Jak zrobić syrop z kwiatów lipy? Przepis i właściwości
Kwiaty lipy stosuje się w medycynie naturalnej oraz w fitoterapii, czyli ziołolecznictwie. Mają prozdrowotne właściwości i są źródłem wielu cennych substancji. Na ich bazie można przygotować różnorodne specyfiki. Jednym z nich jest syrop z kwiatów lipy, który pomaga w walce z przeziębieniem.
Infekcje zdarzają się każdemu, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Nawet jeśli na ogół cieszysz się dobrym zdrowiem i stosujesz się do zasad profilaktyki, nie zawsze uda ci się uniknąć choroby. Jeśli dopadnie cię przeziębienie lub grypa, możesz przyspieszyć proces zdrowienia i oprócz tradycyjnych środków farmakologicznych sięgnąć po preparaty ziołowe, np. syrop z kwiatów lipy. Ten specyfik od lat jest stosowany jako środek wspomagający leczenie. Wszystko dlatego, że wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Warto więc wiedzieć, jak zrobić syrop z kwiatu lipy. Przepis na jego wykonanie jest na szczęście bardzo prosty.
Syrop z kwiatów lipy – specyfik o cennej zawartości
Syrop z kwiatów lipy cieszy się uznaniem zwolenników fitoterapii, czyli leczenia ziołami, jego stosowanie przynosi bowiem wiele korzyści. Zalety i prozdrowotne właściwości tego naturalnego preparatu wynikają z cennych substancji czynnych znajdujących się w kwiatostanach lipy. Są one prawdziwą skarbnicą flawonoidów, czyli związków roślinnych o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i detoksykującym. Oprócz tego kwiaty lipy stanowią źródło związków śluzowych, kwasów organicznych, soli mineralnych, fitosteroli, garbników i kwasu askorbinowego. Znajduje się w nich też odrobina olejku eterycznego, który odpowiada za przyjemny zapach.
Syrop z kwiatów lipy – właściwości prozdrowotne specyfiku
Dzięki zawartości wielu ważnych substancji syrop z kwiatów lipy może mieć korzystny wpływ na twoje zdrowie. Przede wszystkim warto stosować go w przypadku przeziębienia i grypy. Ma właściwości napotne, które wspomagają leczenie chorób objawiających się podwyższoną temperaturą ciała. Oprócz tego, dzięki zawartości związków śluzowych, syrop z kwiatów lipy działa osłaniająco i ochronnie na błony śluzowe, dlatego może łagodzić uciążliwy kaszel i ból gardła. Znajdujący się w nim olejek eteryczny wykazuje z kolei działanie dezynfekujące, natomiast garbniki – ściągające, co wspomaga pozbywanie się szkodliwych drobnoustrojów z organizmu.
Specyfik na bazie kwiatów lipy jest tak popularnym, jak syrop z pigwowca czy syrop z białego bzu. Musisz jednak pamiętać, że jeśli dokuczają ci nasilone objawy, nie wystarczy stosować tylko ten naturalny środek, aby powrócić do zdrowia. W takiej sytuacji zawsze powinieneś udać się do lekarza. Syrop z kwiatów lipy możesz wykorzystywać jedynie, by wspomóc leczenie. Choć nie daje on skutków ubocznych, jeśli przyjmujesz inne leki, zapytaj lekarza, czy możesz go stosować.
Przepis na syrop z kwiatów lipy
Naturalne specyfiki możesz bez problemu kupić w wielu sklepach zielarskich – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych. Warto jednak pokusić się o to, by samodzielnie wykonać syrop z kwiatów lipy. Przepis na ten naturalny środek na przeziębienie nie jest skomplikowany, dlatego na pewno poradzisz sobie z jego wykonaniem.
By zrobić syrop z kwiatów lipy, musisz przede wszystkim zdobyć odpowiednie surowce. Najłatwiej przeprowadzić samodzielny zbiór. W tym celu poszukaj drzew lipy w swojej okolicy – rosną one przede wszystkim w lasach mieszanych, choć można je także spotkać w parkach i przy domach. Pamiętaj przy tym, że kwiaty lipy zbiera się od chwili, gdy mają formę pączków aż do momentu ich pełnego kwitnienia. W zależności od rodzaju drzewa zbiór możesz rozpocząć od połowy czerwca (lipa szerokolistna) lub od początku lipca (lipa drobnolistna). Zwróć jednak uwagę, aby nie zbierać kwiatów lip, które rosną przy drogach – mogą one zawierać szkodliwe dla zdrowia związki ołowiu.
Aby przygotować 1 litr syropu z kwiatów lipy, musisz mieć około 150 g świeżego surowca. Oprócz tego potrzebujesz 1 kg cukru, 1 litr wody oraz 1 cytryny.
Jak zrobić syrop z kwiatów lipy?
Oczyść kwiaty lipy, usuwając z nich wszelkie gałązki i listki, a następnie opłucz je pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia.
Włóż kwiaty lipy do wysokiego słoja.
Do garnka wsyp kilogram cukru, zalej go litrem wody i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj mieszankę przez kilka minut, aż cukier się rozpuści, co doprowadzi do powstania syropu.
Zalej kwiaty lipy gorącym syropem i wciśnij do środka sok z cytryny.
Przykryj słoik ścierką i odstaw go w zacienione miejsce na 2 dni. Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać znajdujący się w nim specyfik.
Przecedź syrop z kwiatów lipy przez sitko, a następnie przelej do mniejszych pojemników, np. zakręcanych buteleczek lub małych słoiczków. Na koniec dobrze je zapasteryzuj.
Taki syrop z kwiatów lipy na zimę możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (np. w piwnicy). W okresie przeziębienia lub grypy pij 2 łyżeczki specyfiku dziennie. Możesz też dodawać go do herbaty jako słodzik.
- A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Warszawa 1987.
- E. Wawrzyniak, Leczenie ziołami: Kompendium fitoterapii, Warszawa 1992.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.