Właściwości zdrowotne kapusty kiszonej – dlaczego warto ją jeść?
Kapusta kiszona może być jedzona przez cały rok. Jest tania i bardzo łatwo można przygotować ją w domowych warunkach lub kupić za niską cenę. Przeczytaj, jakie ma właściwości i jak wpływa na zdrowie.
Czym wyróżnia się kiszona kapusta
Kapusta jest warzywem bardzo popularnym w Polsce, jednak na ogół kojarzonym z daniami ciężkostrawnymi i wzdymającymi. Najczęściej bowiem serwuje się ją w towarzystwie tłustych mięs i klusek lub ziemniaków. Należy jednak pamiętać, że kapusta przygotowana w określony sposób może mieć walory zdrowotne.
Jednym z najlepszych sposobów na konserwację kapusty jest kiszenie. Dzięki temu warzywo może przetrwać w słoju długi czas, a co więcej – jest bardzo zdrowe dla człowieka, bez względu na wiek. Pierwsze próby kiszenia kapusty miały miejsce już w XVII wieku. Duże zapasy tego kiszonego warzywa zabezpieczały przed poważnymi chorobami (m.in. przed szkorbutem) załogi statków i wzmacniały ich odporność.
W postaci kiszonej kapusta wyróżnia się wieloma walorami zdrowotnymi, a w jej składzie znajdują się m.in.:
witaminy B12, C, A, E i K,
bakterie probiotyczne (pałeczki kwasu mlekowego), powstające na skutek fermentacji,
potas,
polifenole,
karotenoidy,
magnes,
wapń,
kwas foliowy,
mangan,
żelazo,
sód,
błonnik pokarmowy.
Ze względu na zawartość mikro- i makroskładników kapusta kiszona zalecana jest przede wszystkim w profilaktyce schorzeń układu pokarmowego, a z jej dobrodziejstw powinni korzystać przede wszystkim osoby cierpiące na problemy trawienne, w tym na zaparcia, i borykające się z nadwagą.
Właściwości kapusty kiszonej
Nie sposób wymienić wszystkich drogocennych walorów, jakie niesie regularne spożywanie kapusty kiszonej. Można jeść ją na wiele sposobów, w tym samodzielnie, w postaci soków lub jako dodatek do dań głównych. Liczne badania naukowe wykazały, że kiszona kapusta:
zmniejsza poziom ciśnienia tętniczego krwi,
niweluje zmiany dermatologiczne, takie jak zaskórniki otwarte i zamknięte (cera trądzikowa),
łagodzi napięcia nerwowe i stres,
przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie,
wzmacnia odporność,
zwiększa wchłanianie żelaza we krwi,
wpływa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.
Nadal zastanawiasz się, czy warto jeść kiszoną kapustę? Dodatkowym atutem jest jej niska kaloryczność. W 100 gramach produktu znajduje się około 27 kcal. Jak widzisz, produkt ten jest nie tylko bardzo zdrowy, wspomaga odchudzanie, ale i doskonale komponuje się z wieloma daniami kuchni polskiej.
Zasady zdrowej diety warto wprowadzać już od najmłodszych lat. Kapusta kiszona zalecana jest również dzieciom, co pozwala budować ich naturalną mikroflorę bakteryjną jelit. Codzienna dawka takich probiotyków znacznie wzmacnia odporność maluchów, wspiera prawidłową pracę mózgu, poprawia trawienie i korzystnie wpływa na rosnący układ szkieletowy.
Jak zrobić kiszoną kapustę?
Kapustę kiszoną możesz w łatwy sposób i bardzo niskim kosztem wykonać samodzielnie w warunkach domowych. Wystarczy poszatkować główkę białej kapusty w cienkie paski i układać warstwami w słoiku. Każdą z tak powstałych warstw zasyp zwykłą solą. Nie zapomnij o mocnym ugnieceniu całości, ponieważ tylko w ten sposób kapusta wypuści soki. Zakręć mocno słoik i odłóż na minimum 14 dni w temperaturze nieprzekraczającej 10–12°C. W tym czasie rozpoczną się procesy fermentacji, w których trakcie cukry zostaną rozłożone na kwas mlekowy. Czasami, aby przyspieszyć proces kiszenia, do beczek lub słoików dodaje się ocet, jednak warto pamiętać, że taki zabieg znacznie obniża walory zdrowotne warzywa i zmienia jego smak.
Kapusta kiszona dla urody
Sok z kiszonej kapusty lub samą kapustę warto spożywać dla urody. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze zawarte w tym surowcu, doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Dodatkowo uelastyczniają i regenerują naskórek od środka.
Przepis na surówkę z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę można wykorzystać do zrobienia zdrowej i smacznej surówki. Do jej wykonania potrzebne będą:
10 dużych łyżek kapusty kiszonej,
4 duże marchewki,
oliwa z oliwek lub olej lniany,
pół poszatkowanej w piórka czerwonej cebuli,
2 duże jabłka,
sól,
czarny, mielony pieprz.
Tę prostą surówkę wykonasz w zaledwie kilka minut. Pamiętaj, aby kiszoną kapustę najpierw dokładnie przepłukać, a następnie przełożyć do miski lub innego większego naczynia. Jabłka oraz marchewki zetrzyj na grubszych oczkach tarki i dodaj do kapusty. Do całości dorzuć wcześniej przygotowaną cebulę. Dodaj kilka kropli dobrej jakości oliwki z oliwek lub innego ulubionego oleju. Pamiętaj, aby nie przesadzić z ilością tłuszczu. Na koniec dopraw surówkę szczyptą soli i dowolną ilością mielonego pieprzu. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. W zimnej temperaturze surówka nabierze głębszego smaku. Przygotujesz z niej m.in. domowe hamburgery (znacznie zdrowsze niż te kupione w restauracjach typu fast food) lub wykorzystasz ją jako dodatek do mięsa czy dań z grilla. Co ważne, surówkę z kiszonej kapusty można spożywać praktycznie bez ograniczeń. To samo zdrowie.
- J. Szwejda-Grzybowska, Właściwości prozdrowotne kiszonej kapusty, „Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny” 2010, t. 54, nr 5, s. 22–23.
- P. Satora i in., Identyfikacja drożdży obecnych w kiszonej kapuście komercyjnej i otrzymywanej w gospodarstwach rolnych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość” 2017, t. 24, nr 4, s. 27–36.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.