Herbatka z ziela czystka – dlaczego warto ją pić?
Prozdrowotne właściwości czystka sprawiają, że sięga po niego coraz więcej osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Herbatkę z czystka wystarczy pić raz dziennie, aby już po kilku tygodniach odczuć wyraźną różnicę w samopoczuciu i funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Czym jest ziele czystka i jaki ma skład?
Czystek (Cistus sp.) to średniej wielkości jednostka taksonomiczna, która liczy ok. 180 gatunków krzewów i roślin. Rośnie głównie na terenach basenu Morza Śródziemnego, na suchych, często wapiennych glebach. Roślina ta upodobała sobie stanowiska mocno nasłonecznione i może dorastać do wysokości nawet trzech metrów. W Europie rośnie dziko, a ze względu na pięknie wyglądające kwiaty, czystek hodowany jest jako roślina ozdobna. W ziołolecznictwie wykorzystuje się liście czystka szarego (Cistus incanus). Zioła lecznicze, do których zalicza się czystek, spożywa się najczęściej w postaci naparu do picia lub jako okład na obrażenia i urazy zewnętrzne.
W składzie ziela czystka znajduje się m.in.:
kwercetyna,
flawono-3-ole,
terpeny,
katechiny,
kemferol,
kwasy tłuszczowe,
galaktokatchiny,
proantocyjanidyny,
witaminy (w tym m.in. E).
Wszystkie cenne mikro- i makroskładniki ziela czystka sprawiają, że produkty na jego bazie wyróżniają się właściwościami leczniczymi i poprawiają samopoczucie. Czystek do spożycia wewnętrznego najczęściej stosuje się na wzmocnienie odporności, ponieważ nie powoduje żadnych skutków ubocznych, a jego działanie zostało udokumentowane licznymi badaniami naukowymi. Co ważne, herbatka z czystka jest całkowicie bezpieczna nawet dla małych dzieci, w tym niemowl ąt od 3. miesiąca życia. Warto dodać, że systematyczne picie naparów z ziela czystka neutralizuje wolne rodniki, które odpowiadają za procesy starzenia się komórek, wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zaleca się pić jedną filiżankę herbatki z czystku dziennie.
Na co działa ziela czystka?
Ze względu na dużą obecność antyoksydantów i polifenoli, czystek z powodzeniem może być wykorzystywany w celu:
wzmacniania układu immunologicznego organizmu w walce z wirusami, grzybami i bakteriami,
łagodzenia typowych objawów infekcji, w tym problemów z drogami oddechowymi,
usuwania metali ciężkich z organizmu,
wspomagania leczenia przerostu prostaty,
profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, w tym zakrzepów,
obniżania ryzyka zawału – cholesterol po piciu czystka jest znacznie niższy,
niwelowania problemu nadmiernej potliwości,
delikatnego uśmierzania bólu,
wspomagania leczenia boreliozy,
walki z nadmiernymi kilogramami,
dodatkowej higieny jamy ustnej,
zmniejszaniu nieestetycznych zmian skórnych (cera trądzikowa lub alergia skórna),
hamowania uwalniania histaminy.
Jak widać, picie czystku to same korzyści, dlatego warto mieć ten produkt u siebie w kuchni. Miej jednak na uwadze, że pierwszym krokiem do wyzdrowienia powinna być wizyta u lekarza i wykonanie wszystkich niezbędnych badań. Ziele z czystka pić można jako wspomaganie leczenia farmakologicznego, a nie jako lek sam w sobie. Możesz go również stosować jako profilaktykę odkładania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, spadku odporności, zawału i wielu innych.
Jak parzyć czystek?
Herbatki z czystka możesz bez problemu kupić w każdej aptece i dobrych sklepach zielarskich. Sposób jej parzenia jest podobny jak w przypadku innych ziół. Zaleca się, aby jedną łyżeczkę suszu lub jedną torebkę ziela czystku zalać gorącą (ale nie wrzącą) wodą i parzyć przez około 10 minut. Ważne jest jednak to, aby całość parzyć pod przykryciem. Tylko w ten sposób zapobiegnie się wyparowywaniu cennych olejków eterycznych.
W przypadku wspomagania leczenia chorób lepiej przygotować odwar z ziela czystka. W tym celu wsyp do garnka 10 g suszu i zalej jedną szklanką wody. Całość gotuj przez około 5 minut. Tak przygotowany napój można używać do picia (mniej więcej 3 razy dziennie) lub nasączania okładów do przykładania na opuchlizny i obrzęki. W tym drugim przypadku lepiej jest poczekać aż napar nieco wystygnie (najlepiej, aby miał ok. 40℃) – zmniejszy to ryzyko poparzenia skóry.
Kto nie może pić czystku?
Dotychczas przeprowadzone badania wskazują na to, że czystek można pić praktycznie bez ograniczeń. Ponieważ nie ma wystarczających danych na temat wpływu ziela czystku na płód, kobiety w ciąży przed spożyciem naparu powinny skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym lub farmaceutą.
Jak wybrać dobrej jakości czystek?
Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ziela czystku w postaci do zaparzania. Warto jednak wiedzieć, jak wybrać produkt dobrej jakości. Tylko wtedy zyskuje się pewność jego najlepszego składu. Upewnij się, że ziele czystka jest cięte, a nie mielone. Po wsypaniu suszu do filiżanki lub kubka powinniśmy widzieć całe listki i kwiecie. Pamiętaj, że im więcej gałązek znajduje się w herbatce, tym bardziej gorzki smak. Warto wybierać produkty oznaczone jako organiczne lub bio. Mają one specjalne certyfikaty świadczące o wiadomym pochodzeniu surowca i jego wysokiej jakości. Dobrze, gdy uprawy ziół są kontrolowane, wówczas mają lepszy smak i silniejsze właściwości.
- D. Szeremeta, Skład chemiczny rośliny leczniczej Cistus incanus L. (czystek szary) a jej wybrane właściwości biologiczne, praca doktorska, 2019, Uniwersytet Śląski.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.