Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 1 min.

Jakie właściwości zdrowotne ma bazylia?

Angelika Janowicz14.05.2021Aktualizacja: 16.09.2021

Bazylia jest jednym z najchętniej wykorzystywanych ziół w kuchni. Sprawdza się zarówno w formie świeżych, jak i suszonych liści. Nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Na tym jednak nie kończą się jej zalety. Roślina ta wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie. Zobacz, jakie właściwości ma bazylia.


Zioła są wykorzystywane w lecznictwie od wielu lat. Dawniej tylko w medycynie ludowej, dziś także w konwencjonalnej. Są składnikami leków, suplementów diety, a także kosmetyków. Wiele roślin ma bardzo dobrze przebadane właściwości. Są bezpieczne, a ryzyko wystąpienia działań niepożądanych po ich zastosowaniu jest niskie. Mimo to należy je stosować zgodnie z zaleceniami producenta lub lekarza. Jednym z najbardziej znanych ziół używanych na co dzień jest bazylia. Właściwości zdrowotne, które wykazuje, mogą być zaskakujące.

bazylia-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
unsplash.com

Polecane

nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
ile-kalorii-ma-jajko-sadzone-na-twardo-na-miekko
Odżywianie
1 min.
Czy jajka są kaloryczne? Fakty i mity
19.05.2021
ziola-na-obnizenie-potasu-jakie/
Odżywianie
1 min.
Zioła na obniżenie potasu – co warto wybrać?
10.08.2022
syrop-z-lawendy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
Odżywianie
1 min.
Syrop lawendowy – na co pomaga, jak go przygotować i odpowiednio wykorzystać
19.05.2021
Spis treści
  1. Czym właściwie jest bazylia?
  2. Jakie właściwości ma bazylia?
  3. Zastosowanie bazylii
  4. Bazylia świeża czy suszona?

Czym właściwie jest bazylia?

Bazylia jest rośliną, która rośnie przede wszystkim w ciepłym klimacie. W Europie spotkać ją można głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego. Osiąga wysokość 30–60 cm. Ma błyszczące, zielone liście o kształcie rombu. Kwitnie w lipcu i sierpniu (kwiaty różowe) oraz wydaje owoce (brązowe niełupki).

Istnieje kilkaset gatunków bazylii. Wśród najbardziej znanych odmian wymienić można bazylię:

  • słodką – o słodkim (niekiedy słodko-pikantnym) smaku i charakterystycznym zapachu;

  • cytrynową – o lekko cytrusowym smaku i zapachu;

  • grecką – z bardzo drobnymi i gęsto rosnącymi liśćmi;

  • czerwoną – przypominającą bazylię słodką, ale w purpurowym kolorze;

  • eugenolową – mającą gorzki smak i korzenny aromat.

Każda wymieniona wyżej bazylia ma właściwości, dzięki którym wpływa pozytywnie na organizm człowieka.

Jakie właściwości ma bazylia?

Właściwości bazylii to nie tylko charakterystyczny smak i aromat, które wzbogacają potrawy (zwłaszcza należące do kuchni włoskiej). Dzięki obecnym w niej substancjom można poprawić funkcjonowanie organizmu. Mowa przede wszystkim o olejku eterycznym, który jest pozyskiwany z jej kwiatów, a niekiedy także z całej rośliny. Jest to olejek bazyliowy.

Olejek bazyliowy zawiera linalol, metylochawikol, cyneol, eugenol, limonen i cytren. Obecne są w nim również witaminy (A, C, E, K, kwas foliowy), sole mineralne (wapń, potas, sód, cynk, magnez), oksykwasy tłuszczowe, flawonoidy i garbniki. Ma żółtą barwę, rzadką konsystencję oraz korzenno-kwiatowy zapach (bardzo intensywny).

