Tofu – wartości odżywcze i prozdrowotne poszczególnych produktów
Tofu to ciekawy zamiennik produktów zwierzęcych. Może stanowić element wielu potraw – zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Jest zdrowe i dostarcza organizmowi wielu składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jakie wartości odżywcze ma tofu?
Tofu cieszy się coraz większą popularnością. Jeśli nigdy go nie próbowałeś, warto, abyś zainteresował się tym produktem. Nie tylko jest smaczny, lecz także pozwoli Ci dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Tofu jest polecane zwłaszcza wtedy, gdy Twoja dieta wyklucza mięso lub wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Zawiera ono bowiem pełnowartościowe białko wegańskie.
Tofu – produkt o szerokim zastosowaniu
Co to jest tofu? Nazwa ta odnosi się do serka, który przygotowuje się na bazie mleka sojowego. Pochodzi on z Azji i ma kilka odmian. Najpopularniejsze są tofu naturalne, wędzone i marynowane. Bez problemu kupisz je w sklepach stacjonarnych oraz internetowych.
Tofu jest niezwykle uniwersalnym produktem. Nie ma intensywnego smaku, co jednak przemawia na jego korzyść. Możesz bowiem doprawić je według własnych preferencji. Z tego względu na jego bazie przygotujesz różnorodne potrawy. Jeśli zastanawiasz się, jak jeść tofu, masz do wyboru szereg możliwości. Ten produkt świetnie sprawdza się m.in. jako dodatek do zup, sosów, smażonych warzyw, a nawet jako składnik deserów. Możesz też z niego przygotować bezmięsne steki lub kotlety. Jeśli więc szukasz zdrowego i pożywnego zamiennika mięsa, postaw na tofu. Wartości odżywcze sojowego serka sprawią, że łatwiej będzie Ci zachować zdrową dietę, bogatą w ważne makroelementy.
Naturalne tofu – wartość odżywcza najpopularniejszej odmiany produktu
Najpopularniejszą odmianą tofu jest tofu naturalne. Wytwarza się je na bazie wody, nasion soi i substancji wiążących, np. chlorku wapnia lub magnezu. Taki sojowy serek jest niskokaloryczny – ma jedynie około 130 kcal w 100 g. Zawiera przy tym 8,51 g tłuszczu i aż 12,29 g białka. To właśnie dlatego tofu nazywane bywa mięsem bez kości. Stanowi bowiem świetną alternatywę dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Jedząc je, możesz doskonale zadbać o odpowiednią podaż białka, nawet jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Oprócz tego naturalne tofu jest bogatym źródłem wapnia – w 100 g jest go aż 216 mg. Zawiera także niewielką ilość soli i węglowodanów.
Pamiętaj, że zawartość składników odżywczych sera sojowego zależy od producenta. Poszczególne produkty różnych firm mogą się pod tym względem delikatnie różnić. Aby upewnić się, jaka jest wartość odżywcza danego tofu, przeczytaj jego etykietę – dzięki temu będziesz kupować bardziej świadomie.
Tofu wędzone – wartości odżywcze
Produktem o bardziej intensywnym smaku jest serek wędzony. Konserwuje się go w dymie z drewna bukowego. Jeśli chodzi o wędzone tofu, wartości odżywcze czasami nieco różnią się od tych w naturalnym produkcie. Przykładowo 100 g serka może mieć wartość energetyczną 118 kcal i dostarczać 11,4 g białka, 7,8 g tłuszczu oraz 221 mg wapnia. Tofu wędzone ma też zazwyczaj nieco więcej soli.
Marynowane tofu – składniki odżywcze
Kolejną odmianą jest marynowane tofu. Właściwości odżywcze i kaloryczność tego produktu mogą być delikatnie zmienione poprzez zastosowanie marynaty. Najczęściej składa się na nią woda z dodatkiem sosu sojowego, oleju rzepakowego, a także mieszanki przypraw. Przykładowo 100 g serka tego typu może dostarczyć 139 kcal, a także 13,6 g białka, 8,8 g tłuszczu i 220 mg wapnia.
Tofu – właściwości odżywcze i prozdrowotne
Ze względu na zawartość cennych wartości odżywczych tofu stanowi dobre uzupełnienie diety. Jego jedzenie może też przynieść wiele dodatkowych korzyści dla Twojego zdrowia. Serek zawiera bowiem fitoestrogeny, czyli izoflawony sojowe, które działają podobnie jak żeńskie hormony płciowe – estrogeny. Te związki organiczne znajdujące się w soi mają wiele korzystnych dla organizmu właściwości. Przede wszystkim pozwalają na zmniejszenie przykrych dolegliwości związanych z menopauzą. Oprócz tego mogą hamować rozwój raka piersi i prostaty. Według badań nowotwory te często mają związek z nawykami żywieniowymi. W krajach azjatyckich, w których spożywa się dużo soi, m.in. w postaci tofu, diagnozuje się je rzadziej niż, chociażby, w Europie.
Niektórzy badacze uważają, że izoflawony pomagają w leczeniu cukrzycy typu 2. Choć nie jest to do końca potwierdzone, tofu na pewno stanowi dobry element zdrowej diety. Możesz go więc jeść nawet wtedy, gdy jesteś diabetykiem. Ma ono bowiem niski indeks glikemiczny – jego wartość wynosi około 15. Oprócz tego fitoestrogeny, które znajdują się w tofu, mogą pomóc Ci w obniżeniu ciśnienia i „złego” cholesterolu LDL.
Jak widzisz, tofu jest bardzo pożywne i zdrowe, dlatego warto, abyś włączył je do swojej diety. Nie musisz się przy tym obawiać, że jego spożywanie zaburzy Twoją gospodarkę hormonalną. Z drugiej strony nie każdy powinien jeść tofu. Produkty na bazie soi mogą mieć bowiem właściwości alergenne. Jeśli więc masz na nie uczulenie, zrezygnuj z jedzenia serka. Pamiętaj też, że nadmierne spożywanie tofu może źle oddziaływać na tarczycę. Zachowaj więc umiar.
- M. Wilk, Soja źródłem cennych składników odżywczych, „Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2017, 24, 2. s. 111.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.