Jaki wpływ na zdrowie ma syrop glukozowo-fruktozowy? W jakich produktach występuje?
Nadmierne spożywanie cukru i innych substancji słodzących prowadzi do wystąpienia wielu dolegliwości i chorób, w tym otyłości, insulinooporności czy cukrzycy. Syrop glukozowo-fruktozowy często jest stosowany w przemyśle spożywczym jako substancja słodząca. Nie zawiera żadnych wartości odżywczych, a nadaje jedynie mocniejszy aromat i smak produktom.
Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy stosowany jest jako zamiennik tradycyjnego cukru. Produkuje się go ze skrobi kukurydzianej, która podlega procesom chemicznym. Jest dodawany do wielu produktów spożywczych, aby nadać im słodycz, ale również jako dodatek, który powoduje, że produkt staje się smaczniejszy, bardziej aromatyczny i o lepszej konsystencji.
Syrop glukozowo-fruktozowy składa się z glukozy i fruktozy, nie ma żadnych wartościowych właściwości odżywczych i stanowi źródło pustych kalorii, które w nadmiarze mogą przyczyniać się do przybierania na wadze. Słodzik ten, o niewielkiej lepkości i w płynnej postaci, ma przezroczystą barwę. Jego produkcja jest jedną z tańszych w porównaniu do innych substancji słodzących, dlatego cieszy się dużym zainteresowaniem wśród producentów żywności.
Gdzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy?
Z roku na rok wzrasta spożycie produktów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, który znajduje się m.in. w:
gazowanych i niegazowanych napojach,
dżemach, konfiturach, marmoladach,
sokach owocowych,
lodach i produktach mlecznych, np.jogurtach,
słodyczach,
gotowych sosach,
kandyzowanych owocach.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest tak samo słodki jak zwykły biały cukier, jednak jest inaczej metabolizowany w organizmie. Podczas spożywania go bardziej jest obciążana wątroba, co przy jego nadmiarze może prowadzić do stłuszczenia wątroby. W poważniejszych sytuacjach może rozwinąć się marskość tego narządu lub nowotwór.
Istnieje wiele produktów, których pewnie nie podejrzewasz o zawartość tego dodatku do żywności. Należ ą do nich: keczup, musztarda, mięso mielone, piwo, gotowe zalewy do konserwowanych warzyw. Ciężko całkowicie wyeliminować produkty z syropem glukozowo-fruktozowym, ale można ograniczyć ich spożycie. Zamiast po słodzone, gazowane napoje, możesz sięgnąć po wodę, gotowe owocowe jogurty stworzyć samodzielnie w domu poprzez dodanie ulubionych owoców do jogurtu naturalnego. Możesz także unikać częstego spożywania żywności typu fast food, a zwykły cukier zamienić na ksylitol lub stewię.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?
Nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego może skutkować otyłością, insulinoopornością, cukrzycą typu II, dną moczanową, hipercholesterolemią, chorobami układu sercowo-krążeniowego. Wiele osób nie czyta etykiet, przez co spożywają zbyt duże ilości tego słodzika. Dobowa dawka wynosi ok. jednej szklanki soku owocowego. Niestety rzadko zdarza się, że poza nią nie spożyjesz produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy.
Dieta bogata w duże ilości tego syropu może obniżać odporność organizmu i sprawiać, że będzie on bardziej podatny na występowanie infekcji i chorób. Produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy upośledzają także wchłanianie wielu cennych witamin i minerałów, co może prowadzić do anemii oraz osłabienia kości i zębów.
Dzieci spożywające duże ilości cukru lub słodzików często cierpią na bezsenność, nadpobudliwość, czy mają problemy z koncentracją i nauką. Nie zaleca się, aby najmłodsi sięgali po słodkie produkty. W szczególności największym zagrożeniem są słodkie napoje. Dzieciom najlepiej podawać wodę niegazowaną, bez dodatku syropów lub słabe herbatki.
Nadmierne spożywanie produktów bogatych w słodziki może wywołać szereg dolegliwości, takich jak: spadek nastroju, przygnębienie, psychiczne zmęczenie, ból brzucha, nerwowość, nudności, stany lękowe czy trudności w zasypianiu. Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy nadmiernego spożycia produktów słodzonych tego typu syropem, ogranicz ich ilość lub wyeliminuj ze swojej diety, ponieważ mogą one prowadzić do pojawienia się wielu groźnych chorób.
Ważne jest, aby zadbać o swoją dietę. Powinna być ona bogata w świeże warzywa i owoce, chude mięso, ryby i owoce morze, a także odpowiednią ilość napojów. Najlepiej sięgać po wodę niegazowaną lub ziołowe herbatki. W ciągu doby powinno się wypijać ok. 2–2,5 litra płynów, najlepiej przez cały dzień, małymi łykami. Aby zachować zdrowie i dobre samopoczucie, należy również wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną do swoje codzienności.
- A. Koszowska i inni, Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi, Czasopismo Nowa Medycyna, Katowice 2014, 1, s. 36-41.
- M. Carmel, Jak zerwać z cukrem?, tłum. A. Walulik, Grupa Wydawnicza Foksal, Warszawa 2020.
- B. Fife, Gorzka prawda o słodzikach: naukowe fakty kontra słodkie kłamstwa, tłum. K. Liszyk, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.