Suszona żurawina – wartości odżywcze i zastosowania kulinarne
Suszone owoce, podobnie jak te świeże, mogą być elementem zdrowej diety. Jakie składniki kryje w sobie suszona żurawina i na co zwrócić uwagę podczas jej kupowania? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w przygotowanym tekście.
Żurawina – pochodzenie, wartości odżywcze
Żurawina należy do roślin wieloletnich i jest dość powszechna na torfowiskach zarówno w Europie, jak i Stanach Zjednoczonych czy Kanadzie. Jej czerwone i lekko cierpkie owoce często używano w słowiańskiej medycynie ludowej. Wykorzystywane były przy przeziębieniach, anginie, problemach żołądkowo-jelitowych. Soku żurawinowego używały rdzenne plemiona Indian Ameryki Północnej do przemywania ran. Niegdyś nazywano ją „cytryną dla ubogich”, głównie ze względu na kwaśny smak. Ile kalorii ma suszona żurawina? Jej sposób produkcji i ewentualne dodatki będą wpływać na kaloryczność, jednak jest to trochę ponad 300 kcal /100 g produktu. Dostarcza ona głównie węglowodanów, w tym sporej ilości cukrów prostych. Żurawina suszona bez cukru będzie miała ich zwykle mniej.
Suszona żurawina – na czym polega proces suszenia?
Suszenie jest jedną z najstarszych i najważniejszych metod zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Przedłuża jej trwałość poprzez zmniejszenie ilości wody, a to prowadzi do zahamowania procesów mikrobiologicznych, biochemicznych i fizykochemicznych. Suszenie owoców i warzyw odbywa się przeważnie w zakresie 40–70 stopni Celsjusza, a czas trwania procesu w przypadku owoców może wynosić nawet 24 h. Ze względu na to, że w trakcie suszenia wykorzystywana jest stosunkowo wysoka temperatura, obniża się zawartość niektórych składników bioaktywnych w produkcie. Przykładowo niska stabilność termiczna witaminy C będzie powodowała, że w żurawinie, która przeszła suszenie, znajdziesz jej mniej niż w świeżym produkcie.
Żurawina suszona – na co pomaga, jakie są jej właściwości?
Suszona żurawina jest źródłem polifenoli, które wykazują działanie kardioprotekcyjne (chronią układ sercowo-naczyniowy), mają wpływ na gospodarkę lipidową, działają przeciwzapalnie oraz antyutleniająco. Ilość tych polifenoli może różnić się w zależności od tego, jakiego gatunku jest to żurawina, w jakim klimacie była uprawiana, a także od procesu suszenia. Znajdziesz w nich również antocyjany, które odpowiadają za charakterystyczny kolor żurawiny i działają pozytywnie m.in. na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Są w niej pewne ilości kwercetyny – związku uznawanego za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. W suszonej żurawinie znajdziesz go jednak mniej więcej trzykrotnie mniej niż w świeżej.
Wiele osób kojarzy żurawinę z jej działania w kontekście zapobiegania zakażeń dróg moczowych. W literaturze najczęściej pojawiają się dane dotyczące soku żurawinowego, a także preparatów z ekstraktu lub w formie zagęszczonego soku. Same osoby borykające się z problemami zakażeń zaś chętnie wybierają właśnie żurawinę w formie suszonej. Za sprawą sporej ilości błonnika pokarmowego może być również produktem wspomagającym walkę z zaparciami. Dla niektórych osób spożywanie owoców suszonych jest drogą do ograniczenia słodyczy i lepszym wyborem żywieniowym. Ze względu na stosunkowo dużą gęstość energetyczną (sporo energii w małej objętości) będzie wspomagać zwiększanie ilości spożywanych kalorii i tym samym masy ciała u osób, którym trudno jest uzyskać nadwyżkę energii przez problem z przejadaniem większych porcji.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurawiny?
Smak świeżej żurawiny jest raczej kwaskowaty i cierpki. Ona sama jednak na różnych etapach produkcji może zostać wzbogacona o dodatkowe substancje, które mają podnosić jej walory smakowe lub sprawić, że stanie się konserwantem. Suszona żurawina dostępna na półkach sklepowych najczęściej zawiera cukier i olej. Kupisz także alternatywy w postaci suszonej żurawiny bez cukru, w której dla uzyskania słodyczy dodawany jest sok jabłkowy. A czy jest możliwość kupienia żurawiny suszonej bez cukru i oleju? Poszukaj wśród produktów oferowanych przez producentów żywności ekologicznej. To najczęściej tam znajdziesz żurawinę bez cukru. Należy jednak mieć na uwadze, że żurawina suszona niesłodzona jest kilkukrotnie droższa.
Jak jeść suszoną żurawinę?
Żurawina suszona cięta sprawdzi się jako dodatek do owsianek, jaglanek, jogurtów czy deserów. Zrobisz z niej sos, który wykorzystasz do mięs, ale także naleśników czy pankejków. Żurawina może ponadto wejść w skład różnego typu farszów czy być elementem pasztetów (również wegetariańskich). Uzupełni też sałatki, np. z grillowanym oscypkiem czy serem halloumi. Dodając ją do naparu herbacianego, stworzysz aromatyczny napój. Wykorzystasz ją także do zrobienia domowego kisielu.
- A. Stobnicka i wsp., Możliwości wykorzystania właściwości żurawiny (Oxycoccus) we współczesnej medycynie, „Borgis – Postępy Fitoterapii” 2010, nr 3, s. 170–175.
- K. Kulczyński i wsp., Quercetin – a flavonoid with a high health–promoting potential 2016, „Nauka Przyroda Technologie” 2016, t. 10, zeszyt 3, s. 1–14.
- P. Grzegory i wsp., Suszenie surowców roślinnych wybranymi sposobami, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego” 2013, t. 1, s 92–95.
- B. Drużyńska i wsp., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2016, nr 3, s. 272–275.
- A. Karmańska i wsp., Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających żurawinę, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2016, t. XLIX, nr 3, s. 501–505.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.