account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieZdrowe przepisy 2 min.

Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi

Żaneta Michalak19.05.2021Aktualizacja: 07.10.2023

Przejedzenie i ból żołądka to niestety często przytrafiające się przypadłości. Czasem kończą się one nawet poważniejszymi problemami. W powrocie do pełni formy układu pokarmowego najbardziej pomocne jest przejście na lekkostrawną dietę, której ważnym elementem są zupy. W polskiej kuchni występuje wiele dań, które są pożywne, zdrowe i nadają się do podawania osobom cierpiącym na problemy z żołądkiem. Jakie zupy są lekkostrawne?


zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
pexels.com

Polecane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
brazowy-ryz-jak-go-gotowac-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Brązowy ryz - jak go gotować? Właściwości
24.01.2022
przepisy-na-zdrowe-dania-z-kasza-gryczana
Odżywianie
3 min.
Przepisy na zdrowe dania z kaszą gryczaną
24.01.2022
platki-zytnie-przepis-na-zdrowe-sniadania
Odżywianie
1 min.
Płatki żytnie – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
27.05.2022
Spis treści
  1. Kto powinien jeść lekkostrawne zupy?
  2. Zupy lekkostrawne – przepisy
  3. Zupa jarzynowa
  4. Krupnik z kaszą jaglaną
  5. Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Kto powinien jeść lekkostrawne zupy?

Życie w pośpiechu, spożywanie wielu produktów przetworzonych, niezdrowa dieta oparta o ciężkostrawne posiłki – wszystko to sprzyja powstawaniu nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. W związku z tym lekkie dania poleca się każdemu, ponieważ są one po prostu dobre dla zdrowia. Przede wszystkim lekkostrawne zupy powinny spożywać osoby, które przeszły zabiegi operacyjne i których organizmy są mocno osłabione. Jeśli zastanawiasz się na przykład, jaka dieta po kolonoskopii lub operacji w układzie pokarmowym będzie najlepsza – odpowiadamy: lekkostrawna! Odpowiednio przygotowana zupa zapewnia podaż makroskładników i jest na tyle delikatna, by wrażliwy układ trawienny z łatwością ją przyjął.

Nie tylko osoby po zabiegach operacyjnych powinny spożywać lekkostrawne potrawy. Posiłki, takie jak lekka kolacja czy lekki obiad, zalecane są ponadto osobom cierpiącym z powodu chorób żołądka i jelit, a także z problemami trawiennymi. Wszelkiego rodzaju zupy lekkostrawne i inne nieobciążające układu pokarmowe posiłki poleca się ponadto osobom, które chcą zredukować masę ciała bądź odciążyć przewód pokarmowy. Jakie cechy powinna mieć lekkostrawna zupa? Musi ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale jednocześnie nie może przysparzać problemów trawiennych.

  • Chcesz zmienić nawyki żywieniowe, ale wydaje Ci się, że to bardzo trudne? Obejrzyj wideo

Źródło filmu: youtube.com

Zupy lekkostrawne – przepisy

Przepisy na dietetyczne zupy lekkostrawne są bardzo rozmaite – od całkiem nowych dań po unowocześnione, lżejsze wersje klasycznych obiadów. Oto kilka najciekawszych propozycji!

Zupa jarzynowa

Zupy warzywne cieszą się szczególnie dużą popularnością ze względu na swoją delikatność. Jedną z nich jest lekkostrawna zupa jarzynowa. Składniki:

  • pietruszka,

  • marchewka,

  • łodyga selera naciowego,

  • cebula,

  • mały kawałek pora,

  • litr rosołu (mięsnego bulionu),

  • mały pęczek naciowej pietruszki,

  • łyżka masła klarowanego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Gotowanie zupy jarzynowej zaczyna się od pokrojenia w kostkę albo zapałkę marchewki oraz pietruszki. Następnie obiera się cebulę i kroi ją w drobną kostkę. Por po przekrojeniu na pół należy pokroić w półksiężyce, podobnie jak seler naciowy. Pietruszkę naciową powinno się zaś po prostu pokroić najdrobniej, jak to możliwe.

