Właściwości prozdrowotne i kaloryczność awokado. Dlaczego warto je jeść?
Awokado to tłusty i bardzo odżywczy owoc, zalecany w każdej diecie. Ma korzystny wpływ na zdrowie organizmu, a szczególnie pracę serca. Dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych. Miąższ awokado lub olej z awokado znajdują zastosowanie w kuchni, jak i kosmetyce.
Wartość kaloryczna awokado
Awokado jest owocem kalorycznym, jednak tłuszcze, z których się składa, odpowiadają m.in. za gromadzenie się w organizmie dobrego cholesterolu. Awokado jest więc doskonałym zamiennikiem tłuszczu dla osób, których głównym problemem jest nadwaga. Średniej wielkości owoc ma około 350 kcal. Natomiast w 100 g oleju z awokado jest około 890 kcal. Produktami o podobnej kaloryczności są np. banany i jeżyny. Wartości odżywcze awokado (w 100 gramach):
białko (< 2 g),
tłuszcz (>15 g),
kwasy nasycone (> 2 g),
kwasy tłuszczowe nienasycone (<13 g),
cholesterol (0 g),
węglowodany (7 g),
błonnik (3 g),
potas (600 mg),
wapń (11 mg),
sód (10 mg),
magnez (40 mg),
witamina A (7mg),
witamina B (3 mg),
witamina C (8 mg),
witamina E (1,5 mg)
Wyróżnia się ponad 100 odmian awokado. Najbardziej popularne to pinkerton i awokado hass. Są najsmaczniejsze i mają najwięcej składników odżywczych.
Olej z awokado
Olej z awokado zaliczany jest do grupy najzdrowszych tłuszczów na świecie. Ma szereg właściwości prozdrowotnych, ale też wiele zastosowań w kuchni. Cenisz zdrowe nawyki żywieniowe? Zadbaj, by olej z awokado znalazł się w twoim jadłospisie. Jest on tłoczony z miąższu owocu za pomocą pras i wirówek mechanicznych. Nierafinowany nadaje się tylko do dań zimnych. Rafinowaną wersję możemy natomiast stosować do smażenia i pieczenia, gdyż w przeciwieństwie do innych olejów ten zaczyna się palić dopiero w temperaturze 250℃.Olej ma delikatny, maślano-migdałowy smak. Może być używany do sałatek, pesto, marynat lub jako baza sosów do makaronu. Co ciekawe, nawet jeśli jest stosowany w nadmiarze, poprawia jedynie ich walory smakowe.
Olej z awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego korzystnie wpływa na serce i układ krwionośny. Występujące w nim witaminy A, B i E neutralizują wolne rodniki i zwiększają poziom dobrego cholesterolu. W jego składzie znajdziemy również spore ilości luteiny, która skutecznie zapobiega rozwojowi zaćmy, poprawia ostrość widzenia i odżywia narząd wzroku. Olej z awokado korzystnie wpływa również na funkcjonalność stawów. Dlatego powinien się znaleźć w diecie osób będących w grupie ryzyka rozwoju artretyzmu lub innych chorób zwyrodnieniowych. W stomatologii natomiast ekstrakt z oleju awokado stosowany jest jako środek do leczenia chorób przyzębia.
Olej z awokado jest również doceniany i wykorzystywany w kosmetyce. Korzystnie wpływa na skórę twarzy, ciała, na włosy, poprawiając ich kondycję, odżywiając i chroniąc przed utratą wilgoci. Często dodawany jest do kremów odżywczych, serów lub maseczek regenerujących. Może być również aplikowany w czystej formie bezpośrednio na skórę lub wcierany we włosy.
Wskazaniem do stosowania oleju z awokado są m.in.:
łuszcząca się skóra na twarzy,
łuszczyca,
przesuszona lub sucha skóra twarzy ze skłonnością do atopii,
zmarszczki,
szary odcień skóry,
blizny,
rozstępy,
trudno gojące się rany,
trądzik,
podrażnienia
wypadanie włosów.
Regularna pielęgnacja olejem z awokado dostarcza skórze witamin A, B, C i E, żelaza, magnezu, potasu oraz cynku. Poprawie ulega m.in. wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych, zdolności regeneracyjne skóry, która staje się mniej podatna na działanie wolnych rodników i czynników zewnętrznych, np. słońca.
