Co to jest dwutlenek siarki E220 i jaka jest jego szkodliwość?
Konserwowanie żywności ma na celu przedłużenie okresu przydatności do spożycia, a także wzbogacenie smaku i aromatu. Dwutlenek siarki jest konserwantem i przeciwutleniaczem, który wchodzi w skład wielu rodzajów produktów spożywczych. Ogranicza rozwój grzybów i bakterii, a także zapobiega ciemnieniu owoców. Spożywany w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu oddechowego czy pokarmowego.
Co to jest dwutlenek siarki?
Dwutlenek siarki E220 to konserwant, który pozyskuje się w procesie spalania. Wykazuje również delikatne działania przeciwutleniające. W branży spożywczej jest stosowany do konserwowania soków owocowych, wina, suszonych owoców czy bakalii. Jego zadaniem jest przedłużenie trwałości produktów spożywczych, a także ograniczenie namnażania się bakterii, pleśni i grzybów. Jest wykorzystywany jako środek do konserwowania suszonych owoców ‒ dzięki jego dodatkowi owoce nie ciemnieją. Przy zastosowaniu dwutlenku siarki w pożywieniu traci ono cenne witaminy, np. witaminę A, B1, B9 czy B12 oraz mikroelementy. Niedobór minerałów jest szkodliwy dla zdrowia i dobrego samopoczucia, dlatego trzeba dbać o prawidłową suplementację. Dzienna dopuszczalna do spożycia dawka dwutlenku siarki wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała, jednak trudno jest oszacować, jaka ilość produktów zakonserwowanych przy użyciu dwutlenku siarki została spożyta.
Zastosowanie dwutlenku siarki
Konserwant E220 jest uznawany za silny alergen pokarmowy, który może uczulać, a także powodować dolegliwości ze strony układu oddechowego, nudności czy bóle głowy. Konserwant jest stosowany przede wszystkim w celu hamowania rozwoju pleśni, grzybów, drożdży i bakterii. Podobne działanie wykazuje również benzoesan sodu.
Zastosowanie tych środków wydłuża termin przydatności produktów do spożycia. Dwutlenek siarki może być stosowany w winie, gdzie zapobiega rozwojowi szkodliwych mikroorganizmów, utrzymując stabilny kolor i klarowność.
Jest on dodawany do wielu produktów spożywczych, takich jak obrane ziemniaki, suszone morele, białe mrożone warzywa, suszony imbir, suszone banany, dżemy czy galaretki. Można go także dodawać do konfitur, marmolad, kandyzowanych owoców i musztardy. Jest obecny w napojach, takich jak piwo, miód pitny czy przyprawach o nucie cytrusów. Aby usunąć dwutlenek siarki z owoców suszonych, zaleca się, aby po otwarciu opakowania odczekać około 30 minut, aby mógł się ulotnić.
Przez wiele lat konserwant E220 był stosowany do wybielania papieru i odzieży w celu uzyskania jaśniejszego odcienia bieli. Wykorzystywano go również w przemyśle fotograficznym. W kosmetyce jest stosowany w kremach do twarzy, środkach myjących, farbach i lakierach do włosów. Dwutlenek siarki można również znaleźć w kroplach do oczu, kortykosteroidach lub środkach znieczulających czy adrenalinie.
Szkodliwość dwutlenku siarki
Nad bezpieczeństwem dodatków do żywności dba Agencja Żywności i Leków, która dopuściła dwutlenek siarki do obrotu. Nadmiar tego konserwantu może powodować alergie lub nietolerancje pokarmowe, dlatego należy przestrzegać dozwolonego dziennego spożycia. Konserwant E220 może uczulać tak samo jak orzechy ziemne, jajka, ryby czy gluten.
Spożywając duże ilości przetworzonej żywności, należy zadbać o zdrowe jelita. Do diety trzeba włączyć kiszonki, które są naturalnym probiotykiem, czosnek czy czarne jagody, które wspierają odporność. Osoby o wrażliwych żołądkach nie powinny spożywać produktów konserwowanych E220, ponieważ mogą one powodować problemy z układem oddechowym, problemy skórne czy niskie ciśnienie krwi. Mogą również wystąpić bóle brzucha czy biegunki.
Objawy skórne częściej występują w przypadku, kiedy dwutlenek siarki występuje w składzie kosmetyk ów i jest nakładany bezpośrednio na skórę. Rzadko zdarza się, aby reakcja alergiczna w takiej postaci wystąpiła po spożyciu zakonserwowanych produktów spożywczych.
Jak usunąć dwutlenek siarki z suszonych owoców?
Jeśli masz możliwość wybrania świeżych owoców bez dodatku konserwantów, na pewno będzie to zdrowszy wybór. Jeśli lubisz jeść suszone owoce, staraj się wybierać te bez dodatku konserwantów. W tym celu warto czytać etykiety, które są zamieszczone na każdym opakowaniu. Suszone owoce bez obecności konserwantów można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Istnieją również sposoby na pozbycie się obecności dwutlenku siarki z suszonych owoców. Poza otwarciem opakowania na kilkanaście minut przed spożyciem można wrzucić owoce do wrzątku. Zalej je wrzącą wodą i pozostaw na ok.10‒15 minut. Potem wylej wodę i opłucz owoce pod bieżącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się go z owoców. Podobny sposób możesz wykorzystać do rodzynek, bakalii czy wiórków kokosowych.
- J. Bator, Zamień chemię na jedzenie, Wydawnictwo Znak, Kraków 2013.
- W. Seńczuk i inni, Toksykologia współczesna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.