Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
Syrop z białego bzu to specyfik, który dobrze znały już nasze prababcie. Od pokoleń stosowany jest jako naturalny środek pomagający zwalczyć uciążliwe objawy różnych infekcji. Jego prozdrowotne właściwości wynikają z imponującego składu kwiatów lub owoców, z których jest zrobiony.
Biały bez to potoczna nazwa rośliny znanej również jako dziki bez lub… czarny bez. Określenia odwołujące się do kolorów mogą wprawić w lekką dezorientację. Skąd wynikają te różnice? To proste – czarny bez ma białe kwiaty, dlatego dla ułatwienia niektórzy stosują nazwę związaną z ich barwą. Bez względu na zawiłości terminologiczne jedno jest pewne – roślina ta od lat wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, zwłaszcza w okresie wzmożonych zachorowań na przeziębienia i grypę, już zawczasu wykaż się działaniami profilaktycznymi i przygotuj syrop z białego bzu.
Biały bez – syrop o korzystnej dla zdrowia zawartości
Syrop z białego bzu najczęściej wykonuje się na bazie kwiatów tego krzewu. Zawierają one wiele cennych substancji o korzystnych dla zdrowia właściwościach. Przede wszystkim są bogate w flawonoidy wykazujące działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, garbniki działające antybakteryjnie i wspomagająco na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ważne dla organizmu związki mineralne, w tym wapń, żelazo, sód, potas i glin. Oprócz tego znajdują się w nich kwasy organiczne, śluzy, związki aminowe i olejki eteryczne. Tak bogaty skład sprawia, że syrop z kwiatów białego bzu stanowi prawdziwą, prozdrowotną „bombę”.Syrop z bzu białego czasami robi się także z jego czarnych owoców. One również mają ciekawą zawartość – znajdują się w nich m.in. garbniki, sole mineralne, pektyny, antocyjany, kwasy organiczne oraz witaminy: A, B1, B2 i C.
Syrop z białego bzu – na co go stosować?
Jeśli chodzi o syrop z białego bzu, właściwości prozdrowotne specyfiku przygotowanego na bazie kwiatów rośliny są nie do przecenienia zwłaszcza w przypadku różnego typu infekcji. W sezonie jesienno-zimowym o nie nietrudno, dlatego gdy zauważysz pierwsze objawy przeziębienia, sięgnij po ten naturalny środek. Zawarte w syropie z białego bzu substancje stymulują ośrodek wydzielania potu, dzięki czemu specyfik działa napotnie, pozwalając w ten sposób szybciej zwalczyć chorobę. Pod tym względem jego działanie jest podobne do innego, naturalnego preparatu, którym jest syrop z kwiatów lipy.
Środek na bazie bzu warto stosować nie tylko przy przeziębieniu, lecz także grypie, zapaleniu oskrzeli lub płuc czy anginie. Jego działanie jest bezpieczne dla najmłodszych, dlatego bez obaw możesz go podawać swoim dzieciom. W ich przypadku dobrze sprawdzi się także podczas chorób zakaźnych, jak odra i szkarlatyna. Co ważne, specyfik może łagodzić objawy kaszlu, czym przypomina nieco syrop z nawłoci.
Zgodnie z zasadą „lepiej zapobiegać niż leczyć” syrop z kwiatów białego bzu możesz też stosować profilaktycznie. Umożliwia on wzmocnienie organizmu. Jesienią i zimą warto więc pić go regularnie.
Oprócz tego syrop z białego bzu wykazuje lekko moczopędne działanie, dlatego czasami stosuje się go jako środek uzupełniający leczenie stanów zapalnych dróg moczowych oraz pęcherza. Warto przy tym dodać, że syrop z owoców białego bzu również ma właściwości napotne i moczopędne. Działa też delikatnie przeciwbólowo.
Pamiętaj jednak, że bez względu na to, co ci dolega, jeśli dokuczają ci uciążliwe objawy – udaj się do lekarza. Syrop z białego bzu warto stosować wspomagająco, jednak często nie jest on w stanie zastąpić leczenia farmakologicznego.
Syrop z białego bzu – przepis na naturalny specyfik prozdrowotny na bazie kwiatów
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić syrop z białego bzu na bazie jego kwiatów, na początku musisz zebrać surowce na ten specyfik. Krzew kwitnie latem – w czerwcu oraz w lipcu. Na zbiory warto udać się na samym początku kwitnienia, najlepiej w suchy i słoneczny dzień. Po ich zerwaniu trzeba się z nimi delikatnie obchodzić – w innym przypadku ich biała barwa zmieni się na brązową.
Aby zrobić syrop z bzu białego, potrzebujesz około 300 g kwiatów, 1 l wody i 1 kg cukru. Przepis wygląda następująco:
Usuń z kwiatostanów gałązki i łodygi, a następnie oczyść delikatnie kwiaty. Nie myj ich jednak pod bieżącą wodą, ponieważ stracą wówczas cenny pyłek.
Zalej kwiaty wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż na dobę do lodówki.
Odcedź kwiaty, do płynu dodaj cukier i zagotuj.
Po całkowitym rozpuszczeniu się cukru przelej gorący syrop z kwiatów białego bzu do butelek lub słoików. Aby przedłużyć jego przydatność do spożycia, zastosuj proces pasteryzacji.
Podobnie przygotujesz również syrop z owoców bzu. Wystarczy, że kilogram owoców umyjesz, przełożysz do garnka, a następnie zasypiesz 1 kg cukru i zalejesz wodą. Taką mieszankę powinieneś gotować do momentu, aż owoce puszczą sok. Po ostygnięciu musisz odcedzić syrop, przelać go do pojemników i zapasteryzować.
W przypadku infekcji syrop z czarnego bzu możesz pić w dawce 3–4 łyżek dziennie. Nie przekraczaj jej i pamiętaj, aby nie stosować środka na noc, ponieważ może on działać wykrztuśnie.
- A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987.
- B. Waszkiewicz-Robak, E. Biller, Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, w: „Problemy Higieny i Epidemiologii” 99(3), Łódź 2018.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.