Jakie mają właściwości igły sosny?
Herbata z igieł sosny znana jest ze swoich właściwości łagodzących stany zapalne dróg oddechowych. Ekstrakt z tej rośliny jest dostępny również w postaci syropu, tabletek i innych produktów wspomagających odporność. Przeczytaj, dlaczego warto je mieć w swojej domowej apteczce.
Sosna pospolita – czym jest, jak rośnie?
Jednym z najbardziej popularnych drzew iglastych w Polsce jest sosna. Cała rodzina sosnowatych obejmuje niemal 115 gatunków. To rośliny zimozielone, tworzące całe zespoły borów sosnowych. Gatunkiem dominującym w Polsce jest sosna zwyczajna (Pinus sylvestris L.), której drewno jest źródłem żywicy – terpentyn i kalafonii. Rośnie na glebach o lekko kwaśnym odczynie w warunkach dużego nasłonecznienia. Jest wyjątkowo odporna na zmieniające się warunki atmosferyczne, w tym mrozy i wahania temperatur.
Igły sosnowe są jednym z surowców pozyskiwanych z tych drzew. Równie dużą popularnością cieszy się kora. Sosna od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej i na jej bazie przyrządza się nalewki, napary, syropy i wywary. Są one wskazane do spożycia przede wszystkim w celu łagodzenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (działają wykrztuśnie i przeciwskurczowo). Olejek pozyskiwany z sosny wykazuje również działanie antyseptyczne, moczopędne i bakteriobójcze.
Właściwości produktów z sosny
Cenne właściwości sosny znane są już od wieków. W tradycyjnej medycynie ludowej od setek lat są symbolem odwagi i witalności. W starożytności gałązki sosny były ważnym elementem pochówku zmarłych, gdyż symbolizowały życie wieczne.
Zioła lecznicze od wielu lat stosowane są w profilaktyce i przy wspomaganiu leczenia wielu schorzeń, również dermatologicznych. Produkty na bazie ekstraktów z sosny wykorzystuje się w przypadku takich problemów jak:
zapalenie gardła (działanie wyksztuśne),
zatrzymanie wydalania moczu,
zaburzenie krążenia krwi,
drobne infekcje,
niewielkie dysfunkcje układu oddechowego, np. naturalne leczenie zatok,
Co takiego znajduje się w igłach sosny, że coraz więcej osób sięga po gotowe herbatki lub samodzielnie w domu robi napary? Przede wszystkim bardzo dużo witaminy C, znacznie więcej niż w popularnych cytrusach. Składnik ten jest bardzo silnym antyoksydantem i skutecznie zwalcza wolne rodniki, które przyczynią się do szybszego starzenia się komórek i powstawania zmarszczek. Tym, co szczególnie silnie oddziałuje na układ odpornościowy, są olejki eteryczne sosny – monoterpeny, terpeny i seskwiterpeny. Igły sosny zawierają również lepiącą się maź, czyli żywicę, a także wiele rodzajów kwasów. Są ponadto źródłem minerałów, fitoestrogenów i bioflawonoidów. Napary z igieł sosny stosowane są przede wszystkim w łagodzeniu objawów zapalenia płuc i innych drobnych schorzeń układu oddechowego. Na rynku dostępnych jest wiele produktów na bazie naturalnych ekstraktów z sosny, przy czym najbardziej skoncentrowany jest syrop (najczęściej na bazie miodu). Ma on właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
Jak zrobić herbatkę z igieł sosny?
Herbatkę z igieł sosny można zakupić w formie suszu w aptece lub w sklepach zielarskich. Wybieraj jednak te produkty, które opatrzone są odpowiednimi certyfikatami lub pochodzą z organicznych upraw. Zyskujesz wówczas pewność najwyższej jakości. Wolisz przygotować herbatkę z igieł sosny we własnym domu? Zbierz wierzchołki młodych gałązek (poznasz je po jasnozielonym kolorze). Zanim przystąpisz do zaparzenia herbaty, koniecznie pozbądź się woskowego nalotu. W tym celu zanurz gałązki na chwilę we wrzącej wodzie. Następnie posiekaj je, wrzuć do niewielkiego garnuszka i zalej wodą. Całość gotuj ok. 10 minut i odcedź. Do tak przygotowanego naparu możesz dodać ulubiony miód, plasterki pomarańczy, cytryny, pigwy lub imbiru.
Przepisy na preparaty z sosny
Spośród wielu preparatów na bazie ekstraktów z sosny warto wybrać gęsty i bogaty w cenne składniki syrop oraz olejek.
Do przygotowania syropu potrzebny jest duży słój i młode pędy sosny, a także cukier (możesz wybrać trzcinowy lub brzozowy). Na dnie słoja układaj naprzemiennie warstwy pokrojonych pędów i zasypuj je cukrem. Następnie dokładnie zakręć nakrętkę i odłóż słój w ciepłe miejsce. Cukier sprawi, że młode pędy sosny puszczą aromatyczny i drogocenny syrop.
Przygotowanie olejku sosnowego trwa nieco dłużej. Będzie on gotowy do użycia po upływie miesiąca. Świeże igły sosny (uprzednio rozdrobnione w moździerzu) należy zalać 80 proc. alkoholem, tak by przykryć igliwie. Słoik z taką miksturą należy umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu i od czasu do czasu (raz w tygodniu) potrząsać. Po miesiącu tak powstały olejek można przelać do mniejszej buteleczki.
- S. Hyobin, L. Nam-Ho i R. Sungpil, Antioxidant and antiapoptotic effects of pine needle powder ingestion and endurance training in high cholesterol-fed rats, „Journal of Exercise Nutrition & Biochemistry” 2014, t. 8, nr 3, s. 301–309.
- P. Yong Soo, J. Min Hee, H. Jung Hwang, P. Mi Ra, L. Sang-Hyeon, K. Sung Gu i K. Mihyang, Antioxidant activity and analysis of proanthocyanidins from pine (Pinus densiflora) needles, „Nutrition Research and Practice” 2011, t. 5, nr 4, s. 281–287.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.