Suszone truskawki – jak je zrobić i do czego wykorzystać? Właściwości owoców
Suszone truskawki cenione są jako dodatek do ciast, deserów i innych potraw, ale możesz ich również używać w celach leczniczych. Stanowią bowiem źródło mikroelementów, istotnych w walce z problemami skórnymi czy reumatycznymi. Poznaj właściwości truskawek!
Właściwości suszonych truskawek
Suszone truskawki zawierają wszystkie mikroelementy, niezbędne dla zachowania zdrowia. Kryją w sobie wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz kompleks witamin, zwłaszcza A, B1, B2 i PP, ale też wiele innych substancji. Miłośnicy truskawek cenią je nie tylko za walory smakowe, ale również za dobroczynne właściwości oczyszczające organizm. Na truskawkowy detoks zdecyduj się zwłaszcza po zimie. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika poprawisz apetyt i usprawnisz procesy trawienne. Pamiętaj też, że dieta bogata w błonnik jest ważna w profilaktyce nowotworowej jelita grubego! Jeśli Ty lub Twoje dziecko jesteście niejadkami, sięgajcie po suszone truskawki między posiłkami. Zawarte w nich pektyny, a także kwasy organiczne przyspieszają przemianę materii oraz perystaltykę jelit, co korzystnie wpłynie też m.in. na zaparcia. Suszone truskawki wzmacniają odporność, a obecność antyoksydantów przeciwdziała szkodliwości wolnych rodników i działaniu substancji syntetycznych, w tym konserwantów wszechobecnych w codziennej diecie, w szczególności w przetworzonej żywności. Suszone truskawki regularnie podjadaj, jeśli walczysz z podwyższonym cholesterolem typu LDL. Dzięki temu zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto suszone truskawki działają stymulująco na procesy krwiotwórcze, dlatego sprawdzają się w leczeniu anemii. Pomimo słodkiego smaku to owoce o niskim indeksie glikemicznym. Mogą być ciekawym i jednocześnie bezpiecznym zamiennikiem słodkości, jeśli jesteś diabetykiem lub pragniesz zrzucić zbędne kilogramy. Niska kaloryczność nie powoduje nagłych skoków cukru we krwi!
Mniej znane działanie truskawek
Moczopędne, antybakteryjne i zasadotwórcze właściwości truskawek możesz wykorzystać w walce z chorobami reumatycznymi oraz zaburzeniami układu moczowego. Owoce znalazły wszechstronne zastosowanie również w stomatologii. Pozwalają bowiem na rozjaśnienie nieestetycznych przebarwień i zapobieganie osadzaniu się kamienia nazębnego. W celu poprawy wyglądu zębów wykorzystaj jednak świeże truskawki. Jednym ze sposobów jest nacieranie zębów i dziąseł przekrojonym owocem i wypłukanie jamy ustnej po 20-30 minutach. Bez względu na to, czy wykonasz zabieg, czy zjesz truskawki, wpłyną one też regeneracyjnie na podrażnienia śluzówki w buzi.
Suszone truskawki charakteryzują się silnymi aromatycznymi związkami lotnymi. Wykorzystaj je do aromaterapii z kominkiem lub dosyp garść owoców do wieczornej kąpieli. Truskawkowe zabiegi wodne wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Zawarte w nich kwasy i inne związki delikatnie oczyszczają skórę, działają ściągająco, rozjaśniająco i odżywczo. Maseczki truskawkowe pomagają na trądzik, widoczne pory i nadmierne łuszczenie się naskórka.
Czy wiesz, że również szypułki truskawek mają prozdrowotne działanie i można je jeść? Łagodzą objawy biegunki, kamicy nerkowej, zapalenie okrężnicy i poparzenia skórne. Ogonki po ususzeniu możesz zetrzeć na proszek, który wykorzystasz do przygotowania okładów lub herbaty. Niestety nie możesz skorzystać z przywilejów matki natury, jeśli masz uczulenie na truskawki!
Jak zrobić suszone truskawki?
Dla uzyskania wysokiej jakości produktu wybieraj truskawki najbardziej naturalne. Wyhoduj owoce samodzielnie albo kup od rolnika! Przepis na ich suszenie jest łatwy. Pamiętaj, że możesz wykorzystać też liście, dlatego po opłukaniu owoców ostrożnie oddziel szypułki. Truskawki możesz suszyć na wolnym powietrzu, ale to czasochłonna metoda. Bardziej komfortowym rozwiązaniem jest zastosowanie suszarki do owoców. Kilka poziomów sitek pozwala na swobodne ułożenie owoców w całości lub pokrojonych w plastry, a regulowany termoobieg powietrza zapewnia równomierne i dokładne suszenie.
Truskawki susz do momentu, aż wyglądem będą przypominać rodzynki. Nie wysusz ich na wiór, bo stracą cenne właściwości. Z drugiej strony nie mogą mieć zbyt dużo wilgoci, bo spleśnieją podczas przechowywania. Listki rozłóż na papierze do pieczenia przed włożeniem ich do suszarki, aby nie pospadały na dno komory suszącej i nie pokruszyły się od sitka. Suszone truskawki i szypułki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej z daleka od słońca. Dodawaj je do deserów i napojów mlecznych lub wody mineralnej. Zjadaj je jako przekąskę w pracy czy podróży, wzbogać nimi poranne musli lub owsiankę. Posyp truskawkami domowe wypieki, dodawaj je do herbaty, kąpieli, maseczek odżywczych, peelingów i czego tylko chcesz!
- M. Chojnacka-Szustakowska, 100 roślin w Twojej kuchni, PZWL, Warszawa 2007.
- E. Lamer-Zarawska i in., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, PZWL, Warszawa 2012.
- Z. Zdrojewicz i in., Jedz truskawki - będziesz zdrowszy, „Medycyna Rodzinna” 2017, nr 20.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.