Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
Lawendowy syrop ceniony jest nie tylko za walory zapachowe, lecz także dobroczynne właściwości dla zdrowia i urody. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Cenny surowiec możesz kupić na targu, od rolnika lub samemu wyhodować na parapecie.
Syrop z lawendy ma szerokie zastosowanie. Ekstrakt z kwiatów możesz wykorzystać zarówno w kuchni jako dodatek do wypieków, napojów, deserów czy sosów, jak i w zabiegach kosmetycznych na włosy i skórę. Lawenda pomoże ci także na wiele dolegliwości, jak bóle głowy i bezsenność.
Syrop z lawendy – właściwości
Lawenda doceniana jest nie tylko ze względu na walory estetyczne i zapachowe, ale przede wszystkim szereg właściwości pielęgnacyjno-leczniczych. Jej kwiaty kryją w sobie wysoką zawartość garbników, triterpenów, kumaryny, fitofenoli i wiele innych związków organicznych oraz soli mineralnych, jednak najcenniejszy jest olejek eteryczny o wyjątkowo złożonej strukturze, ale szerokim spektrum działania.Aby cieszyć się dobroczynnym wpływem lawendy, możesz hodować ją na parapecie lub w ogrodzie bądź kupić na targu lub bezpośrednio od rolnika. Różowofioletowe płatki bez gałązek najlepiej przerobić na syrop lawendowy, który możesz wykorzystać w kuchni, lecznictwie i pielęgnacji ciała. Domowy syrop lawendowy wpływa przede wszystkim kojąco i wyciszająco na układ nerwowy, uspokaja i łagodzi skutki stresu emocjonalnego oraz napięcia, a także ułatwia zasypianie. Regularne stosowanie syropu z lawendy stanowi cenne narzędzie w leczeniu depresji i stanów lękowych, z kolei doraźne zażywanie może np. pomóc niespokojnym pacjentom stomatologicznym przygotować się do wizyty i znieść zabiegi.Jeśli chodzi o syrop lawendowy, zastosowanie płynnego produktu znalazło się też w poprawie pracy układu pokarmowego. Olejek eteryczny i inne związki mineralne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego, jeśli zmagasz się z zaparciami, wzdęciami czy niestrawnością lub chcesz poprawić apetyt, ale szukasz przy tym domowych, niefarmaceutycznych sposobów, wypróbuj koniecznie syrop z lawendy. Napar kwiatowy ponadto łagodzi bóle różnego pochodzenia, ponieważ działa rozkurczająco i przeciwzapalnie. Możesz z niego korzystać, kiedy dokucza ci migrena, zmęczenie czy bolesna menstruacja. Pomoże również zneutralizować nieprzyjemne dolegliwości po usunięciu migdałka i zęba, przyspiesza leczenie infekcji dróg oddechowych, a także pomaga na problemy skórne. Ze względu na właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne napar lawendowy ułatwia gojenie się ran i regenerację naskórka.
Syrop z lawendy – zastosowanie
Bogactwo substancji czynnych, kwasów organicznych, soli mineralnych i olejku eterycznego sprawia, że syrop z kwiatów lawendy ma szerokie zastosowanie. Płynny ekstrakt możesz stosować jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Użyj go jako alternatywę lemoniady, przyrządzając syrop na bazie wody mineralnej z listkiem bazylii lub mięty, a zaskoczysz gości i szybko ugasisz ich pragnienie. Syrop z lawendy z cytryną i miodem również sprawdzi się latem i do posiłku. Wyciąg kwiatowy może być ciekawym dodatkiem do herbaty, lodów, ciast i deserów. Używaj go także do sosów i marynowania mięs. Lekko gorzkawy i szczypiący smak podkreśli walory zwłaszcza dziczyzny.Syrop lawendowy wykorzystaj też do pielęgnacji ciała. Możesz dodać kilka kropli do kąpieli lub balsamu do skóry. Poza tym możesz go stosować jako tonizer twarzy po demakijażu. Płynną emulsję zaś używaj do masażu. Rozprowadź niewielką ilość na skroniach, karku i ramionach lub przyłóż kompres na czoło. Ekstrakt z kwiatów możesz również rozpylić na pościel, w sypialni lub w garderobie. Taki zabieg pozwoli się odprężyć, wydłużyć głęboką fazę snu, odświeżyć atmosferę w pokoju, odstraszyć mole oraz inne owady i nadać subtelnego zapachu odzieży. Wykorzystaj go także do inhalacji bądź napełnienia zbiorniczka kominka aromaterapeutycznego.
Jak zrobić syrop z lawendy?
Jeśli chodzi o syrop lawendowy, przepis jest łatwy, podobnie receptura na syrop z białego bzu lub syrop z kwiatów lipy. Do przerobienia lawendy niezbędne będą:
szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek,
1 l wody,
½ szklanki brązowego cukru,
sok z 2–3 cytryn bądź 1 limonki,
3–4 łyżki miodu.
Aby uzyskać syrop, zagotuj wodę z cukrem, dodaj kwiaty i miód. Całość utrzymuj na małym ogniu przez 10 minut. Podczas gotowania lawenda stanie się bladoszara, ponieważ odda barwnik i swoje składniki odżywcze naparowi. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytrusów i pozostaw jeszcze na 3–4 minuty pod przykryciem. Kiedy mikstura ostygnie, przecedź syrop przez sitko o gęstych oczkach, gazę lub bawełnianą ściereczkę i wlej do słoiczków. Zakręć dobrze naczynia i odwróć do góry dnem. Jeśli nie planujesz wykorzystać całego syropu lawendowego od razu, zapasteryzuj go. Aby urozmaicić nieco wizerunek stojącego w spiżarni produktu, możesz przed zamknięciem wieczka dodać do słoika kilka kwiatów lawendy.
- D. Pawlak, Jak uprawiać lawendę dla przyjemności i zysku, Ad Rem, Jelenia Góra 2011.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.