Limonka - cytrus z azjatyckim rodowodem
Odpowiednie nawodnienie organizmu to jeden z ważniejszych elementów jego prawidłowego funkcjonowania. A gdyby tak oprócz wody pić w tym celu sok z limonki? Sprawdźmy, jakie korzyści może nam przynieść jego regularne spożywanie i w jaki sposób uczynić go stałym elementem naszej codzienności.
Limonka - cytrus z azjatyckim rodowodem
Cytrusy to jedne z tych owoców, które uprawia się na skalę przemysłową. Pomarańcze, cytryny i grejpfruty od lat docierają do najdalszych zakątków świata. Nieco mniej popularnym owocem, którego walory smakowe i składniki odżywcze wciąż odkrywamy, jest limonka, która przywędrowała do naszych domów z południowo-wschodniej Azji. Nazywa się ją również limetką, limetą lub limą. Limonka preferuje klimat tropikalny i subtropikalny, dlatego jej największym eksporterem jest Brazylia, Meksyk i Argentyna. Interes kręci się non stop, ponieważ drzewa limonki owocują przez cały rok. Na rynek trafiają zwykle dwie odmiany: limonka meksykańska i limonka perska. Limonkę najczęściej wykorzystuje się jako składnik koktajli lub drinków, ale coraz częściej sięgają po nią wielbiciele egzotycznych smaków, używając jej do dań z kuchni meksykańskiej, tajskiej czy wietnamskiej. O limonce nie zapominają także producenci kosmetyków i perfum - ze względu na intensywny, cytrusowy zapach dodają oni do nich olej pochodzący z jej skórki.
Sok z limonki - składniki
Do tej pory limonka była postrzegana jako owoc, który jedynie wpływa na smak napoju czy potrawy. W czasach, kiedy dbałość o zdrowie zyskała na znaczeniu, soki bogate w wartości odżywcze przeżywają swój renesans. Do takich bomb witaminowych należy m.in. sok z aloesu, sok z brzozy, sok noni czy właśnie sok z limonki. Składa się w 88% z wody, a jednak nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.
Świeżo wyciśnięty sok z limonki to źródło bioflawonoidów, przeciwutleniaczy, które usuwają toksyny z organizmu i, poprzez eliminację wolnych rodników, mają działanie antynowotworowe.Zawiera także bardzo dużo wspierającej układ odpornościowy witaminy C (22% dziennej, zalecanej dawki) oraz:
witaminę A - wspierającą odporność,
witaminę E - witaminę młodości, mającą wpływ zarówno na układ odpornościowy, jak i pokarmowy,
witaminę D - mającą wpływ na wchłanianie białka w organizmie oraz posiadającą właściwości antyoksydacyjne,
witaminę K - wzmacniającą ko ści, zapobiegającą rozwojowi osteoporozy,
witaminy z grupy B - dbające m.in. o dobrą kondycję układu nerwowego i pokarmowego oraz o wygląd naszej skóry.
To nie koniec prozdrowotnych właściwości tego soku. Wypijając jedną szklankę każdego dnia, dostarczymy organizmowi cenne mikro- i makroelementy: wapń, magnez fosfor i potas. Nie zabraknie w niej też: sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. Ważną informacją jest to, że sok z limonki nie zawiera w sobie ani grama cholesterolu.
Na zdrowie i na odchudzanie
Picie soku z limonki powinno stać się nawykiem osób, które zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego (lub tych, które chcą ich uniknąć) oraz pacjentów z dolegliwościami układu pokarmowego. Substancje zawarte w limonce rozrzedzają żółć w wątrobie, dzięki czemu poprawiają jej pracę. W podobny sposób działa nie sok, a woda z limonką (przyrządzana na wzór wody z cytryną, np. z dodatkiem mięty), która, dzięki pobudzaniu metabolizmu, ma właściwości odchudzające. Przyspiesza spalanie nadwyżek kalorycznych i blokuje proces magazynowania tłuszczu, nie odmawiajmy więc sobie szklanki wody z sokiem z limonki np. przed śniadaniem.
Co istotne, limonka, jak to cytrus, jest owocem mało kalorycznym, bez obaw mogą więc sięgać po niego osoby na diecie. Ma również niski indeks glikemiczny, więc pacjenci otyli i/lub zmagający się z cukrzycą nie muszą go sobie odmawiać.
Takie właściwości soku z limonki to chyba wystarczająca zachęta, by pić go codziennie, nie zapominając oczywiście o wodzie. Oba sposoby są dobrą metodą na to, by się ochłodzić i ugasić pragnienie, gdy letnie temperatury dają się we znaki.
Limonka kontra cytryna
Często mówi się o tym, by np. na przeziębienie wypić herbatę z cytryną w celu dostarczenia organizmowi wit. C. Cel jest szczytny, lecz problem polega na tym, że wbrew społecznym przekonaniom cytryna wcale nie jest w czołówce owoców czy warzyw, które zawierają w sobie dużo tej witaminy. Warto zrobić koktajl zawierający pietruszkę, kanapki z papryką albo sięgnąć po bohatera naszego tekstu - sok z limonki. Limonka zawiera w sobie znacznie więcej wit. C niż cytryna, sięgnijmy więc po nią, gdy czujemy, że nasz układ odpornościowy jest osłabiony.
Sok z limonki najlepiej pić zaraz po jego wyciśnięciu, np. rano, na czczo, aby pobudzić metabolizm do pracy. Wpływ takich praktyk na nasz organizm zobaczymy szybciej, niż moglibyśmy przypuszczać.
Sok z limonki - nie zawsze bez zbędnych dodatków
Mimo że większość soków z limonki automatycznie trafia na półki ze zdrową żywnością, stosujmy wobec nich zasadę ograniczonego zaufania i czytajmy składy. Niewykluczone, że w części z nich znajdziemy takie ilości cukru i sztucznych barwników, jakich nie powstydziliby się producenci popularnych napojów słodzonych. Dbajmy o swoje zdrowie i wybierajmy zdrowsze alternatywy. Jedną z nich są samodzielne wyciskane, świeże soki. Na zdrowie!
- <a href="https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C404601%2Cwiemy-wiecej-o-ewolucyjnej-historii-cytrusow.html">https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C404601%2Cwiemy-wiecej-o-ewolucyjnej-historii-cytrusow.html</a>, data dostępu: 29.06.2021.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.