Nadzwyczajne właściwości syropu z pędów sosny zwyczajnej
Syrop z pędów sosny to nie tylko skuteczne wsparcie odporności, ale również świetny, naturalny środek na chrypkę, ból gardła i uporczywy kaszel. Możesz kupić gotowy preparat w aptece lub sklepie zielarskim albo przygotować go samodzielnie. Przepis na domowy syrop z pędów sosny nie jest skomplikowany. Z pewnością poradzisz sobie z przygotowaniem preparatu, zanim dopadnie Cię przeziębienie.
Czym są pędy sosny?
Sosna zwyczajna tworzy zwarte lasy na półkuli północnej, gdzie panuje klimat umiarkowany. W Polsce należy do grupy drzew pospolitych. Tymczasem jest to gatunek niezwykły. Dostarcza bowiem wielu cennych surowców leczniczych. Są to pączki, pędy, balsam (mylony niekiedy z żywicą), kora, igły sosny oraz bursztyn, czyli stwardniała żywica.
Pędy sosnowe, to część drzewa, składająca się z łodygi, wyrastających z niej igieł, pączków, kwiatów oraz owoców. Młode pędy można zbierać wczesną wiosną, gdy osiągną długość około 5 cm i mają lepką powierzchnię, świadcząca o dużej zawartości cennego zdrowotnie soku. Pędy sosny można zarówno wysuszyć, jak i wykorzystać świeże do przygotowania syropu.
Syrop z pędów sosny – na co pomaga?
Najbardziej popularnym produktem zdrowotnym z sosny zwyczajnej jest olejek sosnowy, powstający z igieł i wierzchołków w procesie destylacji z parą wodną. Wykorzystuje się go m.in. w łagodzeniu objawów infekcji dróg oddechowych. Tymczasem równie wartościowe są pędy.
Możesz samodzielnie przygotować z nich syrop, który pomoże Ci przy wielu dolegliwościach zdrowotnych:
ułatwia wykrztuszanie,
wspomaga leczenie nieżytu górnych dróg oddechowych,
działa odkażająco,
działa moczopędnie,
wzmaga pocenie,
uzupełnia niedobory witaminy C,
Syrop z pędów sosny – cenne składniki
Coraz więcej osób sięga po przepis na syrop z pędów sosny. Jego właściwości prozdrowotne to zasługa wielu cennych składników, jakie znaleźć można w tej części drzewa.
Znajdziesz tam przede wszystkim:
olejki eteryczne (zawierające α-pinen i β-pinen i limonen) – działają bakteriobójczo i przeciwgrzybiczo;
żywice – działają antyseptycznie;
związki gorzkie – działają antyoksydacyjne, antynowotworowo, antyalergicznie i przeciwzapalnie; hamują również namnażanie się bakterii i wirusów;
garbniki – łagodzą miejscowe stany zapalne i podrażnienia oraz zwalczają bakterie;
witamina C – wzmacnia odporność, pełni funkcję antyoksydacyjną, chroniąc tym samym organizm przed chorobami wywołanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników; reguluje również ciśnienie krwi i obniża poziom glukozy.
Jak zrobić syrop z pędów sosny?
Syrop z pędów sosny możesz kupić w aptece, sklepie zielarskim lub sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli jednak masz dostęp do drzew sosnowych, rosnących z dala od ruchliwych ulic (a więc wolnych od zanieczyszczeń) możesz przygotować preparat samodzielnie. Wystarczy, że dowiesz się, jak się robi syrop z sosny.
Syrop z pędów sosny – przepis
Do przygotowania domowego syropu na kaszel, chrypkę i wzmocnienie odporności, musisz odpowiednio wcześniej zebrać surowiec. Pamiętaj, że zbiór jest możliwy wyłącznie wiosną. Poza pędami sosny będziesz potrzebować słoika i cukru.
W umytym i wyparzonym szklanym naczyniu układaj na zmianę oczyszczone pędy sosny i grubą warstwę cukru. Po wypełnieniu naczynia poczekaj, aż roślina puści sok. Zwykle następuje to w ciągu od dwóch do trzech tygodni. Następnie wymieszaj zawartość słoika i odstaw na kolejne dwa tygodnie, po których upływie syrop z pędów sosny będzie gotowy do zażywania.
Ponieważ cukier (tak biały, jak i trzcinowy) nie jest zdrowym składnikiem diety, możesz zastąpić go miodem. Syrop z pędów sosny na miodzie będzie znacznie smaczniejszą i korzystniejszą zdrowotnie alternatywą.
Syrop z pędów sosny – dawkowanie
Syrop z pędów sosny możesz przyjmować codziennie. Zalecaną dawką zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci jest jedna łyżeczka po posiłku kilka razy w ciągu dnia.
W razie wątpliwości co do dawkowania – zasięgnij opinii lekarza lub farmaceuty.
Syrop z pędów sosny – jak przechowywać
Przygotowany syrop z pędów sosny przechowuj w szklanym naczyniu. Wstaw je do suchego, chłodnego i ciemnego miejsca. Jeśli nie masz dostępu do piwnicy, możesz włożyć naczynie także do szafki kuchennej. Do przechowywania syropu nie będzie natomiast odpowiednia lodówka, ze względu na panującą w niej dużą wilgotność.
- A. Ożarowski, W. Jaroniewski, Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
- K. Janda, Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, „Pomeranian Journal of Life Sciences” 2015, vol. 64, nr 4, s. 419 – 425.
- J. Bodakowska-Boczniewicz, Z. Garncarek, Znaczenie gorzkich aktywnych biologicznie związków żywności w prewencji chorób, „Nauki Inżynierskie i Technologie” 2016, nr 4 (23), s. 9–25.
- A. C. Rivas da Silva i in., Biological activities of a-pinene and β-pinene enantiomers, „Molecules” 2012, nr 17, s. 6305–6316.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.