Właściwości suszonych bananów
Banany to jedne z najzdrowszych i najbardziej pożywnych owoców. Już jeden owoc wystarczy, żeby zaspokoić głód i uzupełnić energię. Suszone banany z powodzeniem mogą zastąpić słodycze. Zobacz, jak samodzielnie zrobić chipsy z banana.
Dlaczego warto jeść suszone banany?
Banany są słodkie, pożywne, łatwo je zjeść w podróży, a przy tym zawierają mnóstwo witamin i substancji odżywczych. Stanowią doskonałą przekąskę w ciągu dnia zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Dzięki wysokiej kaloryczności (jeden banan zawiera ok. 100 kalorii) są doskonałym źródłem energii. Dobroczynne właściwości tych owoców odkryto już tysiące lat temu. Jeszcze w ubiegłym wieku w Polsce były towarem deficytowym i luksusowym. Obecnie bez problemu dostaniesz je niemal w każdym sklepie spożywczym i warzywniaku. W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów bananów, jednak najpopularniejszy jest tzw. banan zwyczajny. Banany są bogatym źródłem:
witamin, m.in. A, C, E, K oraz z grupy B,
błonnika,
magnezu,
fosforu,
wapnia,
potasu.
Dzięki tym składnikom banan jest zdrowym uzupełnieniem zbilansowanej diety. Najwięcej jest w nim potasu, przez co polecany jest osobom cierpiącym na nadciśnienie. Potas bowiem skutecznie obniża ciśnienie krwi. Banany zawierają go więcej niż pomidory, które przecież słyną z dużej zawartości potasu.Banany są bogatym źródłem wapnia, który jest kluczowym budulcem kości. Regularne spożywanie bananów pomoże zredukować ryzyko osteoporozy oraz sprawi, że Twoje kości będą silniejsze i mniej podatne na złamania.Z uwagi na bogactwo składników i kaloryczność banany sprawdzają się w profilaktyce anemii, a dzięki magnezowi pozytywnie wpływają na psychikę. Niestety surowe banany są trudne w przechowywaniu, łatwo się psują i aby mogły dojechać do naszych sklepów, są poddawane kąpieli w środkach chemicznych, które zapobiegają ich zepsuciu. Po kilku dniach w domu stają się miękkie i czernieją. Sposobem, który pozwala nam jak najdłużej cieszyć się dobroczynnym wpływem tych owoców, jest suszenie. Ponadto w suszonych bananach znajduje się niemal trzy razy więcej substancji odżywczych niż w świeżych.
Dla kogo suszone banany?
Suszone banany to doskonały, naturalny suplement diety dla wielu osób. Mogą je jeść zarówno dzieci, dorośli, jak i seniorzy. Dzięki bogatej zawartości pektyn i potasu można je stosować w walce z biegunką. Pektyny wiążą bowiem wodę i zagęszczają stolec. Potas natomiast zapobiega odwodnieniu. Banany pomogą zwalczyć objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zawierają duże ilości magnezu, który działa rozkurczowo i rozluźniająco, przynosząc ulgę w bólu. Dodatkowo zawarta w nich witamina B pomaga uregulować cykl miesiączkowy.Suszone banany są sprzymierzeńcami osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Zjedzenie dwóch owoców w ciągu dnia potrafi obniżyć Twoje ciśnienie aż o 10 proc.! Dzięki temu zmniejszysz ryzyko zachorowania na miażdżycę, udar bądź wylew. Suszone banany to doskonały sposób na walkę z dodatkowymi kilogramami. Choć są bardzo kaloryczne, to są to jednak zdrowe kalorie. Regulują przemianę materii i ograniczają łaknienie. Błonnik natomiast wywołuje uczucie sytości. Wystarczy już kilka plastrów suszonych bananów, aby zaspokoić głód na długi czas. Te owoce sprawdzą się także, gdy zależy Ci na tym, aby jak najdłużej zachować młodą i zdrową skórę. Zawierają bowiem antyutleniacze, które zapobiegają namnażaniu się wolnych rodników. Zawarta w owocach witamina C dodatkowo regeneruje i odżywia skórę, nadając jej blask. Suszone banany do swojej diety powinny wprowadzić kobiety w ciąży, gdyż wysoka zawartość kwasu foliowego ma pozytywny wpływ na rozwój płodu. Polecane są także sportowcom, którzy dzięki jednemu owocowi szybko mogą uzupełnić bilans energetyczny. Niestety, ze względu na dużą zawartość cukru bananów nie powinny jeść osoby chore na cukrzycę. Owoce te mają bowiem wysoki indeks glikemiczny. Im banan jest dojrzalszy, tym więcej zawiera cukru.
Zalety suszonych bananów
Zaletą suszonych bananów jest to, że nie psują się tak łatwo jak surowe. Możesz je zjeść w każdej chwili. W niewielkiej porcji znajduje się mnóstwo dobroczynnych składników. Już kilka plastrów wystarczy, żeby zaspokoić głód. To doskonała przekąska dla kobiet w ciąży i sportowców. Zawarty w niej magnez zapobiega skurczom łydek. Suszone banany to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Na rynku możesz kupić już gotowy produkt, najlepiej jednak będzie wykonać go samodzielnie w domu. Aby zrobić suszone banany, wystarczy obrać owoce, pokroić w plasterki, wyłożyć na blaszce i suszyć w piekarniku w temperaturze 60 stopni przez ok. 10 godzin. Masz pewność, że zrobiona w ten sposób przekąska będzie zdrowa i pozbawiona substancji konserwujących.
- J. Bator, Zmień chemię na jedzenie, Otwarte, 2013.
- R. Pawlak, Zdrowe odżywianie bez tajemnic, Źródła Życia, 2011.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.