Masło klarowane rozgrzewa się w garnku, do którego wrzuca się cebulę i por, podlewa wodą i dusi przez maksymalnie 3 minuty. Po tym czasie dodaje się do nich marchewkę, pietruszkę korzeniową oraz seler. Całość dusi się przez nie więcej niż 4 minuty, po czym zalewa rosołem i gotuje na małym ogniu przez mniej więcej kwadrans. Następnie danie doprawia się solą i pieprzem, a po wylaniu na talerz posypuje zieloną pietruszką. Zamiast duszenia warzyw na maśle można oczywiście wykorzystać delikatniejszą technikę przygotowywania, czyli gotowanie na parze.

Krupnik z kaszą jaglaną

Lekkostrawna zupa na problemy żołądkowe to chociażby delikatny krupnik, który nie obciąża żołądka. Składniki:

  • woreczek kaszy jaglanej ugotowanej na sypko,

  • 3 marchewki,

  • 2 pietruszki,

  • połowa selera,

  • 1,5 l bulionu warzywnego,

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

  • liść laurowy,

  • 2 ziarenka ziela angielskiego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

Seler, marchewkę i pietruszkę należy umyć, obrać i pokroić w kostkę. Po pokrojeniu warzywa wrzuca się do garnka i zalewa je bulionem, po czym doprowadza do wrzenia. Cebulę się obiera i już po zagotowaniu dorzuca ją do zupy wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Wywar gotuje się na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym czasie do zupy dodaje się ugotowaną kaszę, przyprawia pieprzem i solą, a na końcu posypuje natką pietruszki. Można do zupy dodać również kilka łyżek śmietany na koniec gotowania, ale nie wolno przesadzić z jej ilością, jeśli krupnik ma być lekkostrawny.

Lekkostrawna zupa krem z cukinii

Lekkostrawne zupy krem można przygotowywać z wielu warzyw, a jednym z nich jest cukinia. Do jej przyrządzenia potrzebne są:

  • litr rosołu,

  • cukinia ważąca około 250 g,

  • 2 ząbki czosnku,

  • cebula,

  • ziemniak (najlepiej duży),

  • 2 łyżki masła klarowanego,

  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności powinno się umyć cukinię, obrać ją i odciąć obie końcówki. Pozostałą część warzywa kroi się w kostkę, jednak jeśli cukinia jest sporych rozmiarów i znajduje się w niej dużo pestek, wówczas usuwa się je i kroi wyłącznie twardy miąższ. Cebulę i czosnek również trzeba obrać, po czym pokroić w cienkie plastry. W garnku w tym czasie można rozpuścić masło, po czym wrzucić do niego cebulę i czosnek, smażyć je przez mniej więcej 2 minuty.

Następnie dodaje się pokrojoną cukinię i zalewa całość rosołem po następnych 2 minutach. W tym czasie można obrać, opłukać i pokroić w kostkę ziemniaka, po czym dodać go do zupy. Całość gotuje się pod przykryciem około pół godziny, miksuje blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawia się wedle uznania, a jeśli zupa jest za gęsta, można dolać do niej trochę rosołu. Taka lekkostrawna zupa krem jest w równym stopniu zdrowa i pyszna.

Źródła
  1. Vanhauwaert E. i wsp.: Low-residue and low-fiber diets in gastrointestinal disease management. Adv Nutr. 2015, 6(6):820-827.
  2. Woolner, J.T. i wsp.: Clinical audit of the effects of low‐fibre diet on irritable bowel syndrome. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2000, 13: 249-253.
Author Żaneta Michalak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

zoltko-co-zawiera-ile-wazy-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Żółtko kurze – co warto o nim wiedzieć?
19.05.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
uczucie-glodu-po-jedzeniu-jakie-sa-przyczyny
Odżywianie
1 min.
Uczucie głodu po jedzeniu - jakie są przyczyny?
28.10.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
Popularne w kategorii Odżywianie
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.