Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Surowe kakao – ziarna w proszku. Jakie ma właściwości?

Sylwia Brodniewska 30.07.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Surowe kakao to proszek, który powstał ze zmielonych nasion kakaowca. Jego właściwości pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Jest kilka sposobów jego spożywania, jednak najlepszą z nich jest dodawanie surowego kakao w proszku. Sprawdź, jakie właściwości ma surowe kakao.


surowe-kakao-ziarna-w-proszku-jakie-ma-wlasciwosci
pixabay.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Surowe kakao – ziarna w proszku. Jakie ma właściwości?
  2. Charakterystyka surowego kakao
  3. Surowe kakao i jego właściwości
  4. Surowe ziarna kakaowca w kuchni
  5. Kakao surowe – przeciwwskazania

Surowe kakao – ziarna w proszku. Jakie ma właściwości?

Prozdrowotne właściwości kakao są znane od tysięcy lat. Kakao dostępne jest w proszku, w postaci całych ziaren oraz masła kakaowego. Surowe kakao w proszku zawiera prawie cztery razy więcej przeciwutleniaczy niż gorzka czekolada. Dzięki temu jest uważane za najbogatsze ich źródło na całym świecie.

Charakterystyka surowego kakao

Kakao pochodzi z rośliny nazywanej kakaowcem, która rośnie w lasach tropikalnych znajdujących się na terenie Południowej i Środkowej Ameryki. W starożytności ziarna kakaowca wykorzystywano na kilka sposobów. Stosowano kakao surowe sproszkowane, ubijano je do konsystencji piany wraz z aromatycznymi przyprawami, tworząc znaną dzisiaj wszystkim czekoladę. Istnieje ponad dwadzieścia rodzajów kakaowca, jednakże najbardziej popularnym jest Theobroma cacao, czyli kakaowiec właściwy. Jest to niewielkie drzewo, osiągające ok. 12 m wysokości i rosnące w cieniu innych drzew. Rocznie produkuje ok. 50 owoców o wadze nawet ½ kg.Surowe ziarna kakaowca nie są poddawane obróbce termicznej, dzięki czemu zachowują wiele antyoksydantów.

Surowe kakao i jego właściwości

Surowe kakao w proszku zawiera bardzo dużo antyoksydantów – piętnaście razy więcej niż czarne jagody, dwadzieścia razy więcej niż czerwone wino i aż trzydzieści razy więcej niż zielona herbata. Kakao surowe sproszkowane charakteryzuje się aromatycznym, a zarazem gorzkim smakiem. W jego skład wchodzą:

  • magnez,

  • żelazo,

  • wapń,

  • fosfor,

  • potas,

  • cynk.

Surowe ziarno kakaowca bogate jest w witaminę A, E, C oraz kwasy tłuszczowe omega-6. W swoim składzie zawiera fenyloetyloaminę – substancję chemiczną produkowaną w mózgu podczas doświadczania przyjemności. Spożywanie surowego kakao w proszku powoduje uwalnianie się endorfin odpowiedzialnych za dobry humor. W ziarnach znajdują się przeciwutleniacze, które są odpowiedzialne za starzenie się skóry, dlatego chcąc zachować jej młody wygląd, należy sięgać po dobre jakościowo produkty.

Surowe ziarna kakaowca są źródłem żelaza i magnezu, które są niezbędne do prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Pomaga chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, a także zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie surowego kakao pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także dzięki niewielkiej zawartości kofeiny ma działanie pobudzające. Właśnie dlatego jest ono polecane osobom przemęczonym oraz żyjącym w stresie.

Surowe ziarna kakaowca w kuchni

Najlepszym sposobem konsumpcji surowego kakao jest mielenie go zaraz przed spożyciem, ponieważ wtedy zachowuje ono najwięcej wartości prozdrowotnych. Z racji jego gorzkawego i intensywnego smaku najlepiej stosować je jako dodatek do innych potraw, np.koktajli, deserów czy wypieków. Bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi owocami takimi jak banany, mango oraz brzoskwinie. Kruszone, surowe ziarna kakao są uważane za superfood, dlatego powinni po nie sięgać wszyscy, którzy pragną odżywiać się zdrowo. Jedna łyżeczka sproszkowanego kakao zawiera jedynie 40 kcal, dlatego mogą je jeść osoby będące na diecie. Surowe kakao nie zawiera także cukru ani glutenu. Spożywanie kakao w formie surowej hamuje apetyt na słodkie oraz słone, dając uczucie sytości, dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety.Najlepszą formą surowego kakao jest jego sproszkowana wersja, ponieważ obróbka termiczna powoduje utratę części wartościowych składników. Dla zachowania zdrowia warto spożywać 5 g kakao w proszku dziennie.

Kakao surowe – przeciwwskazania

Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych nie wszyscy mogą spożywać surowe ziarna kakaowca. Istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Ze względu na niewielkie ilości kofeiny surowe kakao nie powinno być spożywane przez osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, a także borykające się z bezsennością czy rozdrażnieniem. W składzie kakaowca znajdują się szczawiany, które są odpowiedzialne za pojawianie się kamieni nerkowych, dlatego nie zaleca się stosowania tego produktu przez osoby mające problemy z nerkami. Surowe ziarno kakaowca może wykazywać działanie uczulające.

Źródła
  1. J. Mercola, Dobry tłuszcz. Najlepsze paliwo dla organizmu, wyd.Vivante, Białystok 2018, s. 300–310.
  2. M. Musioł i inni, Wpływ czekolady na zdrowie człowieka, Annales Academiae Medicae Silesiensis, Katowice 2018, s. 69–79.
  3. F. Kłobukowski, M. Skotnicka, M. Śmiechowska, Kakao jako prozdrowotny środek spożywczy, „Szkice Humanistyczne” 2016, t. XVI, s. 155–166.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.