Pestka awokado
Pestka z awokado jest najprawdopodobniej ostatnią częścią owocu, której zjedzenie ktokolwiek by rozważał. Z pozoru twarda, da się jednak łatwo rozłupać w celu wyjęcia wartościowego nasiona. Osoby, które szukają odpowiedzi na pytania: jak dbać o układ krwionośny, jak obniżyć cholesterol bądź jak skutecznie chronić organizm przed wolnymi rodnikami, powinny włączyć do swojej diety zarówno awokado, jak i pestkę owocu. Jest ona prawdziwą bombą flawonoidów i polifenoli, które ma również w swoim składzie zielona herbata. Dostarcza organizmowi także dużych ilości przeciwutleniaczy i błonnika.
W medycynie tradycyjnej od tysięcy lat sproszkowane pestki awokado wykorzystywano jako naturalne lekarstwo na biegunki, nudności i problemy z trawieniem. Dostarczając organizmowi błonnika, reguluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm, co szczególnie docenią osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami. Sproszkowaną pestkę możesz stosować jako posypkę do kanapek, sałatki lub dodatek do koktajli i owocowych soków. Pestkę awokado wykorzystasz również do wyhodowania własnego drzewka ozdobnego. Roślina ma piękne, długie i dekoracyjne liście i z powodzeniem rośnie w warunkach domowych.
Jak jeść awokado?
Awokado jest uniwersalnym owocem o niezbyt wyrazistym smaku, dlatego doskonale komponuje się podane zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Miąższ z powodzeniem możesz dodać do ciasta, jogurtu naturalnego, sałatki warzywnej lub owocowej, nawet do koktajlu. Zmiksowany z jogurtem i świeżymi ziołami owoc będzie fantastycznym dressingiem do pieczonych mięs. Awokado to również doskonały zamiennik masła, dlatego, jeśli szukasz sposobów na to, jak obniżyć ciśnienie lub jak dbać o układ krwionośny za pomocą zdrowej diety, włącz do jadłospisu tygodniowego przynajmniej dwie sztuki. Awokado sprawdzi się też do przygotowania past kanapkowych warzywnych lub z dodatkiem mięsa. Lekko posolone i ze szczyptą pieprzu może być jedzone bez niczego. Powinno być spożywane na surowo i od razu po przygotowaniu. Aby wydłużyć jego świeżość, miąższ należy skropić odrobiną soku z cytryny. Jeśli przeszkadza ci charakterystyczny smak owocu, postaw na jego zamiennik, czyli olej z awokado. Jest on źródłem tych samych składników odżywczych. Olej może być dodawany zarówno do sałatek, jak i do kremowych zup.
Wartości odżywcze awokado
Bogate wartości odżywcze owocu sprawiają, że jest on zaliczany do najzdrowszych na świecie. Jego prozdrowotne właściwości doceniała medycyna tradycyjna kilka tysięcy lat temu. Awokado jest bogatym źródłem witamin A, B, C, E i K. W jego miąższu znajdziemy dużą zawartość potasu, fosforu, miedzi, żelaza i magnezu. Substancje te działają antyoksydacyjnie i mają korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby i żołądka. Spożywanie awokado reguluje procesy trawienne, zapobiega bólom brzucha, biegunce i nudnościom. Wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6 to skuteczne antidotum na zbyt wysoki cholesterol we krwi. Awokado wspiera również prawidłową pracę systemu nerwowego. Aby wydobyć z awokado wszystkie cenne składniki, warto pamiętać o jego prawidłowym przechowywaniu. Starajmy się ponadto wybierać owoce dojrzałe. Jeśli awokado jest twarde, należy odłożyć je w miejsce z dostępem do słońca i poczekać, aż jego skórka stanie się miękka. Gotowe do spożycia awokado powinno delikatnie uginać się pod naciskiem palca. Owocu przed zjedzeniem nie należy przechowywać w lodówce.
- J. Molenda, Historia owoców tropikalnych. Od awokado do zapote, Bellona, Warszawa 2018.
- P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka, Łódź 2014.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.