Sok z kapusty – właściwości i przeciwwskazania
Kapusta to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej używanych warzyw w polskiej kuchni. Może być bazą dla tradycyjnego bigosu, jak również doskonałym dodatkiem do młodych ziemniaków. Jednak to właśnie sok z kapusty jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów. Sprawdź, jak pić sok z kiszonej kapusty, aby przyniósł jak najwięcej korzyści dla zdrowia.
Sok z kapusty – najważniejsze korzyści dla zdrowia
Sok z kiszonej kapusty ma tak wiele właściwości leczniczych, że często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera witaminę K, E, C, witaminy z grupy B oraz tzw. witaminę U (właściwie jest to enzym o nazwie L-metylo-metionino-sulfonian), która ma działanie przeciwzapalne. Ten naturalny specyfik jest także jednym z cennych źródeł wapnia, magnezu, żelaza, jodu, siarki, błonnika i beta-karotenu.
Jeśli będziesz regularnie pić sok z kapusty, możesz liczyć na następujące korzyści zdrowotne:
Poprawi się Twój wzrok. Sok z kapusty zawiera luteinę i zeoksantynę, które opóźniają rozwój zaćmy.
Poczujesz się lekko, ponieważ poprawi się Twoje trawienie, a zaparcia ustąpią. Ponadto sok z kapusty oczyszcza wątrobę z toksyn, dlatego często bywa stosowany jako naturalny środek na kaca i łagodzi towarzyszący mu ból głowy.
Zachowasz młodość na dłużej. To popularne warzywo jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu.
Zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory, takich jak rak żołądka czy rak jelita grubego).
Sok z kapusty wspiera leczenie takich dolegliwości jak: choroby pasożytnicze, wrzód żołądka, reumatyzm, miażdżyca, dna moczanowa, choroby tarczycy, refluks żołądkowo-przełykowy.
Jako jedno z cennych źródeł żelaza sok z kapusty poprawia parametry krwi, a w szczególności wspomaga produkcję ważnych dla odporności organizmu czerwonych krwinek.
Sok z kapusty zawiera tzw. bakteriocyny, czyli naturalne antybiotyki, które pomogą Ci zwalczyć dolegliwości układu pokarmowego, bezsenność czy bóle stawów. Co ciekawe, kapusta wykazuje również działanie podobne do probiotyku. Tak więc sok z kiszonej kapusty warto stosować w trakcie kuracji antybiotykowej lub po jej zakończeniu.
Sok z kapusty kiszonej w kuracji odchudzającej
Sok z kapusty to naturalny środek odchudzający. Aby był w 100% skuteczny, połącz jego stosowanie ze zdrową i zbilansowaną dietą. Ten niskokaloryczny napój – 100 g zawiera jedynie 15 kcal – jest źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i daje uczucie sytości. Zawarta w nim witamina C nie tylko poprawia odporność, lecz także przyspiesza przemianę materii, która jest kluczowa w procesie utraty zbędnych kilogramów.
Wiele osób pije sok z białej kapusty na odchudzanie, jednak jest to doskonały środek regulujący pracę całego układu pokarmowego. Oczyszczanie organizmu z toksyn nie tylko wspomaga utratę wagi, lecz także znacząco wpływa na poprawę samopoczucia i ogólnej kondycji psychicznej.
We wszystkim trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość soku z kapusty może wywołać efekt przeczyszczający i w konsekwencji odwodnić organizm.
Jak pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonej kapusty należy pić umiejętnie. Aby kuracja przyniosła efekty, sięgaj po napój na czczo i po kolacji. Zaleca się spożywanie 3–4 niewielkich dawek (100–200 ml) dziennie, aby skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów i poprawić florę bakteryjną jelit.
Mniejsza ilość soku z kapusty również przyniesie oczekiwane efekty. Sok z kapusty można oczywiście stosować profilaktycznie – jeśli regularnie spożywasz jedną szklankę soku z kapusty, możesz mieć pewność, że Twój układ pokarmowy będzie działał lepiej, a ogólne samopoczucie znacznie się poprawi.
Sok z kiszonej kapusty – przeciwwskazania i skutki uboczne
Niestety, nie każdy może korzystać z dobroczynnych właściwości soku z kiszonej kapusty. Do tego grona zaliczają się osoby:
z nadciśnieniem tętniczym,
ze schorzeniami nerek,
z problemami żołądkowymi,
z zespołem jelita drażliwego.
W przypadku tych chorób sok z kapusty mógłby stać się przyczyną wzdęć, biegunek i innych nieprzyjemnych dolegliwości bólowych. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej lub detoksu na bazie soku z kapusty warto dokładnie przyjrzeć się kondycji swojego organizmu i w razie potrzeby skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Pijąc regularnie sok z kapusty, nie zapominaj o jego właściwościach przeczyszczających i pamiętaj, aby w Twojej diecie nie zabrakło wody mineralnej, która doskonale nawadnia Twój organizm.
- R. Korzeniowska-Ginter i in., Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94(3).
- B.Kusznierewicz i in., Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2007, 6 (55).
- A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta – warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
- P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum 2019.
- D. Omar, Zdrowe soki, Wydawnictwo Mada 2015.
- S. Cabot, Świeże soki z warzyw i owoców, Wydawnictwo Mada 2007.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.