Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać

Agata Oleszkiewicz19.05.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Lawendowy syrop ceniony jest nie tylko za walory zapachowe, lecz także dobroczynne właściwości dla zdrowia i urody. Jego przygotowanie jest łatwe i szybkie. Cenny surowiec możesz kupić na targu, od rolnika lub samemu wyhodować na parapecie.


Syrop z lawendy ma szerokie zastosowanie. Ekstrakt z kwiatów możesz wykorzystać zarówno w kuchni jako dodatek do wypieków, napojów, deserów czy sosów, jak i w zabiegach kosmetycznych na włosy i skórę. Lawenda pomoże ci także na wiele dolegliwości, jak bóle głowy i bezsenność.

syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
pexels.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
papryczka-chili-marynowana-w-oleju-suszona
Odżywianie
1 min.
Papryczka chili - marynowana, w oleju, suszona
24.01.2022
Spis treści
  1. Syrop z lawendy – właściwości
  2. Syrop z lawendy – zastosowanie
  3. Jak zrobić syrop z lawendy?

Syrop z lawendy – właściwości

Lawenda doceniana jest nie tylko ze względu na walory estetyczne i zapachowe, ale przede wszystkim szereg właściwości pielęgnacyjno-leczniczych. Jej kwiaty kryją w sobie wysoką zawartość garbników, triterpenów, kumaryny, fitofenoli i wiele innych związków organicznych oraz soli mineralnych, jednak najcenniejszy jest olejek eteryczny o wyjątkowo złożonej strukturze, ale szerokim spektrum działania.Aby cieszyć się dobroczynnym wpływem lawendy, możesz hodować ją na parapecie lub w ogrodzie bądź kupić na targu lub bezpośrednio od rolnika. Różowofioletowe płatki bez gałązek najlepiej przerobić na syrop lawendowy, który możesz wykorzystać w kuchni, lecznictwie i pielęgnacji ciała. Domowy syrop lawendowy wpływa przede wszystkim kojąco i wyciszająco na układ nerwowy, uspokaja i łagodzi skutki stresu emocjonalnego oraz napięcia, a także ułatwia zasypianie. Regularne stosowanie syropu z lawendy stanowi cenne narzędzie w leczeniu depresji i stanów lękowych, z kolei doraźne zażywanie może np. pomóc niespokojnym pacjentom stomatologicznym przygotować się do wizyty i znieść zabiegi.Jeśli chodzi o syrop lawendowy, zastosowanie płynnego produktu znalazło się też w poprawie pracy układu pokarmowego. Olejek eteryczny i inne związki mineralne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dlatego, jeśli zmagasz się z zaparciami, wzdęciami czy niestrawnością lub chcesz poprawić apetyt, ale szukasz przy tym domowych, niefarmaceutycznych sposobów, wypróbuj koniecznie syrop z lawendy. Napar kwiatowy ponadto łagodzi bóle różnego pochodzenia, ponieważ działa rozkurczająco i przeciwzapalnie. Możesz z niego korzystać, kiedy dokucza ci migrena, zmęczenie czy bolesna menstruacja. Pomoże również zneutralizować nieprzyjemne dolegliwości po usunięciu migdałka i zęba, przyspiesza leczenie infekcji dróg oddechowych, a także pomaga na problemy skórne. Ze względu na właściwości antyseptyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne napar lawendowy ułatwia gojenie się ran i regenerację naskórka.

Syrop z lawendy – zastosowanie

Bogactwo substancji czynnych, kwasów organicznych, soli mineralnych i olejku eterycznego sprawia, że syrop z kwiatów lawendy ma szerokie zastosowanie. Płynny ekstrakt możesz stosować jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów. Użyj go jako alternatywę lemoniady, przyrządzając syrop na bazie wody mineralnej z listkiem bazylii lub mięty, a zaskoczysz gości i szybko ugasisz ich pragnienie. Syrop z lawendy z cytryną i miodem również sprawdzi się latem i do posiłku. Wyciąg kwiatowy może być ciekawym dodatkiem do herbaty, lodów, ciast i deserów. Używaj go także do sosów i marynowania mięs. Lekko gorzkawy i szczypiący smak podkreśli walory zwłaszcza dziczyzny.Syrop lawendowy wykorzystaj też do pielęgnacji ciała. Możesz dodać kilka kropli do kąpieli lub balsamu do skóry. Poza tym możesz go stosować jako tonizer twarzy po demakijażu. Płynną emulsję zaś używaj do masażu. Rozprowadź niewielką ilość na skroniach, karku i ramionach lub przyłóż kompres na czoło. Ekstrakt z kwiatów możesz również rozpylić na pościel, w sypialni lub w garderobie. Taki zabieg pozwoli się odprężyć, wydłużyć głęboką fazę snu, odświeżyć atmosferę w pokoju, odstraszyć mole oraz inne owady i nadać subtelnego zapachu odzieży. Wykorzystaj go także do inhalacji bądź napełnienia zbiorniczka kominka aromaterapeutycznego.

Jak zrobić syrop z lawendy?

Jeśli chodzi o syrop lawendowy, przepis jest łatwy, podobnie receptura na syrop z białego bzu lub syrop z kwiatów lipy. Do przerobienia lawendy niezbędne będą:

  • szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek,

  • 1 l wody,

  • ½ szklanki brązowego cukru,

  • sok z 2–3 cytryn bądź 1 limonki,

  • 3–4 łyżki miodu.

Aby uzyskać syrop, zagotuj wodę z cukrem, dodaj kwiaty i miód. Całość utrzymuj na małym ogniu przez 10 minut. Podczas gotowania lawenda stanie się bladoszara, ponieważ odda barwnik i swoje składniki odżywcze naparowi. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytrusów i pozostaw jeszcze na 3–4 minuty pod przykryciem. Kiedy mikstura ostygnie, przecedź syrop przez sitko o gęstych oczkach, gazę lub bawełnianą ściereczkę i wlej do słoiczków. Zakręć dobrze naczynia i odwróć do góry dnem. Jeśli nie planujesz wykorzystać całego syropu lawendowego od razu, zapasteryzuj go. Aby urozmaicić nieco wizerunek stojącego w spiżarni produktu, możesz przed zamknięciem wieczka dodać do słoika kilka kwiatów lawendy.

Źródła
  1. D. Pawlak, Jak uprawiać lawendę dla przyjemności i zysku, Ad Rem, Jelenia Góra 2011.
Author Agata Oleszkiewicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.