Jakie właściwości lecznicze ma echinacea?
Echinacea to roślina o wielu zastosowaniach. Stosuje się ją nie tylko w medycynie naturalnej, ale także w kosmetologii i ogrodnictwie. Na bazie ekstraktu z echinacei powstaje wiele skutecznych i innowacyjnych leków.
Czym jest echinacea?
Echinacea, czyli jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea Moench), jest powszechnie używana w medycynie, podobnie jak jeżówka wąskolistna i blada. Początkowo uprawiana była w Ameryce Południowej, jednak bardzo szybko, za sprawą właściwości zdrowotnych, rozprzestrzeniła się na Europę i Azję. Echinacea była dla Indian remedium na bolący ząb. Wykorzystywano tę roślinę również w przypadku trudno gojących się ran, ukąszeń węża oraz ciężkich zatruć.
Obecnie echinacea pozyskiwana jest z upraw wielkoareałowych nie tylko do celów leczniczych, ale również jako surowiec używany do produkcji kosmetyków. Co więcej, kwiat można hodować we własnym ogródku. Ma niskie wymagania glebowe, ciemnozielone, szorstkie liście i bardzo charakterystyczne kwiatostany w kolorze purpury. Kwitnie między lipcem a październikiem.
Dopiero w XX wieku echinacea została poddana szczegółowym badaniom naukowym ze względu na szerokie zastosowanie. Obecnie występuje w postaci tabletek do ssania czy też kropel, również dla dzieci.
Co ma w składzie echinacea?
Echinacea to skarbiec dobroczynnych składników. W składzie jeżówka ma m.in.:
flawonoidy,
alkiloaminy
glikozydy,
inulinę,
glikoproteiny,
cynarynę,
olejek eteryczny.
Taka kompozycja składników sprawia, że echinacea hamuje działanie hialuronidazy, co chroni komórkę przed degradacją struktur wewnętrznych i w efekcie opóźnia procesy starzenia się komórek. Pobudza również proces fagocytozy i zwiększa produkcję interferonu, co bezpośrednio poprawia odporność organizmu. Co ważne, jeżówka zmniejsza wydzielanie histaminy. Z tego powodu jest idealnym surowcem do wykorzystania w celu redukowania procesów zapalnych.
Właściwości echinacei
Echinacea uznawana jest za immunostymulator, co oznacza, że wzmacnia odporność. Ekstrakty z rośliny rekomendowane są nie tylko wramach profilaktyki dla osób zdrowych, ale również dla pacjentów przyjmujących długotrwale antybiotyki oraz dla chorych z upośledzeniem funkcjonowania układu immunologicznego (odpornościowego). Produkty stworzone na bazie ekstraktów z jeżówki pobudzają komórki systemu immunologicznego, działają bakteriostatycznie (hamują rozwój bakterii) i przeciwzapalnie. Z tego też względu często stosuje się je w sezonie większej zachorowalności na grypę, a także w przypadku zapalenia dróg moczowych, oddechowych, żółciowych i stawów. Roślina dała się poznać ponadto jako środek, który przyspiesza przemianę materii, ma działanie przeciwskurczowe i przeciwbólowe, pobudza czynności trzustki (wysp Langerhansa), co usprawnia pracę tego organu i ułatwia trawienie. Jeżówka znalazła także zastosowanie w pielęgnacji skóry wymagającej. Ma korzystne działanie w zakresie regeneracji komórek naskórka, ochrony przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, działania przeciwstarzeniowego i syntezy kolagenu.Zalety echinacei można wykorzystać również w pielęgnacji cery trądzikowej, ma ona bowiem właściwości kojące i łagodzące, przez co zmniejsza widoczność wyprysków. Najczęściej występuje w postaci żelu lub maści.Jest w szczególności zalecana w takich schorzeniach jak atopowe zapalenie skóry, opryszczka, egzema i owrzodzenia.
Jak stosować echinaceę?
Echinacea jest dostępna w większości aptek i sklepów zielarskich. Może występować w postaci suszu, tabletek do ssania, tabletek powlekanych, kapsułek lub kropel. Jeśli dysponujesz jeżówką w postaci suszu, w warunkach domowych możesz wykonać leczniczy napar. Oto przepis:
Przygotuj 200 ml wody.
Zalej susz (2 łyżeczki) gorącą wodą.
Pij po przecedzeniu.
Pamiętaj, że wszystkie zioła należy pić wtedy, gdy napar jest ciepły. Ma on wówczas najlepsze właściwości lecznicze Dobrze jest zaparzać herbatkę ziołową pod przykryciem. W ten sposób uniknie się nadmiernego parowania drogocennych olejków eterycznych. Napar z echinacei można pić 2 razy dziennie. Nie należy przekraczać dobowej dawki wynoszącej 200 ml.
Przeciwwskazania do spożywania echinacei
Echinacea uznawana jest za bezpieczną, jednak jest kilka przeciwwskazań do jej zastosowania wewnętrznego. Nie mogą spożywać jej osoby, które w przeszłości miały przeszczep, cierpią na przewlekłe zaburzenia odporności (w tym białaczka i AIDS) oraz astmę. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią przed przyjęciem doustnych jeżówki powinny skonsultować się z lekarzem. Nie zaleca się łączenia leków i suplementów diety z Echinacei u osób, które jednocześnie stosują inne leki o działaniu immunosupresyjnym i glikokortykosteroidy.
Produkty na bazie echinacei nie mogą być stosowane przez dzieci poniżej 7 roku życia. Warto pamiętać, że roślina ta nie jest przeznaczona do przyjmowania przy dolegliwościach przewlekłych. Jej spożycie powinno być ograniczone do krótkiego okresu, np. dwóch tygodni, w sezonie zwiększonej zachorowalności na grypę i inne choroby wirusowe, bakteryjne i grzybicze.
- J.W. Diakonowa, I. Zupaniec i W.S. Kisliczenko, Badania aktywności przeciwzapalnej, adaptogennej i odnawiającej suchego ekstraktu z korzeni jeżówki bladej (Echinacea pallida (Nutt.) Nutt.), „Postępy Fitoterapii” 2016, t. 4, s. 251–254.
- B. Barrett. Medical properties of Echinacea: A critical review. „Phytomedicine” 2003, t. 10, nr 1, s. 66–86.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.