Suszone jagody - rodzaje i właściwości zdrowotne.
Jagody suszone posiadają bardzo dużo witamin i minerałów, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mają również właściwości lecznicze. Na rynku występują różne odmiany suszonych jagód, a każda z nich jest witaminową bombą.
Suszone jagody - rodzaje
Świeżymi jagodami możesz zajadać się najczęściej wiosną i latem. W Polsce występują w lasach iglastych, a ich zbieranie zaczyna się w okolicach czerwca. Na szczęście suszone owoce możesz spożywać przez cały rok, zwłaszcza że nadal są pyszne i bardzo zdrowe. Na sklepowych półkach znajduje się nie tylko suszona czarna jagoda, lecz również inne, bardziej lub mniej egzotyczne rodzaje tego owocu.Wśród nich są:
borówka czernica,
jagody acai,
jagody goji,
jagody inkaskie.
Wszystkie z nich są pyszne i mają wyjątkowy smak. Można dodawać je do musli śniadaniowego, stosować jako aromatyczny dodatek do zaparzonej herbaty czy tworzyć z nich desery. W dodatku są bardzo zdrowe - mają cztery razy więcej antyoksydantów niż świeże owoce. Jednym z ich najbardziej cennych aspektów jest to, że posiadają bardzo wysoką zawartość błonnika. Regularne spożywanie suszonych jagód pomaga poprawić stan zdrowia przewodu pokarmowego i obniżyć cholesterol.
Borówka czernica - właściwości
Borówka czernica to inaczej czarna jagoda lub po prostu czarna borówka. Występuje w lasach na terenie całej Europy, zachodzie Ameryki Północnej oraz południowej Azji. W Polsce jest rośliną pospolitą, rośnie głównie w wysokich partiach kraju i lasach iglastych. Kwitnie w kwietniu i maju, a jej zbiory zaczynają się na przełomie czerwca i lipca.Suszone borówki zawierają garbniki katechinowe i antocyjany, które działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Wykazują silne działanie przeciwstarzeniowe, przyspieszając syntezę kolagenu w skórze. Wchłanianie antocyjanów wzmacnia również włosy i paznokcie. Czarne jagody bardzo korzystnie działają na układ pokarmowy, hamując biegunki i przeciwdziałając zaparciom. Mają pozytywne działanie w terapii antymiażdżycowej i przeciwnowotworowej, w szczególności profilaktyce zmian raka jelita grubego.Borówka suszona to idealna przekąska dla cukrzyków, ponieważ:
* ma niski indeks glikemiczny,
* zawiera niewiele kalorii (około 50 na 100 g),
* obniża i reguluje poziom cukru we krwi.
Jej liście działają moczopędnie i przeciwzapalnie, dlatego są cenne przy leczeniu chorób nerek i jako sposób na zapalenie pęcherza, szczególnie u dzieci.
Suszone jagody goji - zdrowa przekąska
Jagody goji przywędrowały do Polski z Azji i obecnie są uważane za najzdrowsze owoce świata. Rosną w dolinach tybetańskich i górnych partiach Himalajów, czyli na terenach nieskażonych zanieczyszczeniami, dlatego mają tak wiele właściwości odżywczych i leczniczych.Jagody goji, suszone oraz świeże, są doskonałe w hamowaniu postępu nowotworu. Stanowią źródło białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. W dodatku mają działanie przeciwutleniające. Zawartość kwasu polisacharydowego wpływa na zahamowanie rozwoju raka żołądka, jelit, piersi i gruczołu krokowego. Do innych związków zawartych w jagodach goji można zaliczyć:
witaminy z grupy A, B, C i E,
cynk, fosfor, miedź, potas, selen, miedź, żelazo,
karotenoidy (takie jak beta-karoten na prawidłowe funkcjonowanie wzroku),
nienasycone kwasy tłuszczowe,
antyoksydanty,
aminokwasy (prolina, tauryna).
Suszone jagody goji zawierają także cyperon i kompleks LBP, który wpływa bardzo dobrze na pracę serca i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega zawałom, chorobom serca i obniża poziom cholesterolu. Spożywane regularnie dodają mnóstwo energii, wydajności sportowej i poprawiają koncentrację. W Azji używane są również jako środek zwiększający popęd seksualny i poprawiający erekcję, ze względu na zdolność jagód do podnoszenia poziomu testosteronu we krwi.Skoro jagody goji są tak zdrowe, jak jeść te suszone owoce? Najlepiej dodać je do śniadaniowego musli lub zmieszać z jogurtem i orzechami. Idealnie nadają się do sałatek zamiast suszonej żurawiny lub rodzynek. Suszone jagody goji możesz użyć również jako przyprawę do zupy zamiast liścia laurowego.
Suszone jagody acai - bomba witaminowa
Acai to inaczej jagoda palmy brazylijskiej, która rośnie w lasach tropikalnych Ameryki Południowej. Są uważane za jedne z najzdrowszych owoców świata, ponieważ zawierają w swoim składzie aż 29 kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-9, 18 aminokwasów, witaminy z grupy B, C i E, beta-karoten, wapń, potas, miedź oraz cynk. Podobnie jak jagody goji, acai hamują rozwój komórek nowotworowych. Posiadają 33 razy więcej resweratrolu niż inne rodzaje jagód. Dzięki takiej bombie witaminowej spożywanie jagód acai może działać hamująco na takie dolegliwości jak:
choroby układu sercowego,
choroby wzroku,
cukrzyca,
miażdżyca,
mięśniowe stany zapalne,
choroby autoimmunologiczne,
problemy z hormonami.
Acai bogate są w antyoksydanty i przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się skóry i penetrują błony komórkowe, co przyczynia się do zwiększenia ich elastyczności. Suszone owoce jagód acai mogą być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej - dają długotrwałe uczucie sytości i obniżają poziom cukru we krwi. Jak z każdymi suszonymi owocami, nie należy z nimi przesadzać, ponieważ w nadmiarze mogą być kaloryczne. Wszystkie rodzaje suszonych jagód są doskonałe przy zwalczaniu grypy, przeziębień i biegunek. Warto spożywać je w każdej formie i przez cały rok.
- S. Bingemer, Superfoods. Źródło energii prosto z natury, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.