Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Truskawki – składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne

Agnieszka Falborska04.10.2021Aktualizacja: 28.09.2022

Truskawki to niskokaloryczne owoce, które są źródłem witaminy C, pewnych ilości błonnika oraz cennych polifenoli. Koniecznie sprawdź, na co mają one pozytywny wpływ. Poznaj również ciekawostki dotyczące truskawek.


truskawki-jakie-maja-wlasciwosci-zdrowotne-co-zawieraja
pexels.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
jaki-kefir-jest-najzdrowszy-i-kiedy-powinno-sie-go-pic
Odżywianie
1 min.
Czy kefir jest zdrowy? W jaki sposób należy go pić?
25.05.2022
Spis treści
  1. Co zawierają truskawki?
  2. Truskawki – właściwości i zastosowanie
  3. Ciekawostki o truskawkach

Co zawierają truskawki?

Znane współcześnie truskawki powstały z krzyżówki dwóch odmian poziomek – chilijskiej oraz wirginijskiej – i są najczęściej uprawianymi owocami jagodowymi. Są lubiane przez wiele osób i bardzo chętnie spożywane w sezonie letnim. Ich wartość energetyczna jest niska, ponieważ 100 gramów owoców dostarcza około 32 kalorii.

Co zawierają truskawki? Przede wszystkim dostarczają organizmowi składników bioaktywnych w postaci polifenoli, a także witaminy C. Są źródłem łatwoprzyswajalnych węglowodanów w postaci glukozy oraz fruktozy, które odpowiadają za ich słodki smak. W owocach znajdziesz pewne ilości sodu, potasu, wapnia i fosforu. Dostarczają one również błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę układu pokarmowego i ułatwia wypróżnianie. Właściwości truskawek, o których przeczytasz w kolejnych akapitach, są mocno związane ze wspomnianymi już polifenolami – wśród nich sporo jest antocyjanów, i to one nadają owocom barwę. Truskawki zapewniają też pewną ilość m.in. biotyny i kwasu foliowego. Sto gramów owoców realizuje ponad 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. W truskawkach zawarte są także kwasy organiczne, przede wszystkim cytrynowy oraz jabłkowy.

Omawiane owoce są chętnie spożywane nie tylko świeże, ale także w postaci mrożonek, soków, dżemów, marmolad, galaretek czy sorbetów. W sezonie warto wykonać domowe przetwory, a część truskawek zamrozić, by cieszyć się ich smakiem również zimą.

Truskawki – właściwości i zastosowanie

To, jakie truskawki wykazują właściwości, wynika z zawartych w nich składników odżywczych i substancji aktywnych. Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest przeciwutleniaczem – ma pozytywny wpływ na cholesterol. Właściwości zdrowotne owoców są związane także z obecnością kwasu elagowego. On również należy do antyoksydantów i wspiera układ odpornościowy.

Truskawki działają pozytywnie na układ krwionośny dzięki obecności flawonoidów, takich jak antocyjany, katechiny, kwercetyna i kempferol. Korzystnie na organizm działają nie tylko owoce, ale także liście truskawki. Właściwości lecznicze tego surowca są wykorzystywane w przypadku kamicy nerkowej (można wykonać z nich odwar). Czy truskawki są moczopędne? Jak już wspomnieliśmy, zawierają one flawonoidy, a są to związki o charakterze moczopędnym. Do tego owoce składają się w dużej mierze z wody. W związku z powyższym można uznać je za moczopędne.

Truskawki mogą być jedzone przez kobiety ciężarne. Stają się wówczas sprzymierzeńcem gospodarki żelazowej – zawarta w nich witamina C wspomaga wchłanianie tego pierwiastka. Jako owoce bogate w tę antyoksydacyjną witaminę odgrywają też istotną rolę w jadłospisie mężczyzn, którzy chcą dbać o sprawność seksualną. Uważane są za afrodyzjak i często łączone z innym produktem o takim charakterze, czyli z czekoladą.

Ciekawostki o truskawkach

Truskawki pojawiły się w sklepach około 1830 roku w Londynie. Wcześniej uznawano je za produkt dla osób zamożnych, co wynikało z bardzo wysokiej ceny. Uprawiane są głównie w klimacie umiarkowanym i można je wyhodować nawet na własnym balkonie. Polska jest trzecim co do wielkości producentem truskawek w Unii Europejskiej – przed nami są tylko Niemcy i Hiszpania. Owoce trafiające na rynek przypisywane są do poszczególnych klas. „Ekstra” opisuje duże owoce o najwyższej jakości. Klasa I to truskawki dobrej jakości, które mają drobne wady kształtu, natomiast owoce o średniej jakości i gorszym smaku włączane są do II klasy.

Z właściwości truskawek korzysta się w kosmetyce. Ze względu na działanie antyoksydacyjne oraz rozjaśniające są one składnikami kremów czy maseczek. Ten efekt głównie wynika z aktywności kwasu cytrynowego, który zawierają truskawki. Ich właściwości odżywcze mogą być wykorzystywane m.in. w przypadku problemów z suchą skórą na twarzy. W połączeniu z miodem czy jogurtem przygotujesz z nich domową maseczkę.

Źródła
  1. A. Banaś i wsp., Wartości odżywcze i wykorzystanie w żywieniu owoców truskawki i wiśni, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2016, nr 3, s. 158–162.
  2. M. Majewska i wsp. Flawonoidy w profilaktyce i terapii, „Terapia i Leki” 2009, t. 65, nr 5, s. 370–377.
Author Agnieszka Falborska picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.