account-icon
Obliczanie ubezpieczenia
Umów teleporadę
Welbi
OdżywianieSkładniki odżywcze 2 min.

Właściwości i zastosowanie oleju sojowego

Paulina Kłos-Wojtczak30.10.2021Aktualizacja: 07.10.2022

Soja jest rośliną coraz szerzej wykorzystywaną w sztuce kulinarnej. Jest łatwa w uprawie i odporna na warunki atmosferyczne. Jej zalety docenią nie tylko weganie i wegetarianie, ale także wszyscy, którzy chcą zadbać o zdrowie i urodę.


Olej sojowy stał się ostatnio bardzo popularny. Liczne badania naukowy dowiodły, że jest to jeden z produktów, które można wykorzystywać w prewencji chorób układu krążenia. Co więcej, nadaje się również do pielęgnacji cery, zwłaszcza tłustej. Przekonaj się, że olej sojowy ma nie tylko szerokie zastosowanie, ale i dobrze smakuje.

olej-sojowy-jakie-ma-wlasciwosci-i-zastosowanie
pexels.com

Polecane

nadmiar-zelaza-objawy-skorne-i-neurologiczne
Odżywianie
1 min.
Nadmiar żelaza - objawy skórne i neurologiczne
21.01.2022
nalewka-z-aloesu-zastosowanie-i-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Nalewka z aloesu – zastosowanie i właściwości
19.05.2021
woda-oligocenska-jakie-ma-wlasciwosci
Odżywianie
1 min.
Co to jest woda oligoceńska? Poznaj jej pochodzenie i właściwości
19.05.2021
sok-z-pomaranczy-wlasciwosci-ile-ma-kalorii
Odżywianie
2 min.
Sok z pomarańczy - właściwości. Ile ma kalorii?
28.10.2021
Spis treści
  1. Co zawiera olej sojowy?
  2. Zastosowanie oleju sojowego
  3. Olej sojowy a poziom złego cholesterolu LDL

Co zawiera olej sojowy?

Soję, z której pozyskuje się olej sojowy, uprawia się głównie na terenach Azji Wschodniej, Ameryki Środkowej i Północnej oraz Australii. Doceniana jest przede wszystkim ze względu na dużą zawartość białka i to, że jej produkty od wielu lat zastępują wyroby mięsne wegetarianom i weganom.

Olej sojowy tuż obok oleju z pestek dyni i oleju z pestek moreli jest coraz chętniej wykorzystywany przez zwolenników zdrowego podejścia do życia. Jego cena jest może nieco wyższa niż innych, tradycyjnie używanych olejów roślinnych, jednakże ma to związek z jego właściwościami prozdrowotnymi.

Olej sojowy ma lekko żółty kolor i delikatny smak, dlatego też z powodzeniem można dodawać go do wielu potraw, bez obaw o utratę smaku. W jego składzie znajduje się wiele cennych składników, w tym przede wszystkim:

  • witamina A,

  • witamina K,

  • witamina E,

  • sterole,

  • kwasy omega-3 i omega-6,

  • flawonoidy,

  • białko,

  • kwas linolowy i palmitynowy,

  • cynk,

  • lecytyna.

Wszystkie wymienione składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Witamina K i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają przede wszystkim układ nerwowy. Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera, a także zwiększają zdolność koncentracji. Lecytyna zawarta w oleju sojowym jest sprzymierzeńcem dobrej pamięci. Witamina A wspiera funkcje wzroku, natomiast witamina E określana jest mianem „witaminy młodości” - walczy z wolnymi rodnikami i poprawia wygląd naskórka. Co więcej, sprzyja płodności i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych.

Spożywane systematycznie fitohormony pozwalają na zachowanie prawidłowego poziomu hormonów we krwi. Są polecane w szczególności kobietom, które wchodzą w okres menopauzalny.

Warto pamiętać, że olej sojowy dodawany do potraw pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom cholesterolu LDL, czyli tego określanego jako „zły”. Tym samym wspiera on funkcje układu krwionośnego i chroni organizm przed tworzeniem się zakrzepów, które mogą zagrażać życiu człowieka.

Lecytyna zawarta w oleju sojowym zmniejsza nerwowość i poprawia pamięć. Inne składniki odżywcze wzmagają pracę układu trawiennego. Witamina K jest ważnym składnikiem flory bakteryjnej jelit, a jej bieżące uzupełnianie pozwala na uniknięcie zaparć i biegunek. Nierafinowany olej sojowy i zawarte w nim fitosterole pomagają usuwać z organizmu „zły” cholesterol (LDL), a lecytyna rozrzedza krew. Dzięki temu olej sojowy wzmacnia układ krwionośny - pozwala uniknąć zatorów i zakrzepów.

Zastosowanie oleju sojowego

Nierafinowany olej sojowy wykorzystywany jest w kuchni, nie tylko azjatyckiej. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów tego produktu, ale najzdrowiej jest korzystać z tłoczonego na zimno. Można skropić nim surówkę, dodać go do sosu lub zupy, a nawet mięsnych lub rybnych marynat. Olej sojowy bywa wykorzystywany w produkcji margaryn.

