Zupa na odchudzanie - czy może być skuteczna?
Jeżeli chcesz mądrze schudnąć, nie narażając swojego organizmu na ubytki zdrowotne, zupy są idealnym rozwiązaniem. Stanowią nie tylko efektywny sposób na zredukowanie niepożądanego nadmiaru masy, ale i pozwalają zachować odpowiednią podaż składników odżywczych. W jadłospisie niezmiernie istotną rolę odgrywają warzywa, na których bazie powstają zupy, więc nie trzeba się martwić o pokrycie zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. Czy zupy odchudzają? Jakie zupy można jeść podczas odchudzania?
Polecane
Zupy na odchudzanie
Odchudzające zupy są godne polecenia z wielu powodów. Regularne ich jedzenie sprawia, że kaloryczność zostaje nieco obniżona, natomiast są one na tyle pożywne i sycące, że nie odczuwa się głodu. Każda zupa odchudzająca jest bardzo treściwa i skutecznie zaspokaja apetyt, ale przy tym nie przyczynia się do przybierania na wadze. Dzięki temu można jeść te dania w praktycznie dowolnych ilościach i nie obawiać się takich problemów, jak nadwaga czy otyłość. Często bowiem zupy nawet wspomagają szybsze spalanie kalorii.Dietetyczne zupy odchudzające swoje właściwości zawdzięczają przede wszystkim bardzo wysokiej zawartości warzyw, które stanowią źródło antyoksydantów, enzymów i błonnika pokarmowego. Dzięki podaży tych składników organizm zyskuje szybszą przemianę materii, prędzej się odtruwa, nie występują gwałtowne wyrzuty insuliny, trawienie przebiega sprawniej. Zatrzymane zostaje gromadzenie się wody, a tłuszcz przestaje się odkładać. Zwłaszcza wykorzystanie w zupie warzyw o kilku różnych kolorach gwarantuje poprawę pracy organów i zapewnia pomoc w redukcji masy ciała.Zupy dietetyczne powinno się przygotowywać na bazie warzyw i chudego mięsa, bez żadnych tuczących dodatków. Stosując się do tych zaleceń, zyskujemy pewność, że będą one daniami niskokalorycznymi. W jednej porcji takiej potrawy znajduje się 100-150 kcal, ale mimo tego jest ona bardzo sycąca. Zupa na odchudzanie nie może zawierać takich dodatków, jak zasmażka, mąka, skwarki z boczku albo kiełbasy, tłusta śmietana, smalec, masło czy tłuste mięsa.Wiele zup ma właściwości wyszczuplające, do których zalicza się stymulowanie usuwania nadmiaru wody zgromadzonej pod skórą. Pozbycie się jej jest bardzo pożądane, gdyż to właśnie ona przyczynia się do powstawania obrzęków i cellulitu. W warzywach znajduje się ponadto błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę jelit, reguluje metabolizm, zapobiegając tym samym gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi i następującym w ich wyniku napadom wilczego głodu.Dobre zupy na odchudzanie powinny zawierać termogeniki, czyli składniki przyczyniające się do szybszego spalania energii. W ich gronie znajdują się gałka muszkatołowa, imbir, kurkuma, curry, pieprz i papryka chili. Aby zintensyfikować oczyszczanie organizmu z toksyn, należy mu dostarczyć chlorofilu, który znajduje się w koprze, botwinie, natce pietruszki, porze i szpinaku.Zupy krem na odchudzanie, które mają być bardziej wyraziste, mogą zawierać chrzan, ser pleśniowy, czosnek, sos sojowy, pikantne papryczki, suszone pomidory lub wędzoną paprykę. Przykładem takiego dania jest kremowa, aromatyczna zupa z pieczonej papryki. Jeśli natomiast zależy nam na tym, żeby zupa oczyszczająco-odchudzająca była bardziej treściwa, wówczas dołożyć do niej możemy pastę warzywną, brązowy ryż, jogurt grecki, prażone nasiona, kaszę gryczaną albo zmiksowaną fasolę.
Zupy odchudzające - przepisy
Zupy na odchudzanie są zazwyczaj łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przykładem takiego dania jest dietetyczna zupa kapuściana.Składniki:
10 liści włoskiej kapusty,
seler naciowy,
koper,
4 ząbki czosnku,
mielony kminek,
czarny pieprz,
sok z cytryny.
Sposób przygotowania:Kapustę poszatkuj, dodaj do niej 4 łodygi selera naciowego i ugotuj całość, uważając przy tym, żeby nie rozgotować kapusty. Do zupy dodaj następnie czosnek i koperek, całość zmiksuj tak, by uzyskać jednolitą masę. Zupę przypraw czarnym pieprzem i kminkiem wedle uznania, a dla bardziej wyrazistego smaku dodaj 2 łyżki soku z cytryny, po czym zamieszaj - kapuściana zupa na odchudzanie jest gotowa.Przepisy na zupy odchudzające obejmują głównie zupy warzywne, a jedną z nich jest zupa marchewkowa.Składniki:4 marchewki,
2 cebule,
bulion warzywny,
pęczek kolendry,
oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:Marchew i cebulę umyj, obierz i pokrój, a następnie przesmaż na oliwie. Bulion zagotuj, dodaj do niego kolendrę, wrzuć warzywa i gotuj, dopóki marchew i cebula nie staną się miękkie. Wówczas ochłodź zupę i zmiksuj ją na jednolitą masę. Jeśli ten przepis wzbogacisz dodatkowo o dynię, to powinna wyjść Ci przepyszna, sycąca i bogata w składniki odżywcze zupa dyniowa.Zupy krem na odchudzanie nie muszą być przygotowywane na bazie warzyw, o czym świadczy rybna zupa krem.Składniki:1 kg filetów rybnych,
marchew,
por,
seler naciowy,
bulion warzywny,
masło,
jogurt naturalny,
kolendra,
pieprz i sól,
liście laurowe.
Sposób przygotowania:W garnku roztop masło i wrzuć do niego wcześniej umyte i pokrojone warzywa. Duś je przez kilka minut, zalej bulionem, po czym zagotuj. Pokrojoną w kostkę rybę przypraw i podsmaż na patelni grillowej, a następnie dodaj do wywaru i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj zupę z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.