Suszone maliny - wartości odżywcze i lecznicze przepisy
Suszone maliny są znane w medycynie jako doskonały środek na przeziębienie i grypę. Suszone owoce są tak samo drogocenne jak świeże. Naturalne witaminy występujące w malinach doskonale zwalczają nie tylko przeziębienie. Sprawdź, dlaczego warto je spożywać.
Suszone maliny - właściwości
Świeżymi malinami w Polsce możesz zajadać się głównie latem, ale na szczęście suszone owoce zachowują większość swoich drogocennych właściwości i możesz się nimi delektować przez cały rok. Są bogate w kwasy organiczne (salicylowy, jabłkowy, cytrynowy) oraz w witaminy z grupy B, C i E. Prócz tego mają mnóstwo potasu, magnezu, żelaza i wapnia. Ponadto suszone maliny są źródłem błonnika, ponieważ 100 gramów owoców zawiera 32% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Dietetycy uważają, że suszone maliny są silniejszym przeciwutleniaczem niż jabłka ze względu na wysokie stężenie fenoli. W dodatku działają antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i doskonale zbijają gorączkę. Nie tylko suszone maliny są doskonałym produktem leczniczym. Silne działanie zdrowotne wykazują również liście tych owoców. Najczęściej spożywa się je w postaci naparu na grypę i w celach rozkurczowych. Pomagają kobietom zwalczać bóle menstruacyjne, wzmacniają mięśnie gładkie jelit i ścianę macicy. Herbatę z liści malin stosuje się również w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.Suszone maliny oraz ich liście spożywane w postaci naparu są bezpieczne podczas ciąży. Niektóre kobiety obawiają się, że ze względu na właściwości rozkurczowe napar może wywołać przedwczesne skurcze porodowe. Nic z tych rzeczy - picie herbaty z suszonych malin pomoże przygotować się przyszłym mamom do akcji porodowej i sprawniej ją przejść. To wszystko dzięki właściwościom wzmacniającym mięśnie macicy. Nie wolno jednak stosować naparu w przypadku ciąży zagrożonej, nadciśnienia, mięśniaków lub endometriozy! W razie wątpliwości należy skontaktować się z lekarzem.
Właściwości lecznicze suszonych malin
Suszone maliny mają wielką moc. Warto je wdrożyć do diety, ponieważ wykazują silne działanie lecznicze. Te słodkie owoce pomagają przeciwdziałać wielu chorobom i schorzeniom, takim jak:
Grypa i przeziębienie - maliny są doskonałym środkiem napotnym ze względu na zawarty w nich kwas salicylowy, który pobudza gruczoły potowe. W dodatku malinowe olejki eteryczne rozgrzewają ciało.
Rany i otarcia - owoce zapobiegają rozwojowi bakterii, działają przeciwzapalnie i ściągająco na skórę. Wystarczy suszone maliny zawinąć w gazik, zaparzyć, a po wystygnięciu przykładać na ranę.
Miażdżyca - maliny działają przeciwmiażdżycowo ze względu na żelazo oraz miedź, które pomagają w redukowaniu anemii. Ponadto potas w nich zawarty reguluje gospodarkę wodną w organizmie, co działa zbawiennie na problemy z pęcherzem.
Nowotwory - podobnie jak inne owoce jagodowe, maliny wykazują działanie przeciwnowotworowe ze względu na zawarty w nich kwas elagowy. Kwas elagowy należy do grupy polifenoli, który w największym stopniu ingeruje w proces rozwoju choroby nowotworowej - zapobiega aktywacji substancji rakotwórczych w toksynach komórkowych i hamuje mutacje komórek nowotworowych.
Napar z suszonych malin bardzo dobrze działa na biegunkę, hamując rozwój bakterii jelitowych. W dodatku jego picie działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, czym łagodzi bóle miesiączkowe.
Suszone maliny - pomysłowe przepisy
Skoro już wiesz, dlaczego warto jeść suszone owoce malin, pewnie zastanawiasz się, do czego ich użyć. Z tych pysznych owoców można zrobić śniadanie, deser lub napar. Oto przepis na ciepłe, malinowe śniadanie:Owsianka malinowa na śniadanieSkładniki:
150 g suszonych lub świeżych malin,
100 g płatków owsianych górskich,
100 g mąki,
100 g masła,
2 łyżki miodu,
50 g ksylitolu,
½ łyżki proszku do pieczenia.
Przygotowanie: Masło roztop z miodem, ciągle mieszając. Następnie połącz mąkę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi, dodaj masło z miodem. Połowę masy wylej do małej formy i posyp suszonymi malinami, drugą połowę ciasta wylej na wierzch. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.Takie śniadanie na słodko jest zdrowe i bardzo sycące. Z suszonych malin można zrobić również pyszny, lekki deser, idealny na letnie popołudnie.Deser z suszonymi malinamiSkładniki:100 g suszonych malin,
0,5 litra mleka,
2 łyżki ksylitolu,
4 łyżki kaszy manny,
4 herbatniki.
Przygotowanie: Wlej do garnka mleko, dodaj ksylitol, podgrzej i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj kaszę, wymieszaj i poczekaj, aż wszystko ostygnie. Na dnie pucharka wsyp pokruszone herbatniki, dodaj połowę suszonych malin i kaszę mannę. Na górę dosyp resztę malin. Możesz posypać wiórkami kokosowymi.Z suszonych malin przygotujesz leczniczy napar: wystarczy zalać je wrzątkiem, dodać miodu i imbiru. Doskonale rozgrzeje i ukoi ból gardła. Dobrym pomysłem jest również pyszny miód malinowy: wystarczy zalać miodem 150 g suszonych malin, zakręcić wieczko i odczekać kilka dni.Jak widzisz, maliny mają wiele korzyści zdrowotnych, jednak występują również przeciwwskazania do ich stosowania.Owoce mogą wywołać szereg reakcji alergicznych, takich jak wysypka lub zawroty głowy. Z tego powodu warto nie przesadzać z ich spożywaniem i obserwować ciało po zjedzeniu. Osoby cierpiące na choroby nerek i układu moczowego również powinny skonsultować jedzenie tych owoców ze swoim lekarzem prowadzącym.
- Z.T. Nowak, Księga owoców leśnych. Leki z polskich lasów, Wydawnictwo AA, Kraków 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.