Sok z pietruszki – właściwości prozdrowotne i przeciwwskazania
Pietruszka to jedno z najbardziej dostępnych warzyw. Z kolei sok z pietruszki – z natki lub korzenia – to prawdziwa bomba witaminowa, eliksir młodości i naturalny preparat odchudzający. Poznaj dobroczynne działanie pietruszki, aby na stałe zagościła w Twojej kuchni.
Sok z pietruszki – jakie niesie korzyści dla zdrowia?
Pietruszka to popularny dodatek do zup i dań głównych, który jest obecny w kuchni polskiej od wielu stuleci. O tym – na pierwszy rzut oka bardzo pospolitym – warzywie pisano już w książkach kucharskich z XVIII wieku, jednak wtedy nie znano jeszcze wszystkich jego prozdrowotnych właściwości. Dziś wiadomo, że sok z pietruszki to bomba witaminowa, źródło składników mineralnych i przeciwutleniaczy.
Jeśli regularnie pijesz sok z pietruszki – natki lub korzenia – możesz mieć pewność, że Twoje ciało odpłaci Ci dobrym zdrowiem. Pietruszka jest bogata w witaminy C, A i K, które wspierają odporność organizmu (witamina C), chronią przed chorobami oczu takimi jak zaćma (witamina A) i utrzymują dobry stan kości (witamina K). Wśród składników mineralnych na pierwszy plan wysuwa się żelazo. Jako źródło żelaza sok z pietruszki pomaga w produkcji czerwonych krwinek i tym samym zapobiega anemii. Inny cenny składnik to kwas foliowy, który wspiera pracę serca i pomaga w utrzymaniu ciąży.
Na tym korzyści prozdrowotne soku z pietruszki się nie kończą. To powszechnie dostępne warzywo ma właściwości moczopędne, działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i pomaga oczyścić organizm z nadmiaru toksyn. Co więcej, może hamować rozwój takich dolegliwości jak:
kamica nerkowa,
cukrzyca,
miażdżyca,
choroby układu moczowego,
choroby żołądkowo-jelitowe,
zapalenie stawów,
rak jelita grubego,
astma.
Sok z pietruszki – jak wpływa na urodę?
Picie soku z pietruszki będzie również korzystne dla urody. Pietruszka jest bowiem źródłem przeciwutleniaczy, które znacząco spowalniają procesy starzenia. Na skutek długotrwałego stresu, niewłaściwego trybu życia, złych nawyków żywieniowych czy niedoboru snu w organizmie powstają tzw. wolne rodniki, przez które skóra szybciej traci swoją elastyczność i młody wygląd. Zawarte w pietruszce przeciwutleniacze (zwane też antyoksydantami) mają za zadanie zwalczać wolne rodniki i przedłużyć młodość.
Nie każdy wie, że sok z zielonej pietruszki to naturalny preparat odchudzający. Ze względu na właściwości moczopędne i oczyszczające sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Korzeń lub natka pietruszki to baza wielu koktajli warzywno-owocowych w diecie, gdzie pierwszym etapem jest detoks organizmu. Pamiętaj jednak, że sok z pietruszki jest dodatkiem, który nie może zastąpić zdrowych i zbilansowanych posiłków.
Pietruszka zawiera także olejki eteryczne, które odświeżają oddech. Dodatkowo zawarte w niej substancje pomagają zwalczać bakterie w jamie ustnej.
Jak zrobić sok z pietruszki? Prosty przepis
Gotowy sok z pietruszki jest dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, jednak z łatwością możesz zrobić go w domu. Do przygotowania soku z natki pietruszki potrzebny będzie zwykły blender (kielichowy lub ręczny), a do korzenia konieczne jest użycie wyciskarki. Oba elementy rośliny są tak samo korzystne dla zdrowia, a ich specyficzny smak warto połączyć z innymi owocami lub warzywami takimi jak ogórek, jabłko czy grejpfrut.
Oto przykładowy, bardzo prosty przepis na sok z pietruszki:
natka pietruszki – 1 pęczek
cytryna – 1 szt.
jabłko słodkie – 2 szt.
woda mineralna lub woda kokosowa – 0,5 l
Wszystkie składniki należy pokroić, połączyć i zblendować lub wrzucić do sokownika. Aby zrobić sok z natki pietruszki na zimę, dodaj kilka łyżek miodu, który nie tylko osłodzi i podkreśli smak, ale także będzie działał rozgrzewająco. Koktajl jest gotowy do spożycia od razu i nie należy zbyt długo przechowywać go w lodówce.
Sok z pietruszki – przeciwwskazania
Pietruszka należy do tzw. bezpiecznych warzyw, jednak również tutaj podstawową zasadą jest umiar. Zawartość witaminy C w soku z pietruszki jest wyższa niż w owocach cytrusowych, więc codzienne picie takiego koktajlu może skutkować hiperwitaminozą. Objawia się ona m.in. wysypką, a w skrajnym przypadku zaburzeniami układu nerwowego.
Osoby, które cierpią na kamicę nerkową lub dnę moczanową, mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości po spożyciu soku pietruszki ze względu na zawarte w nim szczawiany. Każdy niepokojący objaw warto obserwować i skonsultować z lekarzem. Być może konieczne będzie ograniczenie spożycia soku z pietruszki lub zastąpienie go pietruszką w innej postaci, np. jako dodatek do zup lub sałatek albo posypka do kanapek.
- A. Kleśta-Nawrocka, Pietruszka i ziela przednie, https://www.wilanow-palac.pl/pietruszka_i_ziela_przednie.html, dostęp: czerwiec 2021.
- M. Kępa, Soki i detoks, Wydawnictwo Arystoteles 2019.
- J. Vale, Dieta Sokowa, zdrowe odchudzanie, Wydawnictwo Vital, Białystok 2012.
- J. Borowiak, Pietruszka korzeniowa, Wydawnictwo Hortpress 2011.
- W. Czuksanow, Bitwa o pietruszkę i nie tylko, Wydawnictwo Zysk i S-ka 2014.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.