Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Sok z kapusty – właściwości i przeciwwskazania

Marta Drzazga28.10.2021Aktualizacja: 02.07.2023

Kapusta to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej używanych warzyw w polskiej kuchni. Może być bazą dla tradycyjnego bigosu, jak również doskonałym dodatkiem do młodych ziemniaków. Jednak to właśnie sok z kapusty jest prawdziwą kopalnią witamin i minerałów. Sprawdź, jak pić sok z kiszonej kapusty, aby przyniósł jak najwięcej korzyści dla zdrowia.


sok-z-kapusty-wlasciwosci-jakie-sa-przeciwskazania
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
Spis treści
  1. Sok z kapusty – najważniejsze korzyści dla zdrowia
  2. Sok z kapusty kiszonej w kuracji odchudzającej
  3. Jak pić sok z kiszonej kapusty?
  4. Sok z kiszonej kapusty – przeciwwskazania i skutki uboczne

Sok z kapusty – najważniejsze korzyści dla zdrowia

Sok z kiszonej kapusty ma tak wiele właściwości leczniczych, że często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Zawiera witaminę K, E, C, witaminy z grupy B oraz tzw. witaminę U (właściwie jest to enzym o nazwie L-metylo-metionino-sulfonian), która ma działanie przeciwzapalne. Ten naturalny specyfik jest także jednym z cennych źródeł wapnia, magnezu, żelaza, jodu, siarki, błonnika i beta-karotenu.

Jeśli będziesz regularnie pić sok z kapusty, możesz liczyć na następujące korzyści zdrowotne:

  • Poprawi się Twój wzrok. Sok z kapusty zawiera luteinę i zeoksantynę, które opóźniają rozwój zaćmy.

  • Poczujesz się lekko, ponieważ poprawi się Twoje trawienie, a zaparcia ustąpią. Ponadto sok z kapusty oczyszcza wątrobę z toksyn, dlatego często bywa stosowany jako naturalny środek na kaca i łagodzi towarzyszący mu ból głowy.

  • Zachowasz młodość na dłużej. To popularne warzywo jest źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszenie procesu starzenia się organizmu.

  • Zmniejsza się ryzyko zachorowania na nowotwory, takich jak rak żołądka czy rak jelita grubego).

  • Sok z kapusty wspiera leczenie takich dolegliwości jak: choroby pasożytnicze, wrzód żołądka, reumatyzm, miażdżyca, dna moczanowa, choroby tarczycy, refluks żołądkowo-przełykowy.

  • Jako jedno z cennych źródeł żelaza sok z kapusty poprawia parametry krwi, a w szczególności wspomaga produkcję ważnych dla odporności organizmu czerwonych krwinek.

  • Sok z kapusty zawiera tzw. bakteriocyny, czyli naturalne antybiotyki, które pomogą Ci zwalczyć dolegliwości układu pokarmowego, bezsenność czy bóle stawów. Co ciekawe, kapusta wykazuje również działanie podobne do probiotyku. Tak więc sok z kiszonej kapusty warto stosować w trakcie kuracji antybiotykowej lub po jej zakończeniu.

Sok z kapusty kiszonej w kuracji odchudzającej

Sok z kapusty to naturalny środek odchudzający. Aby był w 100% skuteczny, połącz jego stosowanie ze zdrową i zbilansowaną dietą. Ten niskokaloryczny napój – 100 g zawiera jedynie 15 kcal – jest źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i daje uczucie sytości. Zawarta w nim witamina C nie tylko poprawia odporność, lecz także przyspiesza przemianę materii, która jest kluczowa w procesie utraty zbędnych kilogramów.

Wiele osób pije sok z białej kapusty na odchudzanie, jednak jest to doskonały środek regulujący pracę całego układu pokarmowego. Oczyszczanie organizmu z toksyn nie tylko wspomaga utratę wagi, lecz także znacząco wpływa na poprawę samopoczucia i ogólnej kondycji psychicznej.

We wszystkim trzeba jednak zachować umiar – zbyt duża ilość soku z kapusty może wywołać efekt przeczyszczający i w konsekwencji odwodnić organizm.

Jak pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonej kapusty należy pić umiejętnie. Aby kuracja przyniosła efekty, sięgaj po napój na czczo i po kolacji. Zaleca się spożywanie 34 niewielkich dawek (100200 ml) dziennie, aby skutecznie pozbyć się zbędnych kilogramów i poprawić florę bakteryjną jelit.

Mniejsza ilość soku z kapusty również przyniesie oczekiwane efekty. Sok z kapusty można oczywiście stosować profilaktycznie – jeśli regularnie spożywasz jedną szklankę soku z kapusty, możesz mieć pewność, że Twój układ pokarmowy będzie działał lepiej, a ogólne samopoczucie znacznie się poprawi.

Sok z kiszonej kapusty – przeciwwskazania i skutki uboczne

Niestety, nie każdy może korzystać z dobroczynnych właściwości soku z kiszonej kapusty. Do tego grona zaliczają się osoby:

  • z nadciśnieniem tętniczym,

  • ze schorzeniami nerek,

  • z problemami żołądkowymi,

  • z zespołem jelita drażliwego.

W przypadku tych chorób sok z kapusty mógłby stać się przyczyną wzdęć, biegunek i innych nieprzyjemnych dolegliwości bólowych. Dlatego przed rozpoczęciem kuracji odchudzającej lub detoksu na bazie soku z kapusty warto dokładnie przyjrzeć się kondycji swojego organizmu i w razie potrzeby skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Pijąc regularnie sok z kapusty, nie zapominaj o jego właściwościach przeczyszczających i pamiętaj, aby w Twojej diecie nie zabrakło wody mineralnej, która doskonale nawadnia Twój organizm.

Źródła
  1. R. Korzeniowska-Ginter i in., Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2013, 94(3).
  2. B.Kusznierewicz i in., Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość”, 2007, 6 (55).
  3. A. Stradecka, Marchew, buraki, kapusta – warzywa doskonałe, Wydawnictwo Prószyński i S-ka.
  4. P. Crocker, Wielka księga soków, Wydawnictwo Laurum 2019.
  5. D. Omar, Zdrowe soki, Wydawnictwo Mada 2015.
  6. S. Cabot, Świeże soki z warzyw i owoców, Wydawnictwo Mada 2007.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.