Właściwości lecznicze herbaty lipowej
Lipa to nie tylko piękne drzewo, które jest nieodłączną częścią polskiego krajobrazu. To także roślina, dzięki której powstaje słodki miód i napar o leczniczych właściwościach. Herbata lipowa to naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Poznaj jej zalety i spróbuj, jak smakuje.
Skąd się wzięła herbata lipowa?
Nie byłoby herbaty lipowej, gdyby nie majestatyczne drzewo, które osiąga nawet 30 m wysokości i żyje około 300 lat. Lipa – bo o niej mowa – jest ozdobą polskich lasów i parków, a dzięki jej kwiatom o intensywnym zapachu powstaje słodki miód. Jest to drzewo bardzo głęboko zakorzenione w polskiej kulturze – wystarczy wspomnieć, że lipiec wziął od niego swoją nazwę, i to właśnie na ten czas przypada kwitnienie lipy. Dawniej wierzono też w magiczne właściwości kory tego drzewa, a w Cielętnikach (woj. śląskie) rosła stara lipa, do której pielgrzymowano. Dziś nie trzeba wierzyć w magię, aby docenić dobroczynne właściwości tej rośliny.
Miód to niejedyne bogactwo pochodzące z lipy. Z jej kwiatów produkuje się też napary, lecznicze syropy czy naturalne kosmetyki. Herbata lipowa powstaje z suszu kwiatów, który znajdziesz w sklepie zielarskim na półce z ziołami leczniczymi lub przygotujesz samodzielnie. Jeśli masz ochotę na taki eksperyment, wybierz drzewo oddalone od dróg i spalin, zbierz kwiaty w ciepły lipcowy dzień, a następnie dokładnie umyj i susz w ciemnym, przewiewnym miejscu.
Herbata lipowa – właściwości lecznicze
Herbata lipowa prozdrowotne właściwości zawdzięcza witaminom i składnikom mineralnym, które są zawarte w jej kwiatach. Można w nich znaleźć m.in.: witaminę C, która poprawia odporność, witaminę B3 wspierającą pracę układu nerwowego, sole mineralne oraz kwasy organiczne. Regularne picie naparu z lipy przyniesie wiele korzyści dla Twojego zdrowia. Oto najważniejsze z nich:
Herbata lipowa to naturalny lek na przeziębienie, który pod względem skuteczności nie ustępuje syntetycznym preparatom z apteki. Duża zawartość witaminy C sprawia, że układ odpornościowy szybciej zwalcza wirusy i bakterie. Napar łagodzi takie dolegliwości, jak np. zapalenie gardła.
Witamina C zawarta w kwiatach lipy jest silnym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), który zwalcza wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko powstawania komórek nowotworowych w organizmie. To nie koniec dobroczynnych działań witaminy C – chroni ona przed alergiami, chorobami układu oddechowego i przyspiesza gojenie ran.
Lipa doskonale wpływa na układ pokarmowy. Działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych, likwidując zaburzenia trawienia i problemy metaboliczne.
Herbata lipowa działa moczopędnie. Jako naturalny diuretyk pomaga uregulować ciśnienie krwi.
Susz z kwiatów lipy działa uspokajająco i wyciszająco. Jest to więc skuteczny i przy tym całkowicie naturalny środek w walce z bezsennością.
Picie herbaty lipowej nie gwarantuje utraty zbędnych kilogramów, jednak pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a zawarta w niej kwercetyna ogranicza rozwój komórek tłuszczowych. Z całą pewnością będzie to cenne wsparcie w odchudzaniu, jednak nie zastąpi zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.
Kwiaty lipy to naturalny kosmetyk, który działa na skórę wygładzająco i przeciwzapalnie. Co prawda nie herbata, ale okłady i płukanki pomogą w walce z cerą trądzikową.
Herbata lipowa – kiedy ją pić?
Każda pora jest dobra, aby rozkoszować się doskonałym smakiem i aromatem naparu z lipy. Wieczór to idealny moment, aby usiąść z kubkiem herbaty lipowej. Napar pomoże Ci zrelaksować się po ciężkim dniu, wyciszy, ukoi nerwy i ułatwi spokojne zaśnięcie. Ten rytuał – pozytywny i zdrowy nawyk – pozwoli pożegnać problemy z bezsennością. Jeśli dopadło Cię przeziębienie, również sięgnij po dobroczynny napój przed snem. Dzięki temu unikniesz duszącego kaszlu, który towarzyszy infekcjom i bardzo często nie daje spać w nocy. Jeżeli chcesz wesprzeć układ pokarmowy, zaparz susz z lipy rano, aby pobudzić metabolizm, lub pij go między posiłkami.
Herbata lipowa – przeciwwskazania
Herbata lipowa nie wykazuje gwałtownych skutków ubocznych, jednak są sytuacje, kiedy trzeba spożywać ją z umiarem. Kobiety w ciąży powinny jej unikać ze względu na moczopędne i napotne właściwości. W tym przypadku może dojść do odpłynięcia krwi z łożyska i niedotlenienia płodu. Mamy karmiące także powinny uważać – obok herbaty lipowej trzeba pić duże ilości płynów, w przeciwnym razie może dojść do odwodnienia. Picie naparu z lipy jest też niewskazane przy infekcjach dróg moczowych, którym towarzyszy częste oddawanie moczu. Moczopędne właściwości napoju mogą zwiększyć nieprzyjemne dolegliwości.
- F. Sroka, Poradnik ziołowy, Rychwałd 2001.
- K. Mikulska i in., Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów, Wydawnictwo Pascal 2019.
- F. Couplan i in., Wielki zielnik roślin leczniczych, Wydawnictwo Jedność, 2019.
- M. Gorzkowska, Zioła. Jak zbierać, przetwarzać, stosować, Wydawnictwo Bosz, 2020.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.