Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Wanilia – jej właściwości i praktyczne sposoby, jak jej używać

Kalina Szmit28.10.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Wanilia nie tylko wzbogaca smak deserów, lecz także pomoże ci odprężyć się po ciężkim dniu i podkręcić atmosferę w sypialni. Sprawdź, jak możesz wykorzystać wanilię na co dzień.


wanilia-jakie-ma-wlasciwosci-jak-jej-uzywac
pixabay.com

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Jak rośnie wanilia?
  2. Cukier wanilinowy
  3. Smak prawdziwej wanilii
  4. Właściwości wanilii
  5. Na poprawę samopoczucia
  6. Skuteczny afrodyzjak
  7. Delikatność i słodycz
  8. Wanilia w kuchni
  9. Przepis na budyń z prawdziwą wanilią

Jak rośnie wanilia?

Czarne podłużne laski wanilii to nic innego, jak owoce wanilii płaskolistnej (Vanilla planifolia) – pnącza z rodziny storczykowatych (Orchidaceae). Wanilia oryginalnie pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nadal jest uprawiana głównie w tym rejonie, choć została sprowadzona również do innych krajów leżących w klimacie tropikalnym, np. Indonezji, Madagaskaru czy Sri Lanki.

Wanilia zawiera ok. 1–3% waniliny – aldehydu charakteryzującego się specyficznym ostrym zapachem. To właśnie woń waniliny kojarzy nam się ze słodkim waniliowym aromatem ciasteczek, lodów i kremów. Wanilia zawdzięcza swój bukiet zapachowy również dodatkowi wielu alkoholi i estrów aromatycznych. Ale czy w cukrze wanilinowym znajduje się prawdziwa wanilia?

Cukier wanilinowy

Wanilina, którą znajdziemy w cukrze wanilinowym i aromatach wanilinowych, zawiera zazwyczaj syntetyczną wanilinę, która ma taką samą budowę, jak jej naturalny odpowiednik (aldehyd 4-hydroksy, 3-metoksy benzoesowy), lub etylowanilinę. Przyczyną takiego działania są ogromne różnice w kosztach – kilogram sztucznej waniliny to wartość 12–15 USD (ok. 50 zł), podczas gdy tej pozyskanej z naturalnej wanilii ok. 4000 USD (14750 zł). Etylowanilina to syntetyczna substancja mająca czterokrotnie bardziej intensywny smak niż wanilina, co czyni ją nader atrakcyjną pod względem ekonomicznym.

Smak prawdziwej wanilii

Producenci, którzy używają w swoich produktach prawdziwej wanilii, zazwyczaj informują o tym konsumenta na opakowaniu (w końcu słono za wanilię płacą!). Jeśli zależy ci na głębokim smaku wanilii (np. do budyniu, kremu lub lodów), najlepiej kupić laskę wanilii, przeciąć wzdłuż i dodać do deseru wyjęte ze środka czarne ziarenka. Jeśli gotujesz potrawę, dodaj pozostałą laskę do garnka i wyjmij ją po zakończeniu gotowania. Wtedy laska również odda swój aromat.

Właściwości wanilii

Na poprawę samopoczucia

Wanilia ma działanie odstresowujące, poprawia samopoczucie, łagodzi lęk, niweluje zmęczenie i poczucie zniechęcenia. Mieszkańcy Ameryki Środkowej używali wanilii w celach leczniczych na długo zanim została sprowadzona do innych krajów. Wanilia jest również dobrym środkiem na pobudzenie apetytu i poprawę trawienia. Świetnie komponuje się z mlekiem lub alkoholem, będzie zatem dobrym dodatkiem do domowych nalewek. Możesz też dodać odrobinę wanilii do mleka z miodem do picia przed snem w celu lepszego odprężenia.

