Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
Sok z imbiru wykazuje właściwości prozdrowotne. Chętnie wykorzystuje się go więc w medycynie naturalnej. Jego szerokie działanie pozwala na łagodzenie różnych dolegliwości, w tym mdłości i objawów przeziębienia. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, możesz zrobić sok imbirowy w domu.
Imbir to niezwykle wszechstronna roślina. Prawdopodobnie najczęściej używasz jej w kuchni jako przyprawy, która dodaje potrawom charakterystycznego, ostrego smaku. Jej kłącza świetnie nadają się również do przygotowywania prozdrowotnych napojów. Wyjątkowo cenne właściwości ma również sok z korzenia rośliny z dodatkiem innych składników. Taki naturalny specyfik pomoże ci w walce z różnymi dolegliwościami.
Co zawiera czysty sok z imbiru?
Sok imbirowy przygotujesz się bazie korzenia tej niezwykłej rośliny. Korzystne dla zdrowia właściwości wynikają z zawartych w nim substancji. Choć w 80% składa się z wody, zawiera też białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik pokarmowy, kwas foliowy, olejki eteryczne i witaminy, przede wszystkim A i z grupy B. Oprócz tego jest bogaty w ważne dla twojego zdrowia minerały. Korzenie imbiru to stosunkowo dobre źródło żelaza, magnezu, potasu czy sodu. Zawierają także cynk, fosfor i miedź. Jeśli szukasz źródła wapnia
Kiedy warto stosować sok imbirowy? Działanie specyfiku
Jeśli chodzi o sok z imbiru, działanie naturalnego specyfiku jest bardzo szerokie. Napój doskonale wpływa na odporność organizmu, dlatego powinieneś pić go zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, w okresie wzmożonych zachorowań. Oprócz tego sok imbirowy świetnie rozgrzewa i wykazuje właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Z tego względu pomoże ci w zwalczaniu pierwszych objawów przeziębienia, grypy lub innej infekcji. Jeśli jednak uciążliwe symptomy nie mijają, skonsultuj się z lekarzem. Imbir to jedynie środek wspomagający i nie zawsze zastąpi konwencjonalne leczenie.
Naturalny specyfik może też działać przeciwbólowo. Pozwala ograniczyć intensywność m.in. bóli miesiączkowych, a także migreny. Może ponadto łagodzić mdłości, które towarzyszą ci z powodu choroby lokomocyjnej lub ciąży. Niektórzy stosują też sok z imbiru na odchudzanie, ponieważ wspomaga on oczyszczanie organizmu. Pamiętaj jednak, że samo picie napoju nie sprawi, że w magiczny sposób stracisz na wadze. Podstawą zawsze jest racjonalna dieta połączona z odpowiednią dawką aktywności fizycznej.
Jak zrobić sok z imbiru? Przepis
Sok imbirowy bez wątpienia może mieć korzystny wpływ na twoje zdrowie. Z łatwością zrobisz go samodzielnie – cały proces nie jest skomplikowany. Pewne trudności może jedynie sprawić wyciśnięcie sok z imbiru. Jeżeli jednak masz wyciskarkę lub sokowirówkę, na pewno sobie z tym poradzisz.
Masz do dyspozycji dwie receptury tego prozdrowotnego napoju. Dzięki pierwszej przygotujesz pyszny sok z imbiru do herbaty. Potrzebne są jedynie dwa korzenie rośliny, dwie cytryny, 80 g cukru i 1 l wody. Przepis na sok imbirowy prezentuje się następująco:
Obierz imbir ze skórki przy pomocy łyżeczki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Włóż cząstki korzenia do wyciskarki, zalej szklanką wody i zmiksuj.
Pozostałą wodę przelej do garnka, dodaj do niej sok z cytryn i cukier, a następnie doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj do wywaru zmiksowany imbir i odstaw całość na minimum 2 godziny.
Przelej sok z imbirem przez sitko i rozlej go do słoików lub buteleczek.
Taki sok z imbiru możesz przechowywać w lodówce przez około miesiąc. Pij 2–3 łyżeczki dziennie, najlepiej dodając je do herbaty.
Drugi przepis na sok imbirowy wymaga dodatkowych składników. Do jego przygotowania, oprócz korzenia rośliny, potrzebujesz 2 jabłka, 3–4 marchewki i odrobinę soku z cytryny. Najpierw obierz imbir i pokrój go na małe kawałki. Następnie umyj dokładnie owoce i warzywa i podziel je na mniejsze cząstki. Potem wrzuć wszystko do wyciskarki, dodaj sok z cytryny i całość dokładnie zmiksuj. Najlepiej wypij napój od razu po przygotowaniu – doda ci energii. Taki sok z imbiru z wyciskarki możesz też przelać do butelki i wstawić do lodówki. Nie przechowuj go jednak dłużej niż tydzień.
Kto nie powinien pić soku z imbirem?
Choć sok z imbirem pomaga w dbaniu o zdrowie, nie każdy może go stosować. Jeśli chorujesz na cukrzycę, choroby układu pokarmowego albo masz problemy z nadciśnieniem tętniczym lub kamieniami żółciowymi, unikaj picia takiego napoju. Podobnie jest wtedy, gdy czekasz na zabieg lub operację. Aby mieć pewność, że sok imbirowy nie zaszkodzi ci, skonsultuj jego przyjmowanie ze swoim lekarzem. Zasięgnij porady specjalisty zwłaszcza wtedy, gdy na stałe przyjmujesz jakieś leki.
- B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, Znaczenie żywieniowe imbiru, „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, 2016, nr 1.
- P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek, Właściwości prozdrowotne imbiru, „Bromatologia i chemia toksykologiczna”, 2017, nr 2.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.