Sok z buraka – właściwości prozdrowotne
Podczas Igrzysk Olimpijskich w Londynie w 2012 roku z okolicznych sklepów wykupiono całe zapasy soku z buraka. To nie przypadek, ale dowód na to, że sportowcy doskonale zdają sobie sprawę z jego dobroczynnych właściwości. Sprawdź, jakie korzyści dla Twojego zdrowia może przynieść to popularne i powszechnie dostępne warzywo.
Sok z buraka – wartości odżywcze
Burak jako smaczne i zdrowe warzywo był znany już w starożytności, jednak prawdziwą karierę zrobił dopiero w czasach Napoleona. Gdy w Europie zabrakło cukru trzcinowego, trzeba było szybko znaleźć nowe metody jego pozyskiwania i właśnie wtedy zauważono i doceniono naturalną słodycz buraków. Dziś warzywo to jest przyrządzane na wiele sposobów, ale szczególną uwagę warto zwrócić na sok z buraka.
Szklanka soku z buraków dostarcza około 70 kcal, zawiera naturalnie występujące cukry, nie ma w niej zbędnego tłuszczu, ale za to jest błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie. Wśród witamin zawartych w tym dobroczynnym napoju są:
witamina B1,
witamina B2,
witamina B6,
niacyna,
foliany,
witamina C,
witamina A,
witamina E.
Sok z buraka zawiera również składniki mineralne, takie jak: fosfor, magnez, sód, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź.
Sok z buraka – właściwości lecznicze
Sok z buraka właściwości lecznicze zawdzięcza witaminom i minerałom. Jeśli będziesz regularnie go pić, możesz mieć pewność, że nie grożą Ci nadciśnienie tętnicze i jego poważne konsekwencje, takie jak udar mózgu. Napój ten obniża również poziom cholesterolu we krwi, chroni przed miażdżycą i chorobami serca. Wysoka zawartość żelaza poprawia parametry krwi i zapobiega anemii.
Na tym zalety soku z buraka się nie kończą. Oto inne korzyści, jakie niesie ze sobą wprowadzenie tego produktu do diety:
Sok z buraka wzmocni Twoją odporność. Odpowiada za to witamina C, która wpływa także na jędrność skóry i przyspiesza gojenie się ran.
Obecne w soku z buraka naturalne azotany nie tylko obniżają ciśnienie krwi, ale również zapobiegają rozwojowi demencji u osób starszych.
Sok z buraka to źródło przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które zwalczają wolne rodniki powstałe w organizmie na skutek stresu, braku snu czy długotrwałego przemęczenia. Zawarte w burakach betalainy opóźniają procesy starzenia i łagodzą objawy menopauzy. To niejedyne korzyści dla urody – włosy i paznokcie też odczują różnicę.
Sok z buraka pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie i może być naturalnym środkiem na kaszel.
Jeśli uprawiasz sport – wyczynowo czy amatorsko – sok z buraka to obowiązkowy punkt w Twojej diecie. Badania przeprowadzone m.in. na kolarzach i lekkoatletach wyraźnie pokazują, że regularne picie soku buraczanego podnosi wydolność organizmu i pomaga osiągnąć lepsze wyniki. Co ważne, ten „doping” jest całkowicie legalny.
Sok z buraka ma właściwości detoksykacyjne – chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn, dlatego jest niezbędną pozycją w menu diet oczyszczających.
Można śmiało powiedzieć, że sok z buraka to napój dla ciała i dla ducha. Jak się okazuje, ma on działanie antydepresyjne, łagodzi stres i ułatwia zasypianie.
Jak sok z buraka wpływa na odchudzanie?
Odchudzające właściwości soku z buraka są znane nie od dziś. Sok z kiszonego buraka to składnik wielu diet ukierunkowanych na redukcję masy ciała i oczyszczenie organizmu, np. diety sokowej. Napój ten jest niskokaloryczny (100 ml soku zawiera około 35 kcal) i przy tym bogaty w składniki odżywcze. Główną rolę odgrywa tutaj błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i zapewnia uczucie sytości.
Co więcej, sok z buraka poprawia przemianę materii i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Poprawia wydolność organizmu oraz korzystnie wpływa na nastrój, a to właśnie te czynniki motywują do ćwiczeń, bez których nawet najlepsza dieta nie przyniesie długotrwałych efektów. Pamiętaj, że sok z buraka – mimo licznych zalet – nie zastąpi zdrowych i zbilansowanych posiłków.
Sok z buraka – przeciwwskazania
Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw soku z buraka. Warzywo to zawiera szczawiany, które mogą zaostrzyć dolegliwości towarzyszące takim chorobom, jak reumatyzm, dna moczanowa czy kamica nerkowa. Szczególny umiar powinny zachować osoby z niskim ciśnieniem tętniczym, ponieważ duże ilości soku z buraka mogą stać się przyczyną niedociśnienia.
Sok z buraka charakteryzuje się specyficznym, nieco ziemistym, smakiem, do którego trzeba się przyzwyczaić. Dlatego zalecane jest stopniowe wprowadzanie go do diety oraz uważne obserwowanie reakcji organizmu. W razie potrzeby można urozmaicić smak takimi przyprawami jak sól, pieprz, koperek czy natka pietruszki.
- L. Kostina, Leczenie burakiem. Naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości, Kos, 2018.
- E. Kołota i in., Burak ćwikłowy i liściowy, Hortpress, 2006.
- Z. Wieczorek-Chełmińska, Żywienie w niedokrwistościach, PZWL, 2008.
- B.Stockton i in., Terapia sokowa, czas na juicing, Buchmann, 2015.
- B.A. Dąbrowska, Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej w postaci płynnej, koktajle, soki, zupy, przekąski, WAM, 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.