Bazylia wpływa przede wszystkim na układ pokarmowy. Dzięki niej poprawia się trawienie, a pokarm jest lepiej i szybciej przyswajany. Roślina zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i śliny oraz działa przeciwskurczowo. Mówi się także o jej działaniu wiatropędnym i przeciwbólowym. Jeżeli chodzi o zioła na zmniejszenie apetytu, bazylia nie powinna być do nich zaliczana, mimo że wiele osób przypisuje jej taką właściwość.

Bazylia ma także właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne (są one jednak słabe). Może być natomiast wykorzystywana w łagodzeniu bólu migrenowego. Dużo mówi się również o jej działaniu uspokajającym, przeciwdepresyjnym, poprawiającym pamięć i koncentrację oraz wzmacniającym.

Zastosowanie bazylii

Właściwości zdrowotne bazylii powodują, że znalazła ona zastosowanie w łagodzeniu lekkich i umiarkowanych problemów ze strony układu pokarmowego (głównie niestrawności i wzdęć). Możesz stosować ją w celu wyciszenia organizmu lub uspokojenia się (zamiast melisy). Roślina ta sprawdza się również w sytuacji fizycznego lub umysłowego zmęczenia, ponieważ wspomaga regenerację i wzmacnia organizm.

Bazylię możesz wykorzystać przy problemach skórnych, szczególnie przy trądziku pospolitym, ma bowiem właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Wiele osób stosuje też okłady z olejkiem bazyliowym na ukąszenia lub drobne rany.

Mimo że bazylia wykazuje działanie przeciwzapalne, nie znalazła zastosowania we wspomaganiu leczenia chorób przewlekłych związanych z zapaleniem stawów. W ich przypadku lepiej wspomóc się innymi ziołami. Kurkuma na stawy sprawdzi się znacznie lepiej. Jej naturalna substancja – kurkumina – jest najmocniejszym środkiem przeciwzapalnym.

Bazylia świeża czy suszona?

Bazylię możesz wykorzystywać w świeżej lub suszonej postaci. Liście zerwane prosto z krzewu dodawaj do potraw tuż przed ich podaniem. Możesz je także żuć, gdy pojawią się dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub poczujesz się zestresowany

Możesz uprawiać bazylię samodzielnie w domu. Wystarczy doniczka, odrobina ziemi oraz nasiona, które kupisz niemal w każdym sklepie ogrodniczym. Musisz jednak pamiętać, że potrzebuje ona dużo światła. Powinna także przebywać w ciepłym pomieszczeniu i mieć stale wilgotne podłoże. Bazylia kiełkuje po około 14 dniach. Gdy osiągnie wysokość kilkunastu centymetrów, możesz zbierać jej liście. Dobrym pomysłem jest także ich suszenie.

Źródła
  1. M. Wyszkowska-Kolatko, P. Koczurkiewicz, K. Wójcik, E. Pękala, Rośliny lecznicze w terapii chorób skóry, Postępy Fitoterapii, 2015, nr 3, s. 184–192.
  2. E. Kuryłowicz, Olejki eteryczne i aromaterapia Jak bezpiecznie wyeliminować powszechne dolegliwości i naturalnie podkreślić swoje piękno, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
Author Angelika Janowicz picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

kiszona-rzepa-jak-zrobic-przepis-krok-po-kroku
Odżywianie
3 min.
Kiszona rzepa - jak zrobić? Przepis krok po kroku
29.10.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
kurkuma-na-stawy-jak-nalezy-ja-stosowac
Odżywianie
1 min.
Kurkuma na stawy – dlaczego i w jaki sposób ją stosować?
14.05.2021
zupa-lekkostrawna-z-czego-ja-ugotowac
Odżywianie
2 min.
Zupa lekkostrawna – z czego ją ugotować? | Welbi
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
pestka-awokado-jakie-ma-wlasciwosci-lecznicze
Odżywianie
1 min.
Czy można jeść pestkę z awokado?
19.05.2021
Konsultacja lekarska online
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.