Co warto wiedzieć o właściwościach zdrowotnych jagody goji?
Jagody goji to owoce, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Są znane z właściwości wspomagających odchudzanie, dlatego często dodaje się je do zdrowych potraw. Dowiedz się więcej na ich temat i włącz je do swojego jadłospisu.
Skąd pochodzą jagody goji?
Jagody goji to owoce, które pochodzą z Azji, ale od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością także w Europie. Rosną na krzaku i są uprawiane w klimacie umiarkowanym oraz podzwrotnikowym. Największe uprawy znajdują się w Chinach, Mongolii oraz w Tybecie. W krajach azjatyckich jagody goji były stosowane w medycynie naturalnej i do dziś cieszą się dużym zainteresowaniem.
Jagody goji – jakie mają właściwości?
Właściwości zdrowotne jagody goji są znane w Azji od tysięcy lat. Do krajów europejskich trafiły niedawno. Spożywane w odpowiednich ilościach mogą mieć pozytywny wpływ na ludzki organizm. W chińskiej medycynie są stosowane od ponad dwóch tysięcy lat. Jagoda goji jest uważana za superfood, czyli rodzaj jedzenia o właściwościach prozdrowotnych. Te niewielkie, czerwonopomarańczowe owoce zbiera się latem oraz jesienią i poddaje procesowi suszenia tak, aby skórka była sucha, a miąższ miękki i delikatny.Jagody goji zawierają mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Są źródłem białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i składników mineralnych takich jak:
witamina A,
witaminy z grupy B (B1, B2, B6),
wapń,
fosfor,
selen,
potas,
żelazo,
miedź,
Cynk.
Jagody goji mają trzy razy więcej żelaza niż szpinak, a także więcej beta karotenu niż marchewka. Żelazo jest bardzo ważnym minerałem dla ludzkiego organizmu. Odpowiada za regenerację tkanek, prawidłowy wzrost, a także wchodzi w skład krwinek czerwonych. Jagody goji, dzięki niewielkiej zawartości melatoniny, pomagają zasnąć i pozytywnie wpływają na jakość snu. Świeże jagody goji mają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy inne cytrusy. Witamina C wspomaga pracę układu odpornościowego, a w połączeniu z żelazem zwiększa jego wchłanialność.
Jak jagody goji wpływają na zdrowie?
W składzie owoców jagód goji jest kompleks polisacharydowy, który ma działanie prozdrowotne. Mają także działanie antyoksydacyjne, czyli zmniejszają stres oksydacyjny komórek, dzięki czemu:
opóźniają procesy starzenia się,
pomagają regulować poziom glukozy we krwi,
poprawiają odporność organizmu,
pomagają obniżyć ciśnienie krwi,
zwiększają pamięć i koncentrację,
pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.
Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu jagody goji leczą wady wzroku i choroby oczu (np.jaskra). Spożywając je codziennie, możesz zauważyć lepszą kondycję włosów, skóry i paznokci.
Jagoda goji a odchudzanie
Najpopularniejsze właściwości zdrowotne jagody goji to ich wpływ na odchudzanie. Wiele kobiet i mężczyzn zadaje sobie pytanie, jak jeść jagody goji, aby schudnąć. Niestety te owoce nie mają magicznych właściwości odchudzających, ale regularne spożywanie jagód goji wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i przyspiesza metabolizm. Warto zaznaczyć, że nie powinno się przekraczać dziennej dawki, która wynosi 5–12g. Obecny w owocach błonnik usprawnia proces odchudzania, dlatego warto jeść je z umiarem. Istnieje kilka sposobów na to, jak jeść jagody goji. Najbardziej popularne są suszone owoce, tabletki oraz proszek. Niestety jakiekolwiek świeże odmiany jagody goji są trudno dostępne w Polsce.
Zastosowanie jagody goji w kuchni
Istnieje kilka sprawdzonych sposobów na spożywanie jagody goji. Z racji ich niewielkiego rozmiaru zazwyczaj są stosowane jako dodatek do różnych dań. Suszone jagody goji w smaku przypominają polską żurawinę, ale są od niej bardziej cierpkie i mniej słodkie. Można je stosować jako dodatek do müsli, mięs czy potraw warzywnych. Świetnie sprawdzają się w deserach takich jak muffinki, brownie czy do posypania własnoręcznie upieczonego chleba. Zalewając owoce wrzątkiem, można stworzyć napar, który orzeźwia w gorące dni, a przy odrobinie umiejętności uda się też wyprodukować domowe wino. Po miesiącu regularnego spożywania jagody goji zaczynają pojawiać się pierwsze efekty zdrowotne.
Na co zwrócić uwagę kupując jagody goji?
Kupując suszone jagody goji, musisz sprawdzić, z jakiego miejsca pochodzą. Istnieje kilka odmian, a nie wszystkie z nich są jadalne. W Polsce najbardziej popularną odmianą jagody goji jest kolcowój chiński, którego dojrzałe owoce mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Jagody goji nie powinny być spożywane przez każdego. Kupując świeże owoce,, należy ponadto zwrócić uwagę na to, aby były dojrzałe. Zjedzenie niedojrzałych jagód goji może grozić zatruciem pokarmowym. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, przeciwcukrzycowe i środki na nadciśnienie tętnicze. Przed spożyciem jagody goji powinny skontaktować się ze swoim lekarzem.
- B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, „Postępy fitoterapii” 2014, nr 4.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.