Syrop z pigwowca – jakie są jego właściwości zdrowotne?
Przetwory z pigwowca, w tym syrop, cenione są nie tylko za walory smakowe, ale też za właściwości zdrowotne. Wysoka zawartość witamin i mikroelementów korzystnie wpływa na odporność i pracę układu trawiennego. Poznaj wszystkie zalety tych owoców i sprawdź, jak przygotować sok pigwowy.
Sok z owoców pigwowca możesz dodawać do herbaty zamiast cytryny bądź do sałatek, zastępując zakwaszający ocet. Sprawdzi się on również w ciastach i kremach oraz w napojach orzeźwiających i domowych syropach na przeziębienie. Owoce możesz kupić od sadownika lub samemu hodować je w ogrodzie.
Właściwości syropu z pigwowca
Pigwowiec to rodzaj rośliny z rodziny różowatych. Charakteryzuje się pokrojem dużego krzewu lub niewielkiego drzewka o różnobarwnym ubarwieniu liści i aromatycznych żółtych owocach kształtem przypominających malutkie gruszki lub jabłka. Mają one twardy, kwaśny i cierpki miąższ, nie nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Ze względu na walory estetyczne roślina uprawiana jest zwłaszcza w celach ozdobnych, jednak jej owoce, pomimo pozornie nieprzyjemnych właściwości smakowych, nadają się do przygotowania różnorodnych przetworów, w tym konfitur, galaretek i kompotów. Pigwowiec w syropie możesz dodawać do herbaty zamiast cytryny bądź do sałatek w miejsce zakwaszającego octu. Sprawdzi się również w ciastach i kremach oraz w napojach orzeźwiających i domowych syropach na przeziębienie. Owoce pigwowca możesz komponować z innymi produktami spożywczymi i dowolnie przerabiać. Ich kwaskowatość z nutą goryczki urozmaicą każde danie i dostarczą ciekawych doznań smakowych. Owoce pigwowca cenione są jednak nie tylko za walory smakowe i wszechstronne zastosowanie gastronomiczne, ale również za właściwości zdrowotne i dobroczynne działanie na organizm, ponieważ stanowią bogate źródło witamin C, A i PP oraz z grupy B. Zawierają ponadto węglowodany, białka i mikroelementy takie jak magnez, fosfor, wapń, potas, żelazo, miedź i siarkę. W owocach pigwowca znajdziesz także kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, karotenoidy oraz pektynę.
Syrop z pigwowca na przeziębienie i nie tylko
Wysoka zawartość makro- i mikroskładników korzystnie wpływa przede wszystkim na wzmocnienie układu odpornościowego, dlatego, jeśli szukasz sprawdzonego i domowego sposobu na walkę z przeziębieniem lub chcesz uniknąć problemów zdrowotnych tego typu w okresie jesienno-zimowym, zdecyduj się na sok pigwowy. Jak nie przypadły ci do gustu jego walory smakowe, możesz sięgnąć po syrop z dzikiej róży. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop przygotowany z małych, cierpkich jabłuszek może być stosowany także podczas infekcji górnych dróg oddechowych czy na objawy przewiania. Sprawdzi się także w usprawnieniu funkcjonowania układu trawiennego. Syrop z pigwowca podawany do herbaty lub spożywany bezpośrednio sprzyja regeneracji wątroby, przez co dochodzi do usprawnienia procesów detoksykacyjnych i polepszenia ogólnej wydolności narządu. Owoce pigwowca wspierają też wytwarzanie soków trawiennych, dzięki czemu pozwalają złagodzić niestrawność, a także pozbyć się zgagi. Pomagają ponadto obniżyć ciśnienie krwi, regulują poziom glukozy we krwi i zmniejszają ilo ść złego cholesterolu, pobudzają apetyt, wspierają przemianę materii oraz działają lekko przeczyszczająco. Z uwagi na zawartość polifenoli charakteryzujących się wysoką aktywnością przeciwutleniającą, pigwowiec stanowi cenne narzędzie do zwalczania wolnych rodników, czyli cząsteczek przyczyniających się do degeneracji DNA, które odpowiadają m.in. za procesy starzenia się. Syrop pigwowy, podobnie jak syrop z lawendy, działa też kojąco i regenerująco, dlatego, dodając go do kąpieli, stosując w formie miejscowych kompresów lub przyrządzając z niego płukankę, możesz wykorzystywać go do łagodzenia podrażnień i stanów zapalnych skóry, jamy ustnej czy spojówek.
Jak zrobić sok z pigwowca?
Przepis na syrop z pigwowca jest bardzo łatwy. W zależności od twoich preferencji smakowych możesz dodać do podstawowej wersji wiele różnych składników uzupełniających, np. imbir, cynamon, cytrynę czy czosnek, które urozmaicą smak syropu oraz wzbogacą jego właściwości lecznicze. Jednak jeśli wolisz klasyczne rozwiązania, konieczne będą tylko owoce pigwowca, oraz cukier bądź miód do smaku. Przed przystąpieniem do przerabiania surowca, umyj wszystkie owoce i przekrój je na 4 części (nie obieraj ze skórki). Wydrąż pestki i pokrój ćwiartki w plasterki. Układaj je warstwami w dużym słoiku lub szklanym pojemniku z wieczkiem, przy czym każdą warstwę posyp cukrem lub zalej lekko miodem. Jeśli wolisz naturalny smak owoców, nie używaj słodzików. Po wypełnieniu naczynia owocami zamknij wieczko i odstaw w ciepłe miejsce na 4–5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Powstały syrop z pigwowca odcedź z owoców, przelej do mniejszych słoiczków lub szklanych butelek i zapasteryzuj zawartość.
- M. Mieszczakowska-Frąc, Skład polifenolowy owoców pigwy, „Przemysł Spożywczy”, 2017, t. 71, nr 12.
- A. i J. Szweykowscy, Słownik botaniczny, Warszawa 2003.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.