Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Co to jest aspartam? Czy może być on szkodliwy?

Sylwia Brodniewska 24.01.2022Aktualizacja: 29.09.2022

Aspartam coraz częściej jest dodawany do potraw w celu uzyskania słodkiego smaku. Może zastąpić zwykły cukier, ponieważ prawie nie zawiera kalorii, dzięki czemu jest mniej kaloryczny. Aspartam mogą spożywać osoby będące na diecie, cukrzycy, a także ci, którzy szukają zamiennika białego cukru. To jeden z bardziej przebadanych dodatków do żywności, dlatego spożywanie go w dozwolonych ilościach jest bezpieczne i zdrowe dla większości z nas.


aspartam-e951-co-to-jest-czy-jest-szkodliwy
unsplash

Polecane

ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
sok-z-imbiru-jakie-ma-dzialanie-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak zrobić sok z imbiru i kiedy warto go stosować?
19.05.2021
ile-imbiru-dziennie-mozna-spozyc-co-warto-wiedziec
Odżywianie
2 min.
Imbir – jaka ilość jest bezpieczna dla zdrowia? Jak go spożywać?
19.05.2021
Spis treści
  1. Co to jest aspartam?
  2. Gdzie występuje aspartam?
  3. Czy aspartam jest szkodliwy?
  4. Czy aspartam mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę?

Co to jest aspartam?

Aspartam jest dodatkiem do żywności o słodkim smaku. Został zarejestrowany pod numerem E951 i dopuszczony do stosowania w przemyśleć spożywczym. Często zastępuje cukier, ponieważ jego kaloryczność jest prawie zerowa, a do uzyskania słodkiego smaku wystarczy niewielka ilość. Aspartam zyskał popularność, gdy powstała moda na bycie fit. Osoby pragnące uzyskać szczupłą sylwetkę zaczęły poszukiwać zamienników bardziej kalorycznych produktów. Aspartam może natomiast zastępować cukier czy inne słodziki.

Wiele osób jest w stanie po smaku poznać, czy dany produkt został dosłodzony białym cukrem czy aspartamem. Różnica jest niewielka, jednak zauważalna. Smak aspartamu jest znacznie dłużej odczuwalny. Substancja jest metabolizowana w organizmie oraz wydalana wraz z moczem. Może być traktowana jako alergen pokarmowy, zwłaszcza gdy spożywają ją osoby mające trudności z metabolizowaniem ​​fenyloalaniny.

Gdzie występuje aspartam?

Z racji słodkiego smaku aspartam jest dodawany do produktów słodkich, do żywności przeznaczonej dla diabetyków oraz osób na diecie odchudzającej. Często można go znaleźć w deserach dietetycznych. Występuje także w produktach light. Jego źródłem są m.in.:

  • napoje gazowane,

  • dżemy, konfitury, kremy do smarowania,

  • mleczne desery, lody, owocowe jogurty,

  • żywność przeznaczona dla diabetyków,

  • piwa smakowe,

  • galaretka i polewa do ciasta,

  • rozpuszczalna kawa i herbata,

  • produkty dla sportowców.

Poza produktami przeznaczonymi do spożycia aspartam jest stosowany w suplementach diety, w szczególności tych przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie, oraz w lekach. Wśród leków można go znaleźć w produktach bezcukrowych, np. na ból gardła, w pastylkach musujących, środkach przeczyszczających, saszetkach do rozpuszczenia w wodzie oraz w tabletkach na stawy i kości.

Osoby, które chcą zastąpić czymś słodycze, często sięgają po zamienniki przygotowane na bazie aspartamu albo innych słodzików. Takie desery zawierają mniej kalorii, a w smaku są podobne do oryginalnych wersji. Osoby na diecie odchudzającej lub diabetycy z chęcią kupują już gotowe lub przygotowują je samodzielnie. Zamiast aspartamu można wówczas użyć erytrolu, który również z powodzeniem zastępuje cukier.

Czy aspartam jest szkodliwy?

Słodzik E951 jest jednym z lepiej przebadanych dodatków do żywności. Dozwolona dzienna dawka wynosi maksymalnie 40 mg/kilogram masy ciała, ponieważ aspartam jest metabolizowany w organizmie, a w wyniku tego powstaje szkodliwy dla ludzi metanol. Spożywanie go w nadmiernych ilościach może powodować przykre dolegliwości, takie jak: ból brzucha, nudności, zaburzenia snu, przyspieszony rytm serca, przybieranie na wadze, bóle stawowe, drętwienie kończyn, zaburzenia widzenia, utrata energii czy ból i zawroty głowy.

Kilka lat temu niektóre badania wskazały, że regularne spożywanie produktów z aspartamem jest rakotwórcze. Współcześni badacze jednak dopuścili słodzik do obrotu i uznali go za bezpieczny dla ludzi. Pamiętaj, że wszystko, co spożywane w nadmiarze, może szkodzić, dlatego produkty z aspartamem powinny być dodatkiem do zdrowej i zbilansowanej diety, pełnej świeżyć warzyw i owoców. Nie należy dodawać aspartamu do wszystkich produktów, ponieważ może to nasilić działania niepożądane.

Czy aspartam mogą spożywać osoby cierpiące na cukrzycę?

Aspartam można znaleźć w składzie produktów przeznaczonych dla diabetyków. Cukrzycy często sięgają po nie, w szczególności jeśli lubią słodycze i nie chcą z nich rezygnować. Stosowanie aspartamu nie powoduje dużego wyrzutu insuliny, dzięki czemu można utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.

Spożywanie produktów z aspartamem lub słodzikiem stevia czy ksylitolem jest szansą dla diabetyków na prowadzenie podobnego trybu życia jak przed diagnozą. Warto pamiętać, że aspartamu nie powinno się podgrzewać, dlatego nie sprawdzi się on podczas pieczenia. Można wtedy sięgnąć po inne syntetyczne słodziki.

Źródła
  1. J. Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2013.
  2. M. Durnowska, Życie bez węglowodanów: skreśl białą mąkę i cukier, Wydawnictwo Olimp Media, Poznań 2019.
Author 
Sylwia Brodniewska
 picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
karagen-co-to-jest-czy-jest-bezpieczny
Odżywianie
2 min.
Karagen – co to jest, gdzie jest stosowany i jaki ma wpływ na zdrowie?
17.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.