Właściwości i zastosowanie octu jabłkowego
Ocet jabłkowy to jeden z najczęściej stosowanych octów w polskich kuchniach. Jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Pomoże przy niestrawności, obniży cholesterol, a nawet złagodzi przeziębienie. Zobacz, jak jeszcze wykorzystasz ocet jabłkowy.
Czym jest i jakie właściwości ma ocet jabłkowy?
Ocet z jabłek powstaje jako efekt procesu fermentacji jabłek przy pomocy bakterii. Poza jego doskonałym smakiem i aromatem, znane są właściwości zdrowotne octu jabłkowego:
działa antybakteryjnie i antygrzybiczo,
przyśpiesza metabolizm,
reguluje przemianę materii,
obniża cholesterol,
działa przeciwbólowo,
reguluje poziom insuliny we krwi,
działa przeciwzapalnie.
Mnogość zastosowań octu jabłkowego sprawia, że stanowi on doskonałą alternatywę dla wielu produktów medycznych. Ocet jabłkowy przyspiesza leczenie grzybicy paznokci. Wystarczy moczyć nogi w roztworze octu i wody w proporcji pół na pół. Taka kąpiel łagodzi też obrzęki i usprawnia przepływ krwi. Picie octu natomiast redukuje poziom cholesterolu, co zapobiega miażdżycy. Zaletą octu jabłkowego jest to, że możesz przyrządzić go samodzielnie w domowym zaciszu. Wystarczą jabłka, woda, cukier i odrobina cierpliwości. Usuń z jabłek gniazda nasienne i pokrój owoce na drobne kawałki bądź rozdrobnij blenderem. Jabłka umieścić w szklanym naczyniu i zalej przegotowaną, ostudzoną i posłodzoną wodą. Jeśli jabłka są słodkie, wystarczy łyżka cukru na litr wody. Jeśli są kwaśne, dodaj trzy łyżki. Słój przykryj czystą szmatką i owiń gumką recepturką, aby muszki owocówki nie dostały się do środka. Tak przygotowany roztwór trzymaj w zacienionym, ciepłym miejscu, np. na parapecie. Po trzech tygodniach, gdy zacznie już pachnieć octem, przelej go przez sito do butelek.
Ocet jabłkowy na odchudzanie
Ocet jabłkowy jest jednym z najbardziej esencjonalnych i smacznych rodzajów octu. Jest także bardzo zdrowy. Podczas procesu fermentacji tworzą się specjalne związki, które powodują rozwój enzymów trawiennych. Dzięki nim spożywane posiłki są trawione szybciej, przemiana materii przyspiesza, reguluje się metabolizm. To wszystko sprawia, że ocet jest sprzymierzeńcem osób walczących z nadprogramowymi kilogramami. Dzięki wysokiej zawartości pektyn ocet jabłkowy zapewnia uczucie sytości, sprawiając, że nie czujesz głodu i nie podjadasz niezdrowych przekąsek. Ocet działa także detoksykująco. Dzięki niemu pozbędziesz się z organizmu zanieczyszczeń i oczyścisz jelita ze szkodliwych złogów. Picie octu obniża cholesterol. Dzięki niemu nie odkłada się w naczyniach krwionośnych i nie blokuje ich. Zmniejsza to ryzyko zachorowania na miażdżycę w przyszłości. Pamiętaj jednak, że choć warto pić ocet jabłkowy, właściwości i działanie tego specyfiku nie sprawią automatycznie, iż Twoja waga „poleci w dół”. Aby uzyskać piękną i zdrową sylwetkę, konieczna jest zbilansowana dieta i regularne ćwiczenia fizyczne. Ocet może być jedynie zdrowym dodatkiem w walce z nadwagą.
Ocet jabłkowy: właściwości lecznicze
Ocet jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jego prozdrowotne zalety znały już nasze prababcie. Ocet jabłkowy jest źródłem:
witamin, m.in. C, B1, B2, B6,
minerałów,
antyutleniaczy,
pektyn,
biotyny,
enzymów trawiennych.
Dzięki temu stanowi skuteczne wsparcie w leczeniu wielu dolegliwości. Jeśli cierpisz na niestrawność, już jedna łyżka octu jabłkowego przed posiłkiem może pomóc Ci pozbyć się objawów. Unikniesz dzięki temu wzdęć, uczucia ciężkości w żołądku i krępujących gazów. Regularne picie octu jabłkowego wzmocni Twoją odporność. Dzieje się tak, ponieważ zawiera witaminy i minerały, dzięki którym łatwiej zwalczysz infekcje. Ponadto działa przeciwzapalnie i odkażająco. Z tego powodu doskonale sprawdzi się w przypadku urazów i stłuczeń. Okład z octu uśmierzy ból, zredukuje obrzęk i zapobiegnie powstaniu siniaka.Picie octu poleca się także osobom cierpiącym z powodu zapalenia stawów. Po kilku tygodniach kuracji octowej może nastąpić wyraźna poprawa i złagodzenie bólu. Ocet jabłkowy warto pić ponadto, jeśli chorujesz na cukrzycę. Reguluje on bowiem poziom insuliny i wchłanianie cukrów we krwi.Jak widzisz, ocet ma wiele dobroczynnych zastosowań. Pamiętaj jednak, że, jak każdy produkt fermentacji octowej, pity w zbyt dużych ilościach może podrażniać układ pokarmowy. Nie powinny pić go także osoby cierpiące na przewlekłe choroby żołądka oraz nawracającą zgagę.
Zalety octu jabłkowego
Ocet jabłkowy znajdziesz na półce właściwie w każdym sklepie. Można wykorzystać go na wiele sposobów. Sprawdzi się zarówno w kuchni jako przyprawa, jak i w gospodarstwie domowym jako skuteczny środek czyszczący i zmiękczający tkaniny. Znane są również wspomniane wyżej właściwości lecznicze octu jabłkowego. Jest łagodniejszy niż spirytusowy, dzięki czemu możesz pić łyżeczkę przed każdym posiłkiem, aby zredukować nieprzyjemne objawy niestrawności.Właściwości octu jabłkowego sprawiają, że może go stosować niemal każdy. Poleca się go zwłaszcza kobietom w ciąży. Może bowiem z powodzeniem zastąpić wiele leków, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Z tego samego względu właściwości picia octu jabłkowego przydadzą się seniorom. Ocet pomoże zwalczyć przeziębienie, obniży cholesterol, ustabilizuje poziom cukru we krwi. Do tego wspiera leczenie grzybicy paznokci, przynosi ulgę w bólu głowy i wzmacnia odporność. Warto więc, w trosce o zdrowie własne i swojej rodziny, włączyć ocet do codziennej diety i mieć go zawsze na półce.
- J.H. Angerstein, E.M. Agnerstein, Ocet dla zdrowia i urody, Klub dla Ciebie 2016.
- C. Orey, Uzdrawiająca moc octu. Sekrety octu jabłkowego, balsamicznego oraz wszystkich innych, Vital 2013.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.