Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
Gofry to pożywny, a przy tym naprawdę pyszny posiłek. Jeśli jesteś na diecie i dbasz o wygląd swojej figury, wcale nie musisz z nich rezygnować. Wystarczy, że przygotujesz je w „odchudzonej”, dietetycznej wersji. Takie danie będzie równie smaczne, a przy tym o wiele zdrowsze. Jak zrobić fit gofry?
Dlaczego warto jeść dietetyczne gofry?
Dietetyczne gofry to pełnowartościowy posiłek. Sprawdzone przepisy na tę potrawę pozwolą Ci przygotować pyszne śniadania do pracy, które dodadzą Ci energii do działania. Możesz je także przyrządzić podczas leniwego odpoczynku w domu. Ich wykonanie jest proste i szybkie. Co istotne, niskokaloryczne gofry w łatwy sposób dostosujesz do własnych preferencji smakowych. Możesz bowiem podawać je zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Jak zrobić dietetyczne gofry jaglane?
Szukasz frazy 'gofry przepis'? Mamy dla Ciebie sprawdzone receptury na fit ciasto na gofry. Najlepiej przygotować je bez mąki pszennej, cukru oraz mleka krowiego. Dzięki temu będą o wiele mniej kaloryczne. Wystarczy, że zastąpisz te składniki zdrowszymi zamiennikami. Wyjątkowo pyszne są m.in. jaglane gofry dietetyczne na słodko. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą:
1 szklanka mąki jaglanej,
2 jajka,
1 szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego),
1 łyżeczka oleju kokosowego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka niskokalorycznego słodzika (dobrze sprawdzą się erytrol lub ksylitol),
mała szczypta soli.
Przepis na dietetyczne gofry wygląda następująco:
Przesyp do miski mąkę, proszek do pieczenia, słodzik i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Do sypkich produktów wbij jajka i dolej mleko. Wymieszaj wszystkie produkty – ręcznie lub przy użyciu miksera.
Rozgrzej gofrownicę i posmaruj ją olejem kokosowym. Smaż gofry przez 5–8 minut, aż ładnie się zarumienią.
Takie gofry niskokaloryczne możesz podawać same lub z ulubionymi owocami. Świetnym dopełnieniem dania będą świeże truskawki, maliny lub borówki, a także plasterki banana, pomarańczy albo kiwi. Tego typu danie posmakuje całej Twojej rodzinie. Jest nie tylko pyszne, lecz także zdrowe i w zupełności bezglutenowe. Sięgnij więc po ten przepis, jeśli Ty lub Twoje dziecko zmagacie się z celiakią.
Jak przygotować fit gofry owsiane?
Jeśli lubisz wytrawne smaki, bez problemu przygotujesz fit gofry na słono. Ich bazę może stanowić mąka owsiana. Do przygotowania sycącego dania potrzebujesz:
80–100 g mąki owsianej,
130–150 ml wybranego mleka roślinnego,
2 jajka,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczkę oleju kokosowego.
Przygotowanie wygląda tak samo, jak w poprzednim przepisie na fit gofry. W jednej misce zmieszaj ze sobą sypkie produkty, a w drugiej mleko i jajka. Następnie połącz wszystkie składniki i smaż na dobrze rozgrzanej gofrownicy. Takie owsiane gofry możesz podawać z różnorodnymi dodatkami. Aby wciąż były dietetyczne, a przy tym jeszcze bardziej pożywne, wybierz plasterki łososia lub odtłuszczonej szynki, chudy twarożek ze szczypiorkiem lub hummus.
Możesz wykonać zdrowe gofry owsiane według alternatywnego przepisu. Wystarczy, że zamiast mleka roślinnego zastosujesz 100 g naturalnego jogurtu. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt gęsta, dodaj do niego odrobinę wody. Aby niskokaloryczne gofry zyskały głębszy, wytrawny smak, przed smażeniem dopraw je przyprawami, np. granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, oregano i pieprzem.
Sprawdzony przepis na gofry fit z bananem
Smaczne fit ciasto na gofry możesz też przygotować na bazie banana. Dzięki temu zyskają charakterystyczny, słodki smak. Aby je przyrządzić, potrzebne są:
2 banany,
100 g płatków owsianych,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
szczypta soli,
opcjonalnie: po łyżeczce cynamonu i odżywki białkowej.
Przepis na fit gofry bananowe prezentuje się następująco:
Do blendera kielichowego wsyp płatki owsiane i wszystkie sypkie produkty, a następnie je wymieszaj.
Obierz banana, pokrój go w plastry i dodaj do blendera wraz ze wbitymi jajkami. Całość dokładnie zblenduj na gładką masę.
Wlej ciasto na gofry do nagrzanej gofrownicy. Gdy będą już złotobrązowe i chrupiące, wyjmij je i podaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry bananowe fit świetnie smakują ze świeżymi owocami. Możesz też do nich dodać coś jeszcze słodszego – dobrze sprawdzą się np. syrop z agawy, miód faceliowy lub miód z nawłoci. Pamiętaj jednak, że przez to zwiększy się ich kaloryczność. Jeśli dbasz o linię, nie przesadzaj z ilością słodkości.
Jak przyrządzić wegańskie ciasto na gofry fit?
Jeśli nie jesz jajek, wykorzystaj przepis na zdrowe gofry, które ich nie zawierają. Wegańska wersja tego dania jest równie smaczna. Do jej przyrządzenia potrzebne są:
½ opakowania tofu naturalnego,
100 g mąki owsianej lub gryczanej,
10 g mąki ziemniaczanej,
250 ml mleka migdałowego lub sojowego,
1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka słodzika,
szczypta soli,
opcjonalnie: odrobina soku z cytryny.
Przepis na dietetyczne gofry w wersji wegańskiej jest równie prosty, co poprzednie:
Przełóż do miski pokruszone tofu, a następnie wlej mleko roślinne, olej oraz sok z cytryny. Całość dokładnie zblenduj.
W osobnej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, a następnie przesyp je do zblendowanej masy.
Wymieszaj całość. Piecz ciasto w gofrownicy do chwili zarumienienia.
Takie fit gofry bez jajek posmakują Ci, nawet jeśli nie jesteś na diecie wegańskiej. Są zdrowe i stanowią ciekawą odmianę od tradycyjnych dań tego typu.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.