Skuteczny afrodyzjak

Wanilia nie tylko poprawia samopoczucie, lecz także jest znanym od wieków afrodyzjakiem pochodzenia roślinnego. Wspomaga krążenie krwi, podnosi libido oraz ma działanie stymulujące i nasilające erekcję. To wszystko z powodu fitoferomonów – substancji zapachowych, które pozytywnie wpływają na aktywność seksualną. Możesz przygotować waniliowy olejek do masażu, który wykorzystasz podczas gry wstępnej. W tym celu zmieszaj dwie łyżki oleju bazowego, np. kokosowego, migdałowego, sezamowego (odpowiedni będzie również kuchenny rafinowany olej słonecznikowy) z pięcioma kroplami olejku waniliowego. Innym sposobem jest zapalenie świeczki zapachowej – pod wpływem ciepła aromat będzie stopniowo się uwalniał.

Delikatność i słodycz

Zmielona laska wanilii bywa ciekawym dodatkiem w herbatkach ziołowo-owocowych. Nie tylko ma za zadanie podkreślić smak i zapach naparu, ale okazuje się, że wykazuje też właściwości słodzące.Wanilia jest bardzo delikatną przyprawą. Ze względu na jej niedrażniące właściwości można doprawiać nią potrawy w dietach lekkostrawnych i papkowatych. Sprawdzi się także przy problemach z wątrobą.

Wanilia w kuchni

Wanilia jest przede wszystkim idealnym składnikiem deserów. Domowe lody, krem w wersji solo lub do tortu, prawdziwy budyń ze skrobi ziemniaczanej z dodatkiem żółtek i masła, panna cotta, waniliowy kajmak do naleśników… Pomysłów jest nieskończenie wiele. Jeśli jeszcze nie próbowałeś prawdziwej wanilii, czas odkryć nowy wymiar smaku. Łyżki w dłoń i do dzieła!

Przepis na budyń z prawdziwą wanilią

  • 3 szklanki mleka

  • 3 żółtka

  • laska wanilii

  • 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej (45–50 g)

  • łyżka prawdziwego masła

  • 4 łyżki cukru

  1. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i wyjmij z niej ziarenka. Włóż do granka ziarenka, laskę wanilii, masło i dwie szklanki mleka i zagotuj.

  2. W misce umieść skrobię, cukier, żółtka i pozostałe mleko. Wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj na gładką masę.

  3. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wyjmij laskę wanilii. Zdejmij garnek z palnika i cały czas mieszając, dolewaj powoli masę z miski. Gdy wszystko się połączy, umieść z powrotem garnek na palniku i cały czas mieszaj. Zagotuj.

  4. Przelej budyń do salaterek.

Smacznego!

Źródła
  1. A. Adamczak i in., Skład herbatek owocowych dostępnych na polskim rynku artykułów spożywczych, „Postępy Fitoterapii” 4/2015, s. 216–222.
  2. R. Balwierz i in., Afrodyzjaki w tradycyjnej kuchni śląskiej. Zapomniana legenda?, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2016, t. XLIX, nr 4, s. 809.
  3. W. Kudełka, A. Kosowska, Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie” 2008, nr 781, s. 83–111.
  4. A. Orkusz, L. Bogacz-Radomska, Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka, „Nauki inżynierskie i technologie” 2017, t. 4, s. 55–65.
  5. A. Jedlińska, Właściwości fizyczne waniliowych aromatów proszkowych o zróżnicowanym składzie chemicznym części aromatycznej, „Nauki inżynierskie i technologie” 2013, t. 9, s. 53–66.
  6. Medycyna dawna i współczesna Dr Henryk Różański, Wanilia a samopoczucie (Vanilla), https://rozanski.li/291/wanilia-a-samopoczucie-vanilla-3/, dostęp: 21.05.2021.
  7. K. Kmieć, Rośliny przyprawowe – rośliny lecznicze jako motyw ekslibrisu, „Analecta” 2004, t. XIII, s. 221–239.

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
ocet-winogronowy-wlasciwosci-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Ocet winogronowy - właściwości, zastosowanie
24.01.2022
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.