Sałata lodowa - pomysły na jej wykorzystanie w diecie
Sałata lodowa kojarzy się przede wszystkim z różnego typu sałatkami, które można stworzyć na jej bazie. Są jednak również inne sposoby jej wykorzystania w codziennej diecie. Sprawdź, jakie ma składniki odżywcze i w jakich daniach świetnie się sprawdzi.
Sałata lodowa - wartości odżywcze
Sałata lodowa zalicza się do grupy niskokalorycznych warzyw - to zaledwie 14 kcal w 100 g produktu, który przy sporej objętości jest stosunkowo lekki. To oznacza, że lodowa sałata jest świetnym elementem diety odchudzającej - używając ją do różnego typu dań, znacznie zwiększasz ich objętość przy znikomym podwyższeniu kaloryczności. Sałata dostarcza niewielkich ilości białka, węglowodanów oraz błonnika pokarmowego. Jest źródłem potasu, witaminy A, beta-karotenu, a także folianów. Te ostatnie są szczególnie ważne dla kobiet w wieku produkcyjnym i w ciąży. Nie można jej uznać za dobre źródło żelaza, choć zawiera pewne ilości tego pierwiastka. W sałacie lodowej znajdziesz także związki fenolowe - nie należą one wprawdzie do niezbędnych elementów diety, jednak wykazują pozytywne działanie na organizm człowieka. Przede wszystkim chronią przed działaniem wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się komórek. Sałata lodowa nie ma ich jednak dużo w porównaniu z innymi warzywami liściastymi - zdecydowanie więcej zawiera ich roszponka, koper czy pietruszka. Niewątpliwym plusem jest dostępność - lodową sałatę bez problemu kupisz w większości sklepów. Jak wygląda sałata lodowa? Rozpoznasz ją bez trudu - kupisz ją w formie okrągłej główki, ze ściśle przylegającymi liśćmi. Z tego względu przypomina trochę kapustę, ponieważ obiera się ją w taki sam sposób. Ma jasnozielony kolor, z widocznym jaśniejszym dołem główki.
Co można zrobić z sałaty lodowej?
Pierwszym oczywistym pomysłem jest sałatka z sałatą lodową. Jej ostateczny smak i charakter tak naprawdę determinują dodatki, dlatego na jej podstawie można stworzyć zarówno warzywne sałatki, jak i te łączące w sobie owoce, ryby, mięso czy sery. Sałata z sałaty lodowej może być pożywnym posiłkiem pod warunkiem, że zadbasz o to, by znalazło się w niej białko (odzwierzęce lub roślinne), a także tłuszcz, np. dressing na bazie oliwy, awokado czy ser pleśniowy. Ilość tych dodatków i ich rodzaj decyduje o tym, czy takie danie można nazwać dietetyczną sałatką. Inny pomysł to sałata lodowa na ciepło, którą wystarczy przesmażyć na patelni z dodatkami. Jednocześnie to produkt, który świetnie smakuje po podstawowym doprawieniu. Z kolei sałata lodowa na słodko wymaga zaledwie kilku dodatków, by stać się smacznym elementem dania obiadowego. Nie zapominaj także o dość podstawowym sposobie na jej wykorzystanie - sałata lodowa do kanapek sprawdza się znakomicie.
Sałatka z sałaty lodowej i inne przepisy
Sałatka z lodowej sałaty
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
garść pomidorków koktajlowych
garść zielonych oliwek
pojedyncza pierś z kurczaka
łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka musztardy miodowej
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
Sposób przygotowania:Na początku umyj wszystkie warzywa i oczyść mięso. Sałatę porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do większej miski. Pierś z kurczaka przypraw ziołami prowansalskimi, słodką papryką, solą i pieprzem, a następnie zgrilluj bez dodatku tłuszczu lub upiecz w piekarniku. Do małego słoiczka wlej oliwę, sok z cytryny, dodaj musztardę, a także łyżkę wody. Zakręć go i potrząsaj, aż do wymieszania składników (możesz to zrobić także w miseczce, ale słoiczek pozwala na lepsze wymieszanie dressingu). Dodaj sos do sałaty i dokładnie wymieszaj. Pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, a oliwki na plasterki. Dodaj do sałatki. Na wierzch wyłóż przygotowaną pierś z kurczaka pokrojoną w paski.Taka szybka sałatka z sałaty lodowej z kurczakiem jest dobrym pomysłem na lunch do pracy. Można do niej dodać także pełnoziarnistą grzankę.
Smażona sałata lodowa
Składniki:
pół główki sałaty lodowej
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
ząbek czosnku
sól, pieprz, koperek
Sposób przygotowania:Sałatę pokrój na grube kawałki (zmniejszą objętość w trakcie obróbki termicznej). Rozgrzej na patelni lub woku oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzuć sałatę, świeżo posiekany koperek, a także sól i pieprz. Podsmażaj na średnim ogniu ok. 3-5 minut, cały czas mieszając. Podawaj jako dodatek do obiadu.
Sałata lodowa na grilla - szybka sałatka
Składniki:
główka sałaty lodowej
½ awokado
pół cytryny lub limonki
łyżka oliwy z oliwek
ogórek świeży
papryka czerwona
pół cebuli czerwonej
½ kostki sera feta
pieprz
Sposób przygotowania:Rozpocznij od umycia wszystkich warzyw. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Awokado, sok z cytryny lub limonki, oliwę i kilka łyżek wody zmiksuj na sos. Ogórka pokrój w półplasterki, paprykę czerwoną w kostkę, a czerwoną cebulę w piórka. Dodaj do sałaty, wymieszaj i dopraw pieprzem. Wylej sos z awokado. Posyp na wierzchu pokruszoną wcześniej fetą. Smacznego!
- Sałata lodowa. Informacje dotyczące wartości odżywczej produktu pochodzą z bazy programu dla dietetyków DietetykPro.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.