Olej sojowy nie nadaje się do smażenia. Pod wpływem wysokiej temperatury traci bowiem wszystkie cenne wartości odżywcze. W tym celu znacznie lepszym pomysłem jest użycie oleju rzepakowego ze względu na wysoką temperaturę spalania.

Olej pozyskiwany z soi można stosować w kosmetyce. Często mówi się o nim jako o naturalnym emoliencie, czyli substancji, która zatrzymuje wodę w skórze i pozytywnie wpływa na jej nawilżenie. Kilka kropel oleju sojowego można dodać do codziennego kremu lub maseczki nawilżającej. Jego działanie jest uniwersalne i mogą po niego sięgnąć zarówno osoby z suchą, jak i z tłustą i trądzikową skórą (łagodzi stany zapalne i reguluje wydzielanie sebum). Wyróżnia się właściwościami, które opóźniają procesy starzenia się skóry. Należy jednak zachować szczególną ostrożność u kobiet w ciąży. W tym przypadku może on powodować powstawanie nieestetycznych plam. Nie powinni używać go również alergicy.

Co ważne, olej sojowy nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej. Jest częstym składnikiem produktów dla osób z atopowym zapaleniem skóry. Nie tylko bardzo głęboko nawilża, ale również przyspiesza gojenie się ran i podrażnień.

Na bazie oleju sojowego powstają obecnie olejki do masażu oraz produkty do tzw. olejowania włosów. Zabiegi tego typu sprawdzają się przede wszystkim w przypadku włosów suchych i kręconych.

Olej sojowy a poziom złego cholesterolu LDL

Liczne badania naukowe wykazały, że kwasy jednonienasycone obecne w oleju sojowym sprawdzają się w obniżaniu poziomu cholesterolu LDL we krwi. Określa się go mianem „złego”, ponieważ zwiększa ryzyko chorób serca i naczyń, w tym miażdżycy, zawału, choroby wieńcowej. Olej sojowy sprzyja natomiast podnoszeniu poziomu tzw. dobrego cholesterolu, czyli frakcji HDL.

Jak widzisz, szerokie zastosowanie oleju sojowego sprawia, że możesz używać go zarówno w kuchni, jak i w łazience. To naturalny i przede wszystkim zdrowy składnik, który pozytywnie wpłynie na stan zdrowia, skóry i włosów.

Źródła
  1. M. Daniewski, B. Jacórzyński, A. Filipek, J, Balas, M. Pawlicka i E. Mielniczuk. Skład kwasów tłuszczowych wybranych olejów jadalnych. Roczniki PZH 2003, t. 54, nr 3. s. 263-267.
  2. M. Wilk. Soja źródłem cennych składników żywieniowych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2017, t. 24, nr 2, s. 16–25.
Author Paulina Kłos-Wojtczak picture

Powyższy materiał ma wyłącznie charakter edukacyjno-informacyjny, nie jest poradą lekarską i nie zastępuje konsultacji z lekarzem. Przed zastosowaniem się do wskazówek lub informacji o charakterze specjalistycznym zawartych w Welbi należy skonsultować ich treść z lekarzem. Welbi dokłada najwyższych starań, aby treść publikowanych materiałów był najlepszej jakości, ale nie ponosi odpowiedzialności za ich zastosowanie bez konsultacji z lekarzem.

Najchętniej czytane

sprawdzony-przepis-na-chrupiace-gofry-fit
Odżywianie
2 min.
Przepis na gofry fit – jak zrobić pyszny i zdrowy posiłek w kilku wersjach?
19.05.2021
sniadanie-lekkostrawne-z-czego-powinno-sie-skladac
Odżywianie
2 min.
Śniadanie lekkostrawne - z czego powinno się składać?
27.07.2021
syrop-z-bialego-bzu-na-co-pomaga-jak-zrobic
Odżywianie
1 min.
Jak przygotować syrop z białego bzu i kiedy warto go stosować?
17.09.2021
woda-z-imbirem-jak-przygotowac-jakie-daje-efekty
Odżywianie
1 min.
Woda z imbirem – przepis na napój wspomagający zdrowie i odchudzanie
19.05.2021
Popularne w kategorii Odżywianie
physalis-miechunka-co-to-jest-jak-jesc
Odżywianie
1 min.
Physalis (miechunka) - co to jest? Jak jeść?
24.01.2022
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Prywatne ubezpieczenie zdrowotne
Pakiety medyczne
Konsultacja lekarska online
Alergolog onlineChirurg onlineDermatolog onlineDiabetolog onlineEndokrynolog onlineGastrolog online
arrow-link
Zobacz więcej

Kim jesteśmy

Artykuły o zdrowiu

ul. Topiel 12, 00-342, Warszawa
Redakcja WelbiSara Łątkowska - redaktor naczelnyredakcja@welbi.pl

© 2024 Welbi. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Regulamin serwisuPolityka prywatnościPolityka cookies

Social media

  • facebook logo
  • instagram logo

Serwis welbi.pl ma charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja serwisu dokłada wszelkich starań, aby informacje w nim zawarte były poprawne merytorycznie, jednakże decyzja dotycząca leczenia należy do lekarza. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych na stronach serwisu, który nie prowadzi działalności leczniczej polegającej na udzielaniu świadczeń zdrowotnych w rozumieniu art. 3 ust 1 ustawy o działalności leczniczej.