Sok z jeżyn – panaceum na szereg dolegliwości. Jak go zrobić samodzielnie?
Jeżyny to owoce podobne do malin. Ich wartości odżywcze są nieocenione. Wykorzystywano je bowiem już w medycynie ludowej. Pozyskiwany sok i napary były panaceum na wiele dolegliwości. Podpowiadamy, na co pomaga sok z jeżyn i jak można go zrobić samodzielnie.
Jeżyny – źródło witamin i minerałów
Jeżyna jest jedną z roślin należącą do rodziny różowatych. Wygląda podobnie jak malina, jednak różni się od niej długością pędów i barwą owoców. Te nie są różowe, a ciemnofioletowe, niekiedy nawet czarne. Jeżyna ma szereg właściwości leczniczych, co skrzętnie wykorzystywano już w medycynie ludowej. Sok był skutecznym lekiem łagodzącym infekcje i wzmacniającym odporność organizmu. Z jeżyn produkowano także napary. Miały one właściwości przeciwgorączkowe i przeciwbiegunkowe.
Działanie lecznicze jeżyna zawdzięcza obecnym w jej składzie związkom, zwłaszcza antyoksydantom, które chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Z tego powodu zresztą wpisano ją na listę ORAC – surowców o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, których spożycie może zapobiec rozwojowi nowotworów. Miano na uwadze rozmaite rodzaje komórek rakowych, jednak najbardziej brano pod uwagę raka jelita grubego oraz raka skóry. Jeżyna była i jest stosowana do niwelowania stanów zapalnych jelit, a ze względu na zawartość antocyjanów – również skóry.
Sok z jeżyn, jak i same owoce to bogactwo witamin i minerałów. Zawartość witamin C, E i K ma ogromne znaczenie dla układu krążenia oraz kostnego.W jeżynach znajdziesz też fitoestrogeny, czyli roślinne hormony i błonnik. Nie można zapomnieć o szeregu pierwiastków, szczególnie o potasie, wapniu i fosforze. Jeżyna nie jest źródłem żelaza, mimo że też zawiera je w swoim składzie.
Sok z jeżyn – na co pomaga ten napój?
Jak już wiadomo, sok z jeżyn jest panaceum na szereg dolegliwości. Do tych najbardziej znaczących zalicza się wpływ:
na układ krążenia – jeśli nie wiesz, jak wzmocnić serce, jedz jeżyny lub zrób z nich pyszny sok. Owoce zwiększają odporność komórek organizmu oraz elastyczność naczyń włosowatych. Te właściwości zawdzięczają witaminie C oraz antocyjanom. Dzięki takiemu działaniu wzmacniają serce. Jeżyny zawierają też błonnik, który zmniejsza ryzyko występowania chorób serca, ponieważ jego rolą jest wchłanianie tłuszczów, mogących osłabiać ten mięsień;
na układ kostny – za wpływ na kości odpowiedzialna jest witamina K. Jej niedobór może skutkować ich osłabieniem, czego efektem będzie wzmożona podatność na złamania. Poza tym witamina K dba o układ krwiotwórczy;
na układ hormonalny – sok z jeżyn stosuje się celem łagodzenia objawów menopauzy, ponieważ owoce są bogactwem fitoestrogenów. Jeżyny pomagają też w zespole napięcia przedmiesiączkowego;
na infekcje dróg oddechowych – sok z jeżyn na zimę jest skutecznym środkiem zapobiegającym infekcjom. Grypa i inne choroby układu oddechowego nie będą Ci straszne, jeśli go przygotujesz odpowiednio wcześniej;
na choroby oczu – sok z jeżyn wpływa korzystnie na narząd wzroku poprzez hamowanie stanów zapalnych siatkówki oka i predyspozycji do powstawania zwyrodnień plamki żółtej.
Jeżyny mają duży wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi. Tym samym chronią przed powikłaniami układu sercowo-naczyniowego. Z ich pomocą można próbować się odchudzać. Obniżają również poziom glukozy we krwi.
Sok z jeżyn – kupić czy zrobić samodzielnie?
Sok z jeżyn można pozyskać samemu. Będzie on w pełni naturalny i niepasteryzowany, co ma miejsce w produkcji na masową skalę. W przemyśle spożywczym napój produkuje się zarówno ze świeżych, jak i z mrożonych owoców. Te drugie są częściej wykorzystywane, zwłaszcza że zachodzi konieczność spożywania soku przez cały rok. Ponadto sok jest szczególnie popularny w sezonie zimowym, gdy nie ma już świeżych jeżyn w sprzedaży.
Gotowy produkt to sok wytwarzany metodą tłoczenia na zimno. Z racji tego, że produkuje się go z owoców mrożonych, ma lepszy wygląd i mocniejsze walory smakowe aniżeli ten, który powstaje metodą cieplną. I choć metoda tłoczenia na zimno jest droższa, a cena soku wyższa, to wiele osób decyduje się właśnie na nią. Zresztą dzięki obróbce cieplnej możesz zrobić sok z jeżyn samodzielnie.
Przepis na sok z jeżyn
Jeśli nie wiesz, jak zrobić sok z jeżyn bez sokownika, zajrzyj do sieci. Znajdziesz tam mnóstwo sprawdzonych przepisów na leczniczy napój. My również podpowiemy Ci, jak przygotować sok z jeżyn na zimę i jak go zabezpieczyć, aby służył nam cały rok. Przepis, który Ci zaprezentujemy, jest niezwykle prosty.
Składniki potrzebne do przygotowania soku:
1 kg świeżych owoców,
szczypta kwasku cytrynowego,
około 70 dag cukru.
Sposób przygotowania:
Umyj kupione lub zebrane owoce.
Przełóż jeżyny do naczynia lub słoika, zasyp cukrem i zabezpiecz gazą z gumką. Odstaw na tydzień.
Przecedź masę przez sito prosto do garnka. Dodaj szczyptę kwasku cytrynowego, a następnie podgrzej.
Powstały sok z jeżyn umieść w butelkach lub słoikach, szczelnie zakręć i odstaw na 15 minut do góry dnem.
Wstaw do lodówki, a następnie spożyj w ciągu 3 dni.
Gotowy sok z jeżyn można zapasteryzować poprzez zagotowanie słoików lub butelek. Dzięki temu nie zepsuje się on po kilku dniach. Można też przygotować wersję dla diabetyków. Przepis na nią jest taki sam jak w przypadku normalnego soku. Nie dodaje się jednak cukru ani nie odstawia owoców na tydzień.
- D. Grabek-Lejko, Jeżyny (Rubus sp.) jako źródło substancji biologicznie aktywnych o potencjalnym zastosowaniu medycznym, „Postępy Fitoterapii” 2016; 17(3): 218-226.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.