kilka czekolad bez zawartości cukru. Warto mieć je w swojej kuchni, ponieważ można wyczarować pyszne desery. Jednym z popularniejszych słodkości jest blok czekoladowy, znany od wielu lat. Nasze mamy i babcie robiły go metodą tradycyjną, natomiast Ty możesz przygotować zdrowszą wersję bez cukru. Coraz popularniejsze są cukierki ze stewią oraz słodycze z erytrolem, dlatego jeśli masz możliwość, sięgnij po nie zamiast po popularne słodycze z białym cukrem i tłuszczem palmowym.
Czy dzieci powinny spożywać słodycze bez cukru?
Dzieci od małego są rozpieszczane słodyczami. Często jedzą je w nadmiarze, przez co są otyłe, mają problemy z zębami, a także są nadpobudliwe od nadmiaru cukru. Coraz więcej rodziców przykłada większą wagę do żywienia dzieci, dlatego słodycze bez cukru stały się popularne. Jeśli przyzwyczaisz dziecko do domowej roboty słodyczy, to zadbasz o jego zdrowie i dostarczenie mu niezbędnych składników odżywczych. Samodzielnie przygotowując zdrowe słodycze bezcukrowe, warto tak dobierać składniki, aby były smaczne i chętnie spożywane przez najmłodszych. Świetnie sprawdzają się niewielkie „kulki mocy”, zrobione z masła orzechowego, wiórek kokosowych i orzechów, które możesz dodatkowo dosłodzić erytrolem lub miodem. Jeśli Twoje dziecko jest fanem popularnych batonów, możecie razem odwzorować je w domu, robiąc kokosowe batony w czekoladzie czy zdrowszą wersję mlecznej kanapki z czekoladą.
Jeśli Twoje dziecko lubi naleśniki lub kanapki z kremem czekoladowym, możesz je samodzielnie przygotować w domu, zamknąć w słoiku i dodawać do ulubionych potraw. Ta wersja bezcukrowych słodyczy będzie uwielbiana nie tylko przez najmłodszych, ale także przez dorosłych.
- M. Makarowska, D. Musiałowska, Insulinooporność. Szybkie dania, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2019.
- M. Makarowska, D. Musiałowska, Słodkości w insulinooporności, Wydawnictwo Feeria, Łódź 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.