Awokado - kalorie i właściwości odżywcze nietypowego owocu
Awokado, nazywane też smaczliwką, to bardzo nietypowy owoc. Nie wszystkim smakuje, ale warto go włączyć do diety, ponieważ ma wiele związków odżywczych, które mogą poprawić nasze samopoczucie. Dzięki właściwościom leczniczym uważa się je za jeden z najzdrowszych owoców. Jeśli nie wiesz nic jego wartościach, zachęcamy do lektury. Sprawdzimy dla ciebie kalorie i podpowiemy, jak możesz je jeść.
Kaloryczność awokado może odstraszyć. W 100 gramach jest bowiem aż 160 kcal. Nie zmienia to faktu, iż jest ono zdrowe. W składzie awokado są nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo dużo błonnika, witaminy i cenne pierwiastki. To czyni je skutecznym w profilaktyce wielu chorób. Zobacz, na co działa i jak powinieneś je jeść.
Czym jest awokado?
Awokado to owoc pochodzący z terenów Ameryki Północnej, Południowej oraz Azji. Jest plonem drzewa należącego do gatunku wawrzynowatych. Roślinę nazywa się smaczliwką wdzięczną. Ma ona czerwonobrązową korę i wiecznie zielone liście. Stale obradza w nowe owoce, znane na całym świecie. Za największego producenta awokado uważa się Meksyk, a w dalszej kolejności Dominikanę i Peru. To głównie z tych krajów owoce wędrują na cały świat.
Awokado nie ma charakterystycznego zapachu. Barwa jego miąższu jest zielona, a smakuje dość mdło, szczególnie gdy jest niedoprawione i spożywane bez dodatków. Pestka awokado to niejadalna część owocu, przydaje się jednak, gdy chcemy wstawić miąższ do lodówki. Aby jego kolor pozostał świeży i zielony, umieszcza się ją w pojemniku z przygotowaną pastą. Wartościowy jest również olej z awokado, który stanowi alternatywę dla klasycznej oliwy z oliwek.
Awokado - kalorie i wartości odżywcze
Na pewno zastanawiasz się, ile kalorii ma awokado. Wartość ta zniechęca osoby odchudzające się do spożywania tego owocu. Jest to błędne założenie. Wbrew pozorom wprowadza się je do diety redukcyjnej. Wartość kaloryczna awokado wynosi 160 kcal w 100 gramach owocu. Smaczliwka składa się w większości z tłuszczów, szczególnie nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Skład awokado jest kaloryczny, ale bardzo wartościowy. Jego głównym składnikiem są kwasy tłuszczowe, ale wartościowe są również sterole roślinne, odpowiedzialne za poziom cholesterolu we krwi. Frakcję reguluje też skwalen, którego nie brakuje w tym owocu. Awokado to także bogate źródło witamin, szczególnie K i tych z grupy B. Mają one właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwnowotworowe i antybakteryjne.
Jednym z ważniejszych związków jest kwas foliowy. 100 gram owocu dostarcza aż 81 mikrogramów kwasu, co jest niebywale istotne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego. Powinieneś spożywać ten owoc, jeśli masz zaburzenia odporności oraz problemy z czerwonymi krwinkami. Poza tym jest on szczególnie polecany kobietom, które planują ciążę. Dodawany do posiłków, będzie korzystnie wpływał na rozwój cewy nerwowej u płodu.
Awokado zawiera też duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego skutecznie poprawia metabolizm, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości. Mogą go śmiało stosować osoby na diecie i z cukrzycą. Mimo że awokado jest kalorycznym owocem, ma niski indeks glikemiczny. Może uregulować poziom glukozy we krwi i wesprzeć leczenie insulinooporności. Łagodzi też zaparcia.
Jak jeść awokado?
Skoro już znasz skład i wartości odżywcze, pora na kilka dobrych rad dotyczących przyrządzania dań na bazie tego owocu. Jak jeść awokado, aby nie straciło drogocennych walorów? Należy je spożywać na surowo. Nie powinno być poddawane obróbce termicznej, ponieważ utraci działanie lecznicze.
Owoc trzeba umyć, rozkroić i wydobyć miąższ. Można go dodawać do sałatek, spożywać w plasterkach lub przygotować z niego smaczną pastę. Wymaga nieco przypraw, zwłaszcza soli i pieprzu, które nadadzą mu charakteru i smaku. Jeśli jest miękki, oznacza, że dojrzał i nie może leżeć dłużej niż 3 tygodnie. Twardy owoc natomiast nie nadaje się do jedzenia, dlatego warto go trzymać w suchym i lekko nasłonecznionym miejscu. Może też leżeć obok bananów oraz innych owoców, wydzielane bowiem przez nie związki przyspieszają jego dojrzewanie. Jeśli natomiast nie lubisz takich oryginalnych dodatków, postaw na olej z awokado. Jest tak samo zdrowy, jak owoc.
- K. Kozela, Awokado - maślany owoc, „Magazyn rowerowy BikeBoard”, Forum Media Polska Sp. z o.o., Poznań 2010, s. 80.
- U. Grober, Mikroskładniki odżywcze. Tuning metaboliczny. Profilaktyka. Leczenie, MedPharm Polska, Wrocław 2010, s. 225–230.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.