Batoniki proteinowe – czy warto je jeść?
Batoniki proteinowe są prezentowane w mediach jako doskonałe źródło białka dla osób aktywnych lub trenujących różne sporty. Są polecane również jako szybka przekąska na zaspokojenie głodu dla osób przebywających na diecie. Jak jest naprawdę? Czy batoniki proteinowe spełniają swoją funkcję i dostarczają organizmowi białka?
Kiedy można jeść batoniki proteinowe?
Batoniki proteinowe możesz jeść po treningu. Wtedy organizm najbardziej potrzebuje białka, które pozwoli mu odbudować mięśnie. Po intensywnych ćwiczeniach następuje proces rozkładu białek – katabolizm – dlatego ważne jest, by dostarczyć organizmowi białko. Najlepiej zrobić to do 30 minut od chwili zakończenia aktywności fizycznej. Wtedy organizm jest w stanie najlepiej przyswoić wszystkie składniki.
Jeśli masz możliwość, by zjeść pełnowartościowy, białkowy posiłek, to nie próbuj go zastąpić batonem białkowym. Takie przekąski nie mogą być stałym elementem diety. Zjadając baton proteinowy, dostarczasz sobie razem z białkami duże ilości nasyconych tłuszczów i węglowodanów, które mogą przyczynić się do powstania cukrzycy czy nadwagi.
Jaki skład mają batoniki proteinowe?
Batoniki proteinowe różnią się składem w zależności od producenta. Z reguły białko przedstawiane w składzie batonika jest w formie białka jaj, izolatów albo hydroizolatów białka sojowego lub serwatkowego, kazeiny, L-glutaminy. Zawartość białka powinna wynosić około 25–50% masy całego batonika.
Zwróć uwagę na to, że składy batoników proteinowych, tak jak i innych produktów żywnościowych, są prezentowane zawsze od tego składnika, który ma największą procentową zawartość masy całego produktu, do tego, którego jest najmniej. Gdy będziesz wybierać baton białkowy ze sklepowej półki, przeczytaj najpierw jego skład. Staraj się kupować produkty najbardziej naturalne, bez syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczów trans. Najlepszym rozwiązaniem są batony, które nie mają w swoim składzie cukru, sztucznych barwników i konserwantów, a jeżeli je zawierają, to niewiele.
Weź pod uwagę fakt, że nie powinno się spożywać zbyt dużej ilości białka. Nadmiar tego składnika wpływa niekorzystnie na nerki, a nawet może je trwale uszkodzić.
Czy batony proteinowe są zdrowe?
Trudno jednoznacznie odpowiedzie ć na to pytanie. W niewielkich ilościach, gdy pojawią się w diecie od czasu do czasu, nie powinny zrobić Ci krzywdy. Slogany reklamowe mówią, że batony proteinowe pomagają schudnąć i zwiększyć masę mięśniową. Takie przekąski są co prawda sposobem na szybkie dostarczenie sobie białka i zaspokojenie głodu, ale mogą być stosowane tylko okazjonalnie.
Batony proteinowe mają w składzie większą ilość białka niż zwykłe batoniki, ale cechują się też dużą wartością energetyczną i nie zawsze dobrym składem. Batonik białkowy sprawi, że bardzo szybko zaspokoisz głód, ale gdy będziesz jeść takie produkty zbyt często, możesz przytyć albo nabawić się cukrzycy.
Czy można jeść batony proteinowe na diecie?
Batony proteinowe są często reklamowane jako element zdrowo zbilansowanej diety czy produkt, który ma właściwości odchudzające. Składniki zawarte w batoniku białkowym uwalniają się szybko do organizmu. Zaspokoją głód i pomogą nabrać energii w sytuacji kryzysowej. Wszystko dzięki zastrzykowi glukozy, która pomimo krzepiących właściwości może spowodować też skoki insulinowe.
Jeśli jesteś na diecie i chcesz schudnąć, możesz od czasu do czasu sięgnąć po batony proteinowe, by uzupełnić składniki odżywcze po treningu. Nie traktuj ich jednak jako zamienników pełnowartościowych posiłków. Jedz je tylko w wyjątkowych sytuacjach po treningu albo gdy dopadnie Cię wielka ochota na coś słodkiego. Wtedy możesz zastąpić nimi słodycze.
Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością batonów proteinowych, bo na diecie nie potrzebujesz dodatkowego cukru i szkodliwych tłuszczów trans. Na rynku są dostępne co prawda batoniki białkowe słodzone naturalnym słodzikiem – stewią, erytrolem lub ksylitolem, ale nie przesadzaj z ich ilością. Diety wysokobiałkowe przyspieszają wprawdzie przemianę materii i pomagają schudnąć, ale zbyt duża ilość białka jest bardzo obciążająca i szkodliwa dla organizmu. Pogarsza pracę wątroby i nerek, a także zakwasza organizm.
Jak można samemu przygotować zdrowe batony proteinowe?
Najlepsze zdrowe batony proteinowe przygotujesz samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że w ich składzie nie ma szkodliwych dla zdrowia substancji. Możesz skomponować batoniki zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi – to będzie prawdziwy deser dietetyczny.
Do przygotowania najprostszych batoników białkowych możesz wykorzystać np.: płatki owsiane, suszone owoce, orzechy, mleko sojowe, a także dodać do nich trochę od żywki białkowej. W Internecie znajdziesz wiele ciekawych przepisów na zdrowe batony proteinowe, a także przepisy na batony energetyczne.
- P. Majkowska, Dieta proteinowa, 2011.
- C. Fernan, Health Halo Effects from Product Titles and Nutrient Content Claims in the Context of „Protein” Bars, Health Comunication, 2018.
- A. Géci, The influence of lifestyle on consumer behavior and decision making in research aimed at protein bars. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.