Właściwości i zastosowanie oleju sojowego
Soja jest rośliną coraz szerzej wykorzystywaną w sztuce kulinarnej. Jest łatwa w uprawie i odporna na warunki atmosferyczne. Jej zalety docenią nie tylko weganie i wegetarianie, ale także wszyscy, którzy chcą zadbać o zdrowie i urodę.
Olej sojowy stał się ostatnio bardzo popularny. Liczne badania naukowy dowiodły, że jest to jeden z produktów, które można wykorzystywać w prewencji chorób układu krążenia. Co więcej, nadaje się również do pielęgnacji cery, zwłaszcza tłustej. Przekonaj się, że olej sojowy ma nie tylko szerokie zastosowanie, ale i dobrze smakuje.
Co zawiera olej sojowy?
Soję, z której pozyskuje się olej sojowy, uprawia się głównie na terenach Azji Wschodniej, Ameryki Środkowej i Północnej oraz Australii. Doceniana jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka i to, że jej produkty od wielu lat zastępują wyroby mięsne wegetarianom i weganom.
Olej sojowy tuż obok oleju z pestek dyni i oleju z pestek moreli jest coraz chętniej wykorzystywany przez zwolenników zdrowego podejścia do życia. Jego cena jest może nieco wyższa niż innych, tradycyjnie używanych olejów roślinnych, jednakże ma to związek z jego właściwościami prozdrowotnymi.
Olej sojowy ma lekko żółty kolor i delikatny smak, dlatego też z powodzeniem można dodawać go do wielu potraw, bez obaw o utratę smaku. W jego składzie znajduje się wiele cennych składników, w tym przede wszystkim:
witamina A,
witamina K,
witamina E,
sterole,
kwasy omega-3 i omega-6,
flawonoidy,
białko,
kwas linolowy i palmitynowy,
cynk,
lecytyna.
Wszystkie wymienione składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina K i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przede wszystkim układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, a także zwiększają zdolność koncentracji. Lecytyna zawarta w oleju sojowym jest sprzymierzeńcem dobrej pamięci. Witamina A wspiera funkcje wzroku, natomiast witamina E określana jest mianem „witaminy młodości” - walczy z wolnymi rodnikami i poprawia wygląd naskórka. Co więcej, sprzyja płodności i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.
Spożywane systematycznie fitohormony pozwalają na zachowanie prawidłowego poziomu hormonów we krwi. Są polecane w szczególności kobietom, które wchodzą w okres menopauzalny.
Warto pamiętać, że olej sojowy dodawany do potraw pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL, czyli tego określanego jako „zły”. Tym samym wspiera on funkcje układu krwionośnego i chroni organizm przed tworzeniem się zakrzepów, które mogą zagrażać życiu człowieka.
Lecytyna zawarta w oleju sojowym zmniejsza nerwowość i poprawia pamięć. Inne składniki odżywcze wzmagają pracę układu trawiennego. Witamina K jest ważnym składnikiem flory bakteryjnej jelit, a jej bieżące uzupełnianie pozwala na uniknięcie zaparć i biegunek. Nierafinowany olej sojowy i zawarte w nim fitosterole pomagają usuwać z organizmu „zły” cholesterol (LDL), a lecytyna rozrzedza krew. Dzięki temu olej sojowy wzmacnia układ krwionośny - pozwala uniknąć zatorów i zakrzepów.
Zastosowanie oleju sojowego
Nierafinowany olej sojowy wykorzystywany jest w kuchni, nie tylko azjatyckiej. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów tego produktu, ale najzdrowiej jest korzystać z tłoczonego na zimno. Można skropić nim surówkę, dodać go do sosu lub zupy, a nawet mięsnych lub rybnych marynat. Olej sojowy bywa wykorzystywany w produkcji margaryn.
Olej sojowy nie nadaje się do smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury traci bowiem wszystkie cenne wartości odżywcze. W tym celu znacznie lepszym pomysłem jest użycie oleju rzepakowego ze względu na wysoką temperaturę spalania.
Olej pozyskiwany z soi można stosować w kosmetyce. Często mówi się o nim jako o naturalnym emoliencie, czyli substancji, która zatrzymuje wodę w skórze i pozytywnie wpływa na jej nawilżenie. Kilka kropel oleju sojowego można dodać do codziennego kremu lub maseczki nawilżającej. Jego działanie jest uniwersalne i mogą po niego sięgnąć zarówno osoby z suchą, jak i z tłustą i trądzikową skórą (łagodzi stany zapalne i reguluje wydzielanie sebum). Wyróżnia się właściwościami, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Należy jednak zachować szczególną ostrożność u kobiet w ciąży. W tym przypadku może on powodować powstawanie nieestetycznych plam. Nie powinni używać go również alergicy.
Co ważne, olej sojowy nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej. Jest częstym składnikiem produktów dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Nie tylko bardzo głęboko nawilża, ale również przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.
Na bazie oleju sojowego powstają obecnie olejki do masażu oraz produkty do tzw. olejowania włosów. Zabiegi tego typu sprawdzają się przede wszystkim w przypadku włosów suchych i kręconych.
Olej sojowy a poziom złego cholesterolu LDL
Liczne badania naukowe wykazały, że kwasy jednonienasycone obecne w oleju sojowym sprawdzają się w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Określa się go mianem „złego”, ponieważ zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń, w tym miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej. Olej sojowy sprzyja natomiast podnoszeniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu, czyli frakcji HDL.
Jak widzisz, szerokie zastosowanie oleju sojowego sprawia, że możesz używać go zarówno w kuchni, jak i w łazience. To naturalny i przede wszystkim zdrowy składnik, który pozytywnie wpłynie na stan zdrowia, skóry i włosów.
- M. Daniewski, B. Jacórzyński, A. Filipek, J, Balas, M. Pawlicka i E. Mielniczuk. Skład kwasów tłuszczowych wybranych olejów jadalnych. Roczniki PZH 2003, t. 54, nr 3. s. 263-267.
- M. Wilk. Soja źródłem cennych składników żywieniowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2017, t. 24, nr 2, s. 16–25